Трябва ли да приемаме добавки с колаген?

  • Колагенът е телесен протеин, който е пълен с аминокиселините пролин и глицин, които помагат за поддържане и възстановяване на кожата, сухожилията, костите и ставите.
  • Производството на колаген се забавя с възрастта и в крайна сметка това води до загуба на еластичност на кожата, суха кожа и бръчки.
  • Повечето добавки с колаген се правят от животински или рибни части, след което се хидролизират, което ги прави по-лесни за усвояване.

Телесен протеин, колагенът включва аминокиселините пролин и глицин, които помагат за поддържане и възстановяване на кожата, сухожилията, костите и ставите. С напредването на възрастта производството на колаген се забавя и докато достигнем менопаузата, можем да загубим до една трета от нашия колаген. Това води до загуба на еластичност на кожата, което може да причини суха кожа и бръчки, както и влошаване на здравето на сухожилията, костите, ставите и сърцето.

Как работят добавките с колаген

Повечето колагенови добавки се правят от рибен и животински хрущял, кости и кожа, както и черупки от яйца, които след това се разграждат с вода или „хидролизират“. Това улеснява усвояването на колаген от тялото ви. Някои добавки се предлагат под формата на капсули или таблетки, други са на прах, който смесвате в топла напитка или смути всеки ден.

Предимства на добавките с колаген:

Има няколко вида колаген и всеки има различни предимства. Например Типове 1 и 3 от говежди продукти могат да поддържат здрава кожа, докато Тип 2 от пилешки продукти помага за здравето на ставите. Като цяло някои от общите ползи за вашето здраве от колагена могат да включват:

  • по-здрави стави
  • по -добра кожа и коса
  • подобрена мускулна маса
  • по-малко загуба на костна маса
  • подобрено здраве на сърцето
Вижте още:   Приложение за смартфон помогна на учени да открият защо не спим достатъчно

Видове колагенови добавки

Има много различни видове колагенови добавки, които идват от различни източници. Ето защо трябва да направите вашето проучване, да четете етикетите и да изберете добавка, която най-добре отговаря на вашите уникални нужди. Телата ни са съставени от повече от 20 аминокиселини, така че помислете за добавка, която съдържа добра комбинация от тях. Говеждият колаген, тип 1 и 3, е най-често срещаният и най-лесен за усвояване, когато е хидролизиран.

Подкрепете усвояването на колаген чрез това, което ядете

Най-добрият начин да подпомогнете усвояването на колаген е като ядете разнообразни храни на растителна основа, включително зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и фасул. Растенията осигуряват разнообразие от фитонутриенти, които могат да помогнат на тялото ви да произвежда колаген. 

Напоследък се вдигна огромен шум около костния бульон? Добре е да знаете, че в една чаша костен бульон има по-малко калций, отколкото в една чаша боб. Освен това, колагена в костния бульон не се абсорбира, тъй като не е хидролизиран.

Безопасност на колагеновите добавки

Консумирането на храни, богати на колаген, като перки от акули, свински уши и крака за подобряване на здравето на кожата и костите, е обичайно от векове в някои източни култури. Сега западната наука тества колко безопасни и ефективни са колагеновите добавки за здравето на кожата, костите и ставите. Въпреки че са необходими повече проучвания, досега са наблюдавани подобрения в еластичността на кожата и цялостното здраве на кожата с малко странични ефекти.

Тъй като източникът на колаген са животински и рибни части, повечето добавки с колаген не са подходящи за вегани или вегетарианци. Някои експерти предупреждават, че колагеновите добавки могат да съдържат тежки метали или други замърсители. Две неща за които трябва да следите и да ги избягвате, са магнезиевият стеарат и титановият диоксид .

Вижте още:   Идентифицираха нов ген виновен за рака на гърдата

Преди да започнете каквато и да е нова добавка, направете проучване и говорете с регистриран диетолог, лицензиран диетолог, фармацевт или вашия лекар.

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds