Трябва ли да приемаме добавки с колаген?

  • Колагенът е телесен протеин, който е пълен с аминокиселините пролин и глицин, които помагат за поддържане и възстановяване на кожата, сухожилията, костите и ставите.
  • Производството на колаген се забавя с възрастта и в крайна сметка това води до загуба на еластичност на кожата, суха кожа и бръчки.
  • Повечето добавки с колаген се правят от животински или рибни части, след което се хидролизират, което ги прави по-лесни за усвояване.

Телесен протеин, колагенът включва аминокиселините пролин и глицин, които помагат за поддържане и възстановяване на кожата, сухожилията, костите и ставите. С напредването на възрастта производството на колаген се забавя и докато достигнем менопаузата, можем да загубим до една трета от нашия колаген. Това води до загуба на еластичност на кожата, което може да причини суха кожа и бръчки, както и влошаване на здравето на сухожилията, костите, ставите и сърцето.

Как работят добавките с колаген

Повечето колагенови добавки се правят от рибен и животински хрущял, кости и кожа, както и черупки от яйца, които след това се разграждат с вода или „хидролизират“. Това улеснява усвояването на колаген от тялото ви. Някои добавки се предлагат под формата на капсули или таблетки, други са на прах, който смесвате в топла напитка или смути всеки ден.

Предимства на добавките с колаген:

Има няколко вида колаген и всеки има различни предимства. Например Типове 1 и 3 от говежди продукти могат да поддържат здрава кожа, докато Тип 2 от пилешки продукти помага за здравето на ставите. Като цяло някои от общите ползи за вашето здраве от колагена могат да включват:

  • по-здрави стави
  • по -добра кожа и коса
  • подобрена мускулна маса
  • по-малко загуба на костна маса
  • подобрено здраве на сърцето

Видове колагенови добавки

Има много различни видове колагенови добавки, които идват от различни източници. Ето защо трябва да направите вашето проучване, да четете етикетите и да изберете добавка, която най-добре отговаря на вашите уникални нужди. Телата ни са съставени от повече от 20 аминокиселини, така че помислете за добавка, която съдържа добра комбинация от тях. Говеждият колаген, тип 1 и 3, е най-често срещаният и най-лесен за усвояване, когато е хидролизиран.

Подкрепете усвояването на колаген чрез това, което ядете

Най-добрият начин да подпомогнете усвояването на колаген е като ядете разнообразни храни на растителна основа, включително зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и фасул. Растенията осигуряват разнообразие от фитонутриенти, които могат да помогнат на тялото ви да произвежда колаген. 

Напоследък се вдигна огромен шум около костния бульон? Добре е да знаете, че в една чаша костен бульон има по-малко калций, отколкото в една чаша боб. Освен това, колагена в костния бульон не се абсорбира, тъй като не е хидролизиран.

Безопасност на колагеновите добавки

Консумирането на храни, богати на колаген, като перки от акули, свински уши и крака за подобряване на здравето на кожата и костите, е обичайно от векове в някои източни култури. Сега западната наука тества колко безопасни и ефективни са колагеновите добавки за здравето на кожата, костите и ставите. Въпреки че са необходими повече проучвания, досега са наблюдавани подобрения в еластичността на кожата и цялостното здраве на кожата с малко странични ефекти.

Тъй като източникът на колаген са животински и рибни части, повечето добавки с колаген не са подходящи за вегани или вегетарианци. Някои експерти предупреждават, че колагеновите добавки могат да съдържат тежки метали или други замърсители. Две неща за които трябва да следите и да ги избягвате, са магнезиевият стеарат и титановият диоксид .

Преди да започнете каквато и да е нова добавка, направете проучване и говорете с регистриран диетолог, лицензиран диетолог, фармацевт или вашия лекар.