5 храни, чрез които можем да предотвратим появата на бръчки

От един момент нататък, белезите на времето започват да си личат повече по кожата и да ни тревожат. Не трябва да се паникьосваме, а да вземем мерки. Стареенето на кожата може да се забави чрез определени храни. Диетолози и дерматолози са единодушни, че редовния им прием и най-вече здравословният им ефект подобрява здравето на нашата кожа и тя изглежда много по-млада.

Ето кои храни да консумираме, ако искаме да забавим образуването на бръчки и подобрим еластичността на кожата:

Горски плодове

Първи в списъка са тези изключително полезни плодове, които освен добрия си ефект върху кожата подсилват организма като цяло. От тях къпините са с най-богато съдържание на витамин C. Те съдърждат антиоксидантни атоцианини, които стимулират производството на колаген в кожата. Освен това в тях има Омега 3 и 6 мастни киселини, подсилващи хидролипидния ѝ слой. Препоръчително е да хапваме по една купичка на ден свежи горски плодове. Прясно откъснатите са с 26% повече антиоксиданти от замразените.

Авокадо

Един от най-полезните плодове на планетата. Богат на витамин Е и B комплекс, с което се превръща в мощно средство в борбата със старенето на кожата. При това е силен антиоксидант, защитава клетките на кожата от окисляване и я прави по-млада и мека. Ако искаме да заличим поне малко бръчките, трябва да ядем поне по авокадо и половина два пъти в седмицата.

Домати

Този зеленчук е поставен на едно от челните мяста и има защо. Той съдържа антиоксиданти и ликопен, които имат доказан положителен ефект върху кожата. Ликопена спомага за и възстановяването от щетите в клетката или казано по-просто – предпазва я от външните влияния на околната среда. Термичната обработка увеличава концентрацията на ликопен, а и по този начин той се усвоява по-лесно от организма. Препоръчително е да ядем около 1 купа сготвени домати на ден, за да си набавим нужното количество ликопен и антиоксиданти.

Сьомга

Сьомгата е богата на Омега 3 мастни киселини, които имат подхранващо свойство. Особено полезна е за жените над 40-годишна възраст, при които бръчките се увеличават стремглаво. Предпазва кожата от вредните влияния на слънцето и забавя стареенето, като се бори със свободните радикали. Хубаво е да ядем сьомга или друг вид морска риба поне веднъж в седмицата.

Соя

Тази храна е пълна с протеини, които са важно средство в борбата с бръчките. Зърната на соята са пълни с веществото генисеин, който има подмладяващ ефект. Този протеин увеличава производството на колаген в кожата, прави я гладка и еластична. Американско проучване показва, че при 53% от жените, приемали генистеин, настъпва подобрение на вида на кожата. Може да си хапваме соя по няколко пъти на ден без проблем.