Френски екип от учени потвърди комбинация от препарати, лекуваща COVID-19 за осем дни

Клинично подобрение е наблюдавано при всички пациенти, лекувани с комбинация от хидроксихлороквин (Hydroxychloroquine)  и азитромицин (Azithromycin). Данните са от изследване, проведено над 80 пациенти с коронавирус, при минимум шестдневно проследяване.

При 80 пациенти, третирани с комбинация от Хидроксихлороквин и Азитромицин, се отчита клинично подобрение при всички, с изключение на един починал 86-годишен пациент и на един 74-годишен, който все още се намира в интензивно отделение, пише Medscape.

Това сочи проучване на международен екип от учени, водени от д-р Дидие Раул. Въпреки въпросителните около изследването (заради малкия брой изследвани случаи и липсата на контролна група), резултатите са изключително обнадеждаващи.

Наблюдава се бърз спад на назофарингеалния вирусен товар, изследван чрез qPCR, с 83% отрицателни резултати на Ден 7 и 93% на Ден 8. Вирусните култури от респираторни проби, взети на Ден 5, са отрицателни при 97.5% от пациентите.

Това позволява по-бързо изписване на пациентите от инфекциозните отделения, като средната продължителност на престоя е пет дни.

Припомняме, че с комбинацията от две лекарства, които дават доста добри резултати при третирането на COVID-19 бе лекуван и председателят на КРИБ. По думите на Домусчиев, то му е било препоръчано от френски лекари.

Доналд Тръмп също се обяви за лечението на коронавирус, чрез комбинация от двете лекарства, които дават доста добри резултати при третирането на COVID-19.

„Убедени сме, че колегите трябва спешно да оценят тази ценово ефективна стратегия, за едновременно избягване на разпространението на заразата и бързо лекуване на пациентите преди да са се развили необратими респираторни усложнения“, призовава д-р Дидие Раул (Didier Raoult, MD, PhD), ръководител на екипа, изготвил изследването.

Източник: Medscape