Изследване на взаимодействията между любовта, удовлетворението от връзката, ревността и насилието при млади двойки

Романтичните връзки могат да разкрият най-високите върхове и най-ниските спадове в живота на хората. Проучване, публикувано в PLOS One, изследва факторите, свързани с удовлетворението от връзката и факторите, свързани с насилието във връзката при млади двойки.

Участието в романтична връзка може да има значителни последици за качеството на живот на дадено лице. Добрата връзка може да доведе до по-високи нива на щастие и повишено удовлетворение. За съжаление през последните години разводите и раздялата се увеличават, особено поради стреса, причинен от пандемията от COVID-19.

Изследователите проведоха това проучване, за да разберат връзките между любовта, удовлетворението, ревността и насилието при млади двойки в Перу по отношение на мрежов анализ. Те се интересуваха да проучат как тези променливи си взаимодействат помежду си в рамките на романтичните връзки и как могат да бъдат засегнати от пандемията COVID-19.

За да проведат проучването, изследователите са събрали данни от 834 млади хора и възрастни на възраст между 18 и 38 години, които са били в романтична връзка в продължение на поне три месеца. Те набират тези участници чрез невероятностна извадка със снежна топка. Участниците попълниха мерки, които оценяваха интимност, страст, ангажираност, ревност, удовлетворение от връзката и злоупотреба/насилие, както и попълване на въпроси за социално-демографска информация.

Изследователите са използвали подход за мрежов анализ, за ​​да идентифицират асоциациите и връзките между гореспоменатите променливи. В тази мрежа всяка променлива (любов, удовлетворение, ревност и насилие) беше представена като възел. Връзките или връзките между тези променливи бяха представени като ръбове.

Силата и посоката на връзките между възлите бяха определени въз основа на статистическите връзки между променливите. Например, ако имаше положителна корелация между любовта и удовлетворението, щеше да се установи силно и положително предимство между съответните възли. От друга страна, ако имаше отрицателна корелация между насилието и удовлетворението, между тези възли щеше да се създаде силно и отрицателно предимство.

Резултатите показват, че ангажираността, интимността и удовлетворението от връзката са свързани. Връзката между ангажираност и удовлетворение и интимност и удовлетворение бяха и двете силни, положителни връзки. Насилието имаше отрицателна връзка както с интимността, така и с удовлетворението. Ревността имаше значителни, положителни връзки както със страст, така и с насилие.

Най-централният възел в мрежата беше удовлетворението. Това означава, че удовлетворението играе критична роля в романтичните връзки и е взаимосвързано с други важни елементи.

В тези връзки съществуват различия между половете, така че мъжете показват по-силна връзка между интимността и удовлетворението, отколкото жените. Освен това само мъжете показват положителна връзка между страстта и насилието. Мъжете също показаха връзка между ангажираност и ревност, която липсваше при жените. Това изследване добавя към литературата, изследваща факторите, свързани с успешната любовна връзка.

Това проучване предприе интересни стъпки в разглеждането на романтичните връзки от гледна точка на мрежовия анализ. Въпреки това има ограничения, които трябва да се отбележат. Едно такова ограничение е, че разделянето на пола на извадката е неравномерно, изкривявайки приблизително 77% жени. Бъдещите изследвания биха могли да се съсредоточат върху получаването на по-балансирана по пол извадка. Освен това е използвана невероятностна извадка от типа на снежна топка, която може да не е представителна за общата съвкупност.

Проучването „ Любов, ревност, удовлетворение и насилие при млади двойки: мрежов анализ “ е делo на Хосе Вентура-Леон и Кристофър Лино-Крус.