Психология на дисциплината

Може да сте срещали някой армейски служител, който обикновено се хвали с живота си, колко е точен и дисциплиниран и как поддържа равновесието в живота си. Дисциплината е един от ключовете към успеха, но е много трудно да се адаптираш и да я спазваш. Дисциплината е способността да се контролира поведението и действията, за да се постигне всяка една цел. Хората, които живеят живота си спазвайки дисциплина имат повече шансове да бъдат успешни от останалите. Хората с мързелив и непостоянен характер винаги страдат, когато става дума за тежка работа. Дисциплината помага в училището, работата, офиса и дори в личните отношения. Има толкова много примери от ежедневието, където човек се държи дисциплинирано като студент, който гледа много Netflix, но също така има добри резултати в академичните си прояви.

Ролята на поставянето на цели в самодисциплинирането ви

Има два вида дисциплина: самодисциплина и външна дисциплина. Самодисциплината е способността да се контролира собственото поведение и емоции. Освен това това умение може да се развие чрез практика. Начинът да развиете самодисциплина е като си поставите ясни и реалистични цели и разделите целта на стъпки или нива. В допълнение, освен това, съществува външна дисциплина. Основно използва външни неща, за да накара някой да промени своите навици или поведение. Външните неща могат да включват награди, похвали и наказания. Човек може да се страхува от наказание и да се опитва да се държи или действа по дисциплиниран начин. Учителите и родителите го използват главно за развиване на умения в личността на детето. Тази статия ще обхване психологията на дисциплината, като защо човек иска да стане дисциплиниран човек, как човек може да стане дисциплиниран човек и какви са съветите за възприемане на дисциплина в живота.

Когато видите добре поддържан и дисциплиниран човек, може да се замислите как този човек може да бъде дисциплиниран и какви фактори го правят дисциплиниран.

И така, психологията на дисциплинираните хора работи много различно, те имат някои положителни качества като:

1) Самоконтрол:

Дисциплинираните хора имат добра способност за самоконтрол. Те се съпротивляват да пропуснат работа, за да бъдат отложени, работят, за да контролират изкушенията си и настояват да работят върху дългосрочните си цели и да ги постигат ниво по ниво, което ги прави по-лесни да придобият самочувствие.

2) Ориентация към целта:

Дисциплинираните хора се смятат за много целенасочени. Те имат ясни, еднопосочни и добре фокусирани цели и също имат достатъчно внимание, за да работят перфектно по тези цели. Тази целенасоченост им помага да останат фокусирани и мотивирани.

3) Забавено удовлетворение:

Те проявяват интерес към дългосрочни цели, но поетапно, което означава, че се отказват от краткосрочни награди, за да постигнат дългосрочни ползи. Те често са полезни за работа върху недостатъците на първоначално ниво и следователно за подобряване на резултата.

4) Воля:

Дисциплинираните личности често имат върба като своя сила. Те имат достатъчно воля да започнат отначало и да съберат цялата умствена сила, за да започнат лесно всяка предизвикателна задача.

5) Самосъзнание:

Дисциплинираните хора често са наясно със своите силни и слаби страни и това им позволява да работят ефективно върху себе си. Това самосъзнание им помага да се справят с недостатъка си и също така им помага да направят корекции в съответствие с това.

Сега възниква въпросът как един индивид може да стане дисциплиниран човек? Следват някои съвети за включване на дисциплината като едно от уменията във вашата личност или живот.

1) Поставете си ясни цели:

Ако имате желание да постигнете успех, тогава трябва да имате ясни и реалистични цели. Опознайте себе си какво искате да направите с целта си. Защо искате да го постигнете? Психологически доказано е, че ако човек има представа какво иска да прави с живота си или каква е целта му, е по-вероятно да остане фокусиран и мотивиран.

2) Разбийте целта си на по-малки стъпки:

Разбиването на целите на по-малки стъпки би ви улеснило да разберете и управлявате работата. И с постигането на всяка
малка стъпка ще получите самомотивация да постигнете още една стъпка. И тези малки мотивации ще ви помогнат да останете на път.

3) Създайте план:

Създайте план, в който сте подготвили каква задача трябва да свършите в какъв период от време. Дайте си краен срок и работете според плана. Вашата последователност е ключът.

4) Наградете се:

Награждаването на себе си дава мотивация , награждавайте се всеки път, когато постигнете нещо, поддържате последователност и т.н.
Дисциплината не е фиксирана черта и никой не се ражда естествено с това. Първоначално това се ръководи от родители и учители, но чрез изучаване на психологията зад това човек може лесно да развие и укрепи умението за дисциплина.