Какви опасности крие родителската манипулация?

Днес ще разгледаме една често срещана форма на манипулация – Gaslighting. Този термин няма точен превод на български език. Той представлява форма на психологическо насилие, включваща многократни опити да се повлияе на някого, за да се усъмни в собствената си памет, преценка или разум. Хората, които го използват, карат жертвите да се чувстват или да изглеждат „луди“, използвайки фалшиви среди или твърдения. Родител, който прави това, постоянно отрича или оспорва преживяванията или чувствата на детето, карайки детето да се съмнява в спомените си, за да може да избяга от отговорност за действията си​.

Родителският газлайтинг е фина и скрита форма на емоционално насилие. Тези родители манипулират, за да подкопаят чувството за реалност и психическата стабилност на детето. 

Някои добронамерени родители може направят това в опит да ги защитят. Например, „Ще харесате тези зеленчуци, тъй като са толкова вкусни.“ Много повече обаче го правят, за да запазят контрола, властта и чувството за правота в отношенията родител-дете .

Какво всъщност представлява gaslighting манипулацията?

Gaslighting е термин от психологията, който няма точен превод на български език. Буквално се превежда като „обгазяване” и „затъмняване”. В случая реално става въпрос за затъмняване на усещанията. Или с други думи – това е когато се опитваме да накараме някого да вярва, че това, което преживява всъщност не е реално. Същият манипулативен ефект се случва, когато родителят или друга обгрижваща фигура се опита да накара детето да се храни, когато то открито показва, че вече не е гладно, а той използва думите: „Но ти си гладен, трябва да си изядеш цялата супа.”

Какви са последиците върху психиката на децата?

Потепенно децата спират да се доверяват на усещанията си и дори престават да ги изпитват. Все пак посланието на родителя е красноречиво – усещанията на детето не са реални. Детето приема оценките на родителя като обективни, а своите собствени усещания като лишени от всякаква стойност. Ефектите върху него обаче са опустошителни. Например, детето спира да се усеща свързано с тялото си, спира да усеща кога е сито и кога не е.

Просто защото родителят не иска да изхвърля храна или не може да приеме емоции като тъга и болка, които детето изпитва. На свой ред, вероятно самият родител е бил „обгазяван” и откъснат от собствените си усещания и той просто не може да се справи с емоциите на детето и бързо иска да ги „изключи”. Вероятно по стара семейна традиция. Естествено – неосъзната.

Истината е, че хората винаги плачат с причина. Няма значение дали смятаме причината за нищожна или недействителна. Никой няма право да ни казва, че тъгата и болката ни са неоснователни. Когато сме тъжни имаме нужда от прегръдка и утеха, а не от „невербална“ лекция кои емоции са „позволени“ в семейството ни и кои не са.

газлайтинг майка игнорира тъжната дъщеря

Чести признаци на Газлайтинг родители

  • Отричат ​​преживяванията на децата си.
  • Те изопачават фактите, за да отговарят на собствените си цели.
  • Те вярват, че винаги са прави.
  • Те никога не се извиняват.
  • Те си мислят, че знаят какво е най-добро за децата им
  • Те вярват, че познават децата си по-добре, отколкото себе си
  • Те продължават да отхвърлят чувствата на децата си.
майка крещи на дъщеря си

37 примера как родителите, използват тази манипулационна техника:

Ето някои често използвани фрази​:

  1. Не ставай глупав Това никога не се е случвало.
  2. Това не е вярно. Сигурно пак си объркан.
  3. Ето пак си измисляш нещата.
  4. Всеки може да направи това. Само се оправдаваш.
  5. Грешиш или трябва да си го сънувал.
  6. Никога не съм го правил. Всичко е в главата ти.
  7. Провали се, защото имаше лошо отношение.
  8. Помниш грешно.
  9. Не направи това, което каза.
  10. Не, не си уморен. Сега отивай да си довършиш домашното.
  11. Не е голяма работа. Прекаляваш.
  12. Това е добре. Това е само малък разрез. Не боли.
  13. За какво говориш? Това, което направих, беше толкова добро за теб.
  14. Студено ти е и трябва да облечеш палто.
  15. Е, ти оцеля, нали?
  16. Казах ти да не правиш това. Защо не послуша?
  17. Можеше да го завършиш навреме. Защо допусна това да се случи?
  18. Ти си се променил. Преди беше по-добър в това.
  19. Не, не видя това, защото не съм го направил.
  20. Сложих го там за теб. Ти просто го пренебрегна.
  21. Всички знаят, че съм добър родител.
  22. Задачата не е много трудна. Просто си мързелив.
  23. Не, нямате нужда от терапия. Нуждаете се само от добър сън.
  24. Нищо ми няма. Трябва да бъдете по-уважителни.
  25. Ключовете не се губят сами. Държиш се безотговорно.
  26. Бяхте толкова мързеливи, защо не се постарахте повече?
  27. Трябва да се чувстваш благодарен, защото е било добре за теб.
  28. Не, не е. Любимият ти цвят е син.
  29. Не разбираш. Това не беше така.
  30. Ако беше решен да се справиш добре, щеше да успееш.
  31. Това не е вярно. На паметта ти не може да се вярва.
  32. Ако съм го направил, трябва да е било от любов.
  33. Никога не съм те манипулирал.
  34. Абсолютно не съм го направил. Просто се опитваш да ме накараш да изглеждам зле.
  35. Виж, направих всичко това за теб. Аз съм толкова добър родител.
  36. Всички оцениха това, което направих, освен ти. Защо така?
  37. Аз съм прав и всички знаят това, включително твоите братя и сестри.
баща крещи на дъщеря си

Въздействие на Gaslightning върху детето

Един от най-коварните аспекти на газлайтинга е отричането на реалността. Да ви бъде отказано това, което сте преживели и знаете, че е истина. Може да накара всеки да се почувства като луд, но не е.

Подобно поведение на родителя може да доведе до объркване, повишено съмнение в себе си и понижено самочувствие у детето. Те могат да развият тревожност или депресия. В тежки случаи детето може да изпита проблеми с психичното здраве като психоза, докато изкривената му реалност продължава да се влошава​.

Тъжно момче, прегръщащо плюшено мече.

Злоупотреба с манипулацията

Когато е чест и тежък, газлайтинга може да се счита за форма на емоционално насилие над деца. 

За разлика от физическото насилие, емоционалното насилие не показва очевидни признаци като синини или наранявания.

Ако сте дете и изпитвате емоции които ви карат да се чувствате наранени, говорете с вашия училищен съветник и други доверени възрастни за помощ.

Група за подкрепа пляска за усмихнат член.

Как да се справим с Газлайтинг родител

По-големите деца, които страдат от постоянно манипулиране от родителите си, могат да предприемат следните стъпки, за да се защитят​.

Изградете Кръг От Подкрепа

Признанието е решаваща част от лечението на емоционалното насилие в детството. Признаването и утвърждаването на тяхното страдание прави значителна разлика в начина, по който жертвата на травма от детството се възстановява​.

Важно е да имате приятели, които разбират и признават вашия опит. Изградете мрежа от подкрепа, която ще признае вашето страдание. 

Манипулативното поведение на вашия родител може да ви накара да се замислите и да се обвинявате за всичко. Когато се съмнявате, вашата мрежа за поддръжка също може да ви даде проверка на реалността.

Притежавайте Чувствата Си

Приемане на собствените ви чувства, без да търсите разрешение от другите.

За да запазят силата си, бащите или майките, които манипулират децата си, често пренебрегват и отхвърлят чувствата им, Опитът да подкопаете нечии чувства е също толкова убедителен, колкото да кажете, че възприятията ви са грешни: в крайна сметка ще се убедите, че вашата реалност е това, че вие ​​си я „въобразявате“.

Посочете ясно, че не се нуждаете от тяхното разрешение, за да чувствате. Твоите чувства са си твои чувства. Сякаш ако си гладен, значи си гладен. Това не зависи от тях да отричат.

Не Влизайте В Спорове

След години на малтретиране е разбираемо, че търсите признание и утвърждаване, но за съжаление е малко вероятно да получите това от своите манипулативни родители .

Газлайтърите обикновено са нарцистични и авторитарни . Нарцистичните родители няма да приемат, че вашите спомени (техните грешки) са реални​. Да спорите с тях за опита си е безсмислено.

Историята и действителната реалност обаче не се променят в зависимост от това кой печели спора. Затова не се опитвайте да спечелите разговора или да ги убедите, че сте прави.

момиче използва ръката си, за да постави граници за запалване на мама или татко

Поставете Граници

Когато ви манипулират, като отричат ​​опита ви, отдалечете се от разговора. Кажете им, че отказвате да участвате в битка.

Избягването на спорове не само ще спаси здравия ви разум, но също така ще им попречи да ви осъдят.

Но това не е толкова лесно, колкото звучи. За някои хора това може да означава, че изобщо няма да ги видите. Понякога трябва да избирате между връзката си родител-дете и разума си.

Поставете Целта Си

Стремете се да живеете живота пълноценно, независимо от травмата ви от детството. Ако имате токсични родители, не можете да ги промените. Така че не си поставяйте това за цел. Достигането на пълния ви потенциал и живеенето на възможно най-добрия живот са вашите цели.

Търсете Емоционален Комфорт

Някои възрастни, които са страдали от емоционално малтретиране в детството, съобщават, че допълнителен емоционален комфорт, като присъединяване към религиозна група или вземане на домашен любимец, им е помогнал да се справят.

Започнете Терапия

За малтретираните деца е трудно да се справят сами с такава трудна ситуация, дори и като възрастни. Опитен специалист по психично здраве може да ви даде допълнителна подкрепа и да ви помогне във вашето лечебно пътуване.

Семейна Терапия

Ако вашият родител покаже искрено желание да промени връзката ви, можете да потърсите семейна терапия като група като част от вашия лечебен процес.

Източник: https://www.parentingforbrain.com/gaslighting-parents/