10 неща, за които да спрете да се тревожите (защото нямат значение в дългосрочен план)

Откакто се помня имам редовна практика да записвам мислите си в дневник. Винаги съм го намирал за полезен за изясняване и конкретизиране на всички грижи в главата ми. 

И знаете ли какво? Има още един бонус в него. Години по-късно, когато отново чета дневниците си, винаги е забавно да видя как нещата, за които съм се тревожил, сега изглеждат толкова маловажни. 

Не ме разбирайте погрешно – по времето, когато ги записах, се чувстваха абсолютно важни. Те тежаха на ума ми толкова много, че заслужаваха място в бележника ми! 

Днес бих искал да споделя с вас някои от тези неща, за които се притеснявах, за които оттогава научих, че нямат значение в дългосрочен план. Надяваме се, че няма да губите време за тях, както аз преди. 

Нека се потопим! 

1) Временни закъснения

В един от записите в дневника си говорих за притесненията си относно проект, върху който работя. Оплаках се: „Не мога да разбера защо те (клиентът) продължават да променят мнението си – това ще ни отнеме цяла вечност!“

Кралицата на драмата в мен продължаваше и продължаваше, подчертавайки (да се чете: увеличаваше) толкова много проблеми, сякаш всички бяха неразрешими. 

Бързо напред до днес… Едва си спомням какви бяха тези проблеми. Завърших този проект – въпреки че имаше много забавяния и провали по пътя – и сега…

…Това е много, много далечен спомен. 

Предполагам, че това е идеалният момент да ви припомня един цитат, който ми помогна да се чувствам по-малко изтощен в трудни времена : „Това също ще мине.“

2) Минали грешки и неудобни ситуации

Какво друго ще мине? Грешки и смущения. 

Може би сте объркали презентация на работа. Може би сте направили глупак на парти, като сте единственият, който носи костюм, защото поканата е объркваща. 

Това остро чувство на разочарование и срам ? Това също ще мине. 

След години просто ще му се смеете – изненадващо ще се превърне в спомен, който обичате да споделяте с другите в добро забавление. 

И знаете ли какво? Тези истории всъщност ще ви направят по-свързани. 

В края на краищата, кой не е имал своя дял от грешки и моменти, достойни за треска, нали? Дори и най-сглобените хора ги имат!

3) Малки физически несъвършенства

Ах, суета. Нека поговорим малко за това, защото за много хора това е основна причина за безпокойство. 

В свят, обсебен от перфектен външен вид, е лесно да се закачите за малки физически „недостатъци“. 

Но честно казано, това, което може да ви изглежда като недостатък, е това, което ви прави уникално красиви. Тези странности са част от това кой сте .

Например, напрягах се заради торбичките под очите си, които, забележете, имах от дете. Така че не, те не се дължат на късно вечер или лоша диета. Аз буквално се родих с тях. 

Но просто не можех да го приема. Бих натрупала коректор върху тях. На снимки бих свел усмивката си до минимум, така че очите ми да не се набръчкват твърде много и торбичките под очите да не станат още по-подпухнали. 

Дори имах за цел да събера достатъчно пари, за да ги отстраня оперативно. 

Тогава един приятел ми каза: „О. Но тогава ще изглеждате толкова различно. Няма да приличаш на себе си!”

Това със сигурност ме събуди. Започнах да виждам това несъвършенство като част от мен. Това не ме направи по-малко човек; всъщност, както се оказа, това ми добави нотка уникалност. 

Така че, ако се тревожите за физическите си несъвършенства, недейте. Хората ще ви обичат заради това, което сте, а не как изглеждате. 

4) Да вършите нещата перфектно

Докато сме на темата за несъвършенството, бих ви призовал да го прегърнете и във всичко останало в живота. 

Не казвам, че трябва да вършите посредствена работа. Във всеки случай определено продължете да се стремите към съвършенство. 

Но тези ценни минути/часове/дни, които прекарвате в опити да свършите нещата перфектно…това е време, което никога няма да си върнете. 

И знаете ли какво? Дори няма вероятност да достигнете съвършенство; това е просто рецепта за разочарование. 

Освободете се от необходимостта да имате всичко точно както трябва . Съсредоточете се върху напредъка и радостта от самия процес. Ще откриете, че животът е по-приятен, когато си позволите да бъдете хора, пълни с несъвършенства. 

5) Да се опитвам да угодя на всички

Да си позволиш да бъдеш човек също включва да позволиш да не те харесват. Разбира се, правилно е да бъдем мили и внимателни, но също така трябва да бъдем твърди в отстояването на това, което искаме.

Това е често срещано безпокойство за много от нас. Знам, че в миналото изразходвах толкова много енергия, опитвайки се да запазя всички щастливи. 

Всъщност бих могъл да отворя стар дневник на която и да е страница и ще има 90% шанс там да има малко за притеснения, които съм разочаровал/обидил: майка, сестра, шеф, колеги, приятел X, приятел Y, приятел Z…

Винаги, когато се натъкна на тези тревоги, ми идва да прегърна старото си аз. „О, малка, заблудена, ако знаеше само, че да угодиш на всички е просто невъзможно …“

В дългосрочен план това ще има най-голямо значение. Не искате да поглеждате назад към живота си и да съжалявате, че не сте поставили собственото си щастие на първо място. 

6) Чужди мнения

Говорейки за други хора, колко важно е тяхното мнение за вас? 

Ако се занимавате твърде много с това, което може да си помислите еди-кой си, може да заделяте твърде много мозъчно пространство за нещо, което не би трябвало да има значение. 

Ето идеалния пример: 

Спомняте ли си, когато бяхме в гимназията и беше толкова важно да се впишем? Бихме се тревожили какво биха си помислили популярните момичета/момчета и дали сме „достатъчно готини“? 

В онези дни подобни грижи изглеждаха толкова поглъщащи, нали? 

Светкавични новини: вече не сме в гимназията. 

Не казвам, че трябва да отхвърляте това, което другите хора мислят през цялото време. Разбира се, някои решения изискват да се вземе предвид тяхното мнение. 

Това, което имам предвид, е, опитайте се да не се тревожите какво мислят за вас. Както споменах по-рано, по-важното е какво ВИЕ мислите за себе си. 

Живеете ли живот, който е верен на вашите ценности? В мир ли сте с решенията, които вземате ? 

7) В крак с тенденциите 

Говоренето за гимназията ми напомня за това – склонността ни да сме в крак с това, което е готино, модерно, актуално. 

Няма нищо лошо в това да си модерен сам по себе си. Но ако заема ума ви твърде много, ако се тревожите, че нещата ви са остарели, това е просто загуба на енергия. 

Защото в дългосрочен план на кого му пука, ако нямате най-новия телефон, кола или гардероб? На кого му пука, ако не знаете всичко за най-горещите неща в поп културата в момента? 

Тенденциите идват и си отиват , точка. Те са забавни и вълнуващи, разбира се, но поддържането на темпото може да бъде изтощително. И повярвайте ми, ако това е всичко, което някога правите, след известно време ще се почувствате празни.

По-добър начин би бил да разберете какво наистина резонира с вас. Ако обичате да се обличате в ретро дрехи, давайте. Ако си падате по минимализма, това е много мъдър път в живота. Просто го направи. 

8) Опитвате се да присъствате на всяко социално събитие

Казвате ли „да“ на всяко събитие, на което сте поканени? И докато го правите, стресирате ли се при избора си на облекло? 

Още една светкавична новина: дори няма да си спомняте всеки един от тях. 

Преди се стресирах, че пропускам нещо (да, имах огромно FOMO). Жонглирах с графика и ангажиментите си, за да съм сигурен, че присъствам на всички събития, на които бях поканен. 

Знаеш ли кога разбрах, че не трябва да го правя? Когато имах разговор с приятел и той протече така: 

Приятел: „Помните ли Джейсън, момчето, което Кейти доведе на сватбата на Андреа?“
Аз: „Хм, не мисля така. Не мисля, че бях на тази сватба.

Приятел: „За какво говориш? Бяхме на една маса!”

Имайте предвид, че сватбата беше само преди около осем години. Може би това беше просто лошият ми спомен, но това, което ме научи, беше, че дори не помня някои от тези събития, за които се бях напрягал! 

Така че изберете вашите събития. Бъдете изключително селективни. Изберете само онези, които са наистина важни. 

9) Печелене на спор 

Точно както със събитията, избирайте битките си мъдро. 

Вижте, в разгара на спора може да имате онзи целеустремен стремеж към победа, стигащ до загуба на приятелства или изгаряне на мостове. 

Работата е там, че не всеки аргумент си заслужава победата. Нашият мозък има начин да филтрира маловажните неща, така че е вероятно така или иначе да забравите за какво сте се карали след определен период от време. 

И така, дребни проблеми като:

  • Чий ред е да мие чиниите
  • Кой маршрут да поемете, за да избегнете трафика
  • Какво да вечерям
  • С какъв цвят да боядисате хола

…остави. Всички те няма да имат значение в дългосрочен план. 

10) Бъдещето

И накрая, стигаме до тревогите за бъдещето. Което е напълно естествено. Редно е да имаме общ план и цели, към които да работим, така че поне да имаме добра представа накъде вървим . 

Но освен това, навлизането в стотици „какво-ако“ не е продуктивно. 

Защо? 

Защото бъдещето е непредвидимо. Прекомерното безпокойство за това само ни лишава от насладата от настоящия момент. 

Когато се заемете веднага с това, животът е твърде кратък, за да се потите за малките неща. Освободете се от тези притеснения и направете място за това, което наистина има значение – вашите взаимоотношения, вашия растеж и вашата цел.