10 неща, които трябва да запомните когато преминавате през трудни времена

Може би преминавате през не най-добрата седмица… или месец… или година? Разбирам го. Мнозина се чувстват по същия начин.

Така че, ако в момента изпитвате трудности – вижте и запомнете тези 10 истини, които да ви помогнат да устоите по-добре на тази „буря“ и да преминете през всички изпитания по-леко.

1. Постоянното мислене за нещата които не желаете да се случат работи срещу това, което всъщност искате

Всички имаме свои идеи за това как трябва да се случват нещата. Така че, когато плановете ни се провалят и реалността в която се намираме е далеч от тази, за която сме работили можем много лесно да влезем в битка с живота. Но най-голямото нещо, което ни обърква, не са външните условия на нашия живот, а картината в главите ни за това какви според нас трябва да бъдат те. Когато оставите фантазиите настрани и приемете реалността си такава, каквато е вие си възвръщате енергията, изгубена в битката срещу това, което не е реално.

2. Преодолявали сте трудни времена преди. Ще го направите отново.

Разбира се, те едва ли са като тези, с който се занимавате сега. Но със сигурност имате огромна успеваемост при преодоляване на трудни ситуации. И ако си спомните за тях, ще се сетите, че също сте се притеснявали и това е било неоснователно. Е, същата тенденция да подценявате устойчивостта си все още е заложена във вас. Така че просто помнете, че вие сте способни да се справите с трудностите. Издигали сте се над тях преди и ще спечелите отново.

3. Без значение колко зле се чувствате сега, това няма да е завинаги

Изследване на психолога от Харвард Даниел Гилбърт установи, че хората обикновено са доста негативни в прогнозирането на чувствата си, когато се намират в трудна ситуация. Всъщност по време на криза сме склонни да мислим, че винаги ще се чувстваме така, както сега. Не е вярно. „Не че преживяванията не ни носят много болка“, казва Гилбърт. „Хубавото е, че тя не трае толкова дълго или поне не са толкова силни, колкото си мислим.“ Така че колкото и зле да се чувствате в момента, знайте, че това няма да е завинаги. Надеждата е риск, който трябва да бъде поет.

4. Ти си по-голям от проблемите си

Колкото и големи да са вашите проблеми, не им позволявайте да ви определят или да станат ваша идентичност. Вие не сте вашите беди, статусът на вашата работа или банково извлечение, объркан развод, нито нещо, което някога ви се е случвало. Това, което сте е далеч отвъд всяка външна ситуация или проблем.

Не вашите несгоди оформят това кой сте, а това какъв сте вие, изправяйки се ​​пред лицето на вашите трудности. Не позволявайте на вашите проблеми да определят това кой сте.

5. Нищо не ограбва спокойствието ви по-бързо от страха

Колкото по-несигурно е бъдещето ни, толкова по-склонни сме да превръщаме нашите прогнози в страхове, предизвиквайки всякакъв набор от въображаеми проблеми. И все пак, тъй като мозъците ни са настроени да се фокусират повече върху потенциални загуби, отколкото върху потенциални печалби, повечето от нашите страхове, обременени с най-лошите резултати, всъщност никога не се случват. Така че изживейте безпокойството си, но само веднъж. Насочете вниманието си към това, което е пред вас днес. Утре повторете.

Да цитирам Марк Твен: „Аз съм стар човек и съм мислил за много потенциални проблеми, но повечето от тях никога не са се случвали.“

6. Нормално е понякога да не се чувствате добре

Синът ми ще завършва гимназия. Докато се фокусираме върху това колко много трябва да сме благодарни, той е тъжен за предстоящата раздяла с любимото му училище и приятели. Загубата му е реална. Но това ще премине, а живота го очаква с отворени обятия. Сигурна съм, че и вие сте изпитвали чувство на загуба. Много от нас са пропуснали преживявания, които щяхме да преживеем, ако не беше се случила пандемията, например. Пътувания. Срещи. Дипломиране. Рождени дни. Сватби. Погребения.

Много от тях също са загубили своя бизнес, работа, препитание и бъдещи планове. Да не говорим за стотиците и хиляди животи, които тази криза отне и ще отнеме – от самия вирус и от бедността и отчаянието, произтичащи от мерките, използвани за ограничаването му.

Тъга. Гняв. Разочарование. Униние. мъка. разочарование. Завист.

Тези емоции са неразделна част от човешкия опит.

Така че, ако сте се чувствали зле заради това, че се чувствате зле, позволете си да не се чувствате сякаш сте на върха на света, цял ден, всеки ден. Все още можете да бъдете позитивен човек и да имате трудни времена.

Всички емоции са разрешени и трябва да бъдат утвърдени. Отричането, минимализирането и маскирането на трудните емоции, които естествено възникват, когато сме изправени пред предизвикателства не ги кара да изчезнат. Това просто ги кара да се заровят по-дълбоко, докато в крайна сметка не се въплътят нездравословно и разрушително за нас.

„Отрицателните емоции са необходими, за да процъфтяваме“, пише Барбара Фредриксън в книгата си „Положителност“. Така че не се укорявайте, че не се чувствате оптимистични. И не се преструвайте, че сте над нещата, когато се чувствате натоварени. В крайна сметка да се преструваш на силен си остава преструвка.

Независимо дали се чувствате тъжни, ядосани, разочаровани или просто супер отчаяни за бъдещето си, проявете състрадание към себе си и дайте на тези емоции пространството, от което се нуждаят. Уважавайте валидността им. Просто им позволявайте да се задълбочат. Емоциите, които не притежавате ще притежават вас.

7. Вярата не премахва вашите проблеми, тя ги трансформира

Вярата, че съществува някакъв по-висша сила не премахва предизвикателствата ви, но трансформира връзката ви с тях. Както писах в You’ve Got This! , дръзването да имате вяра, че всичко в крайна сметка ще се нареди за ваше най-добро, ще разшири вашата честотна лента, за да видите доброто – и да направите най-доброто – дори от най-големите си предизвикателства. От друга страна, оперирането от страх просто ще го свие. Не можем да погледнем в бъдещето. Можем само да се възползваме от поуките на миналото. Така че вярвайте, че колкото и объркана да е вашата ситуация в момента, в по-дълъг период от време точките ще се свържат.

Може би онези бури, които мислите, че са дошли да попречат на пътя ви, всъщност просто го разкриват. Най-ценните глави от живота ни често не получават заглавие до много по-късно.

Имайте вяра и продължавайте.

8. Ние сме по-смели заедно, отколкото сами

Споделеното бреме наистина ли е наполовина бреме? Кой може да каже? Но със товара е по-лек, когато се носи от повече от един. Различни проучвания, включително Харвардското дългосрочно проучване, установиха, че хората със силни социални връзки са по-устойчиви, когато натискът в живота нараства, отколкото хората без такива.

Тъй като човешката природа е такава, каквато е – често, когато преминаваме през труден период, можем да се почувстваме склонни да сложим маска и да се отдръпнем от същите хора, които биха могли да ни помогнат да го преодолеем по-добре.

Ето защо е толкова важно да не позволявате на страха си да изглеждате слаб или нуждаещ се да ви попречи да протегнете ръка и да споделите истината за живота си. Както съм откривала толкова много пъти в собствения си живот, включително скорошното хоспитализиране на съпруга ми с Covid-19 (за щастие, вече е напълно възстановен!), ние се свързваме много по-дълбоко чрез нашата уязвимост и борба, отколкото чрез нашите победи и успех.

Обръщането към другите по време на собствените ми моменти на уязвимост ме издигна духовно и ми помогна да премина през първите няколко дни с много повече смелост, отколкото бих имал иначе.

Така че, ако сте се борили, насърчавам ви да се свържете с хората във вашия свят, за които знаете, че ги е грижа за вас. Проверете как се чувствате. Привлечете поддръжка. Молбата за помощ никога не е признак на слабост; това е знак за смелост, който показва, че искате да бъдете по-силни.

9. Животът не се случва на вас, той се случва за вас

Нямаше да сте наполовина човека, който сте днес, ако всичко, което някога сте искали, се беше случило по план. Може да не избирате текущите си обстоятелства, но те съдържат мълчалива покана за вас да израснете повече от човека, който искате да бъдете дълбоко в себе си.

Бедствията имат свойството да ни разкриват аспекти на нашата човечност – силни страни, таланти и по-дълбоки измерения на нашето собствено същество – до които не бихме могли да достигнем без тях. Така че прегърнете тези неудобни емоции и не се притеснявайте. Те ще ви помогнат да учите и да израствате по изцяло нови начини.

Както писах и преди, растежът и комфортът не могат да яздят един и същи кон. Само защото едно преживяване е трудно не означава, че е лошо. Понякога най-лошото нещо, което някога ни се е случвало, може да се окаже най-доброто нещо.

10. Вярвай си, че каквото и да се случи ще се справиш

Повечето хора подценяват способността си да се справят с живота. В умовете им се върти, че ако „това“ се случи, не биха могли да се справят. И все пак, както открих, докато пишех You’ve Got This!, когато са изправени пред голяма житейска криза или значителни несгоди, хората откриват в себе си много по-голям капацитет и сили, отколкото са си представяли.

„Никога не можем да подценяваме силата на човешкия дух. Може да се чувстваме напълно смазани, но вътре в нас има сила, която може да се въздигне отново, дори в най-мрачните времена.

Доверяването на себе си може да не промени преживяванията ви в живота, но може да промени опита, който събирате в него.

Колкото повече вярвате, че можете да се справите, толкова по-скоро наистина ще го направите.

Д-р Марджи Уоръл, Forbes

Д-р Марджи Уоръл е основен лектор за смел живот и лидерство , Марджи Уоръл току-що публикува своята 5-та книга You’ve Got This! Променящата живота сила на доверието в себе си (Wiley)