10 поведения, които показват, че сте културни и изискани

Срещали ли сте някога някой, който просто излъчва изтънченост и култура?

Изглежда, че знаят по малко за всичко и се държат с лекота.

Някога чудили ли сте се как може да станете като тях?

Е, всичко е свързано с малките неща, тези малки навици и поведение, които правят голямата разлика.

Така че, ако искате да подобрите имиджа си, предлагам ви десет прости поведения, които могат да ви помогнат да изглеждате по-културни и изтънчени.

1. Знайте по малко за всичко

Когато трябва да изглеждаме по-културни, знанието е сила.

Но ние не говорим за това да станете експерт в една област. Вместо това се опитайте да научите малко за широк кръг от теми. Това може да бъде всичко – от изкуство и литература до спорт и наука.

Интернет е съкровищница от информация, а документалните филми на YouTube, подкастите или дори викторините с любопитни факти са забавни начини за събиране на късчета знания.

Целта не е да се изтъквате, а по-скоро да можете да участвате в различни разговори и да разбирате различни гледни точки.

Така че, следващия път, когато имате малко свободно време, защо не научите за основите на джаз музиката или историята на Римската империя?

Не забравяйте, че всяко малко знание добавя към цялостната ви изтънченост и ви прави по-интересен човек за разговор.

2. Насладете се на изкуството

Изкуството е универсален език и способността да го оценявате може незабавно да ви направи да изглеждате по-културен.

Това не означава, че трябва да започнете да създавате свои собствени шедьоври или дори да разбирате напълно всяко произведение на изкуството, което срещнете.

Вместо това се опитайте да развиете преценка за различни форми на изкуство – било то картини, скулптури, музика, танци или литература. Посетете местни художествени галерии или музеи, посетете концерти или пиеси или просто изследвайте различни жанрове музика онлайн.

Изкуството може да предложи завладяващи прозрения за различни култури и времена и да бъдете отворени да изживеете това може да допринесе много за подобряване на вашата изтънченост. 

3. Бъдете учтиви

Не мога да подчертая достатъчно колко важни са добрите обноски.

Да бъдеш учтив и внимателен може незабавно да те направи да изглеждаш по-изтънчен и това е нещо, което лично съм изпитал.

Спомням си, че веднъж присъствах на конференция (когато бях корпоративен роб), където не познавах нито един от присъстващите.

Естествено, бях малко нервен и не бях сигурен как да се ориентирам в социалната динамика. Въпреки това се придържах към основния принцип да бъда учтив, мил и внимателен към всеки, с когото общувам.

Уверявах се да казвам „моля“ и „благодаря“, слушах внимателно, когато някой говори, и се опитвах да бъда полезен, когато мога. Не беше нещо грандиозно, просто малки жестове на учтивост, които често пренебрегваме в ежедневието си.

За моя изненада, до края на вечерта няколко души ми направиха комплименти за обноските ми и ме нарекоха „изтънчен“.

Тогава разбрах, че изтънчеността не е само до знания или стил, но и до това как се отнасяме към другите. 

4. Пътувайте винаги когато можете

Пътуването е като бърз курс по изтънченост.

Той ви излага на различни култури, традиции и начини на живот, което ви прави по-отворени и разбиращи.

Преживяванията при пътуване могат да предоставят безброй истории и прозрения, което ви прави по-ангажиращ събеседник.

Дори ако обикалянето на света не е опция, изследването на различни части на вашата страна или дори град също може да разшири вашата перспектива. 

5. Познавайте маниерите си на масата

Има нещо невероятно стоплящо сърцето в храненето, споделено с любими хора. Смехът, историите, споделените спомени…

Но освен храната и компанията, вашите маниери на масата също могат да оставят трайно впечатление. Да знаете коя вилица да използвате за вашата салата или как учтиво да поискате солта може да изглежда незначително, но тези малки неща могат да направят голяма разлика в начина, по който другите ви възприемат.

Независимо дали сте в изискан ресторант или на масата си за хранене у дома, добрите маниери на масата отразяват уважение – не само към храната, но и към хората, с които я споделяте.

6. Говорете ясно

Едно нещо, което научих през годините е, че начинът, по който общувате, е важен точно толкова, колкото и това, което комуникирате.

Да говоря ясно и с уважение ми помогна в безброй ситуации, от интервюта за работа до непринудени разговори на партита.

Спомням си един конкретен случай по време на публично говорене. Бях нервен и първият ми инстинкт беше да се впусна в речта си възможно най-бързо.

Въпреки това си припомних важността на яснотата пред скоростта. Поех дълбоко дъх, забавих темпото и се уверих, че ясно формулирам всяка дума.

След събитието много хора ме похвалиха за речта ми и казаха, че е освежаващо да чуя някой да говори толкова ясно.

Тогава наистина разбрах силата на ясната реч.

Няма значение дали използвате фантастични думи или сложни изречения; стига да сте ясни и уважителни, винаги ще изглеждате изтънчени и уверени.

7. Обличайте се добре

Нека бъдем честни тук. Живеем в свят, в който външният вид има значение. Не става въпрос да бъдете повърхностни или материалистични, а по-скоро да представите най-доброто от себе си на света.

И част от това е да се обличаш добре.

Това не означава, че трябва да имате гардероб, пълен с дизайнерски етикети или да следвате всяка модна тенденция.

Вместо това става въпрос за разбиране какви стилове и цветове ви подхождат, подходящо обличане за различни поводи и най-важното, да се чувствате удобно и уверено в това, което носите.

Да се ​​поддържате спретнати и добре поддържани също допринася много за това да изглеждате по-изискани.

В крайна сметка, когато изглеждате добре, вие се чувствате добре – и другите също го забелязват!

8. Уважавайте всички култури

Решаващ аспект на това да бъдеш културен е показването на уважение и признателност към всички култури. Това означава да сте отворени за изучаване и разбиране на различни традиции, обичаи и начин на живот. 

Всъщност едно проучване установи , че хората, които са отворени и ценят различните култури, обикновено са по-креативни и имат по-добри умения за решаване на проблеми.

Това е така, защото излагането на различни култури може да разшири вашето мислене и да ви помогне да подходите към проблемите от различни ъгли.

Така че зачитането на всички култури не само ви кара да изглеждате по-изискани, но също така подобрява вашата креативност и способности за решаване на проблеми.

Не е ли очарователно?

9. Четете редовно

Твърдо вярвам в силата на добрата книга.

Четенето е светилище за мен, място, където мога да избягам, да изследвам различни светове и да се срещам с интересни герои.

Но освен радостта, която носи, четенето също изигра жизненоважна роля в оформянето на моята личност.

Книгите разшириха хоризонтите ми, научиха ме на различни култури, исторически събития и много други. Те подобриха комуникативните ми умения и ме направиха по-съпричастен човек.

Открих, че възможността да обсъждаш широк набор от книги може незабавно да те направи да изглеждаш по-културен и изискан – и лично на мен това ми даде повече увереност в социални ситуации.

10. Слушайте добре

Нека си признаем, всички обичаме да ни чуват.

Искаме нашите мисли, чувства и мнения да имат значение за другите. Ето защо да си добър слушател може да направи толкова силно впечатление. Това показва, че уважавате другите и се интересувате от това, което имат да кажат.

Но да бъдеш наистина внимателен е повече от просто да мълчиш, докато другият говори; става дума за ангажиране, задаване на последващи въпроси и подходящо реагиране.

Не винаги е лесно – понякога сме твърде нетърпеливи да споделим собствените си мисли или сме твърде разсеяни от собствените си притеснения.

Но съзнателното усилие да слушате може да промени света на това как другите ви възприемат.

Така че следващия път, когато сте в разговор, опитайте се наистина да слушате.

Не само ще ви накара да изглеждате по-изтънчени, но и ще ви помогне да разбирате по-добре другите.

И кой знае, може да научите нещо ново!