10 грешки, които да не допускате с второто дете

Как се променя мисленето ни, след като вече сме станали родители и предстои да имаме второ дете? За много родители нещата изглеждат коренно различно – например, вече не изпадаме в паника, ако трябва да изкъпем бебето или ако детето случайно налапа мръсен предмет. Вече имаме опит с първото дете и сме наясно с неща, които биха ни улеснили или други, които са напълно излишни. Сайтът Fakti.bg публикува списък с 10 грешки, които често допускаме с първото дете и които обикновено не повтаряме с второто. Ето ги и тях: 
1. Без паника

Няма нищо по-лошо от паникьосаният родител. Ако бебето ви вдигне температура или получи треска, не изпадайте в паника. Просто се обадете на личния си педиатър – той ще ви даде най-добрия съвет какво трябва да предприемете в този момент.

2. Повече кърмене

Макар кърменето да е свързано с известни трудности в началото, то е най-ценното съприкосновение между майка и бебе. Много майки се отказват бързо и лесно и се доверяват на алтернативата, която предлагат адаптираните млека. Но ако сте способна да кърмите, имате мляко и здравословното ви състояние го позволява, по-добре не лишавайте бебето си от най-благодатната, лесно усвоима и полезна храна за него.

3. Добър личен педиатър

Намерете добър и надежден педиатър, на когото да разчитате по всяко време, още преди раждането на детето. Консултирайте се с хора, които имат опит и изберете подходящия за вас педиатър. Свържете се с него, уведомете го за предстоящото събитие и установете трайни контакти.

4. Изборът на бебешко креватче и матрак

Заложете на дървеното и лесно преносимо бебешко креватче. Що се отнася до възглавничките – те трябва да тънки, тъй като по-дебелите и пухкави са опасни за малкото бебе. Не правете никакви компромиси с качеството и цената на матрачето – изберете такова от естествена материя и пълнеж, и обърнете внимание до колко то е ергономично. Това е от изключително значение както за здравия сън на бебето, така и за общото му здравословно състояние и значително по-малкия риск от развитие на алергии.

5. Покупката на количка

Пазарът предлага всевъзможни модели от класически до такива с футуристичен дизайн. Най-практична от гледна точка и на финансите, и на удобствата е тази количка, която се преобразува от зимна в лятна. Много важно е да обърнете внимание на колелцата с оглед на тяхната маневреност.

6. По-голям размер дрешки

Бебето расте невероятно бързо, затова когато купувате дрешки, избирайте винаги такива с по-голям размер, предназначени за деца поне с 6 до 12 месеца по-големи.

7. Бебешки обувки с твърди подметки

Съветът на повечето ортопеди е подметките на буйките да са меки. Изберете леки обувчици, които нежно да обхващат глезенчето на детето, без да го притискат.

8. Първото парче шоколад

Свръхконсумацията на сладки храни по индиректен начин нанася сериозни вреди върху здравето на детето. Рискът от развитие на автоимунни и сърдечно-съдови заболявания се увеличава, същото се отнася и за склонността към затлъстяване. Сладкото е рисков фактор и за развитието на диабет, кариес на зъбите, уврежда функциите на бъбреците, увеличава риска от развитие на някои видове рак, ускорява процесите на стареене и т.н. Затова създайте здравословни хранителни навици у детето си. Колкото по-отрано направите това, толкова по-добре за него и неговото здраве.

9. Обезопасяване на дома

Малките деца са безкрайно любопитни, обичат да пипат навсякъде и да проучват с пръстчетата си всички кътчета на дома. Затова се снабдете с предпазни капачета за контакти още преди раждането на детето. Фиксирайте кабелите така че да не могат да се местят и дърпат. Най-добрият вариант е да го направите така, че да бъдат скрити от погледа на детето. Говорейки за предпазни мерки, не забравяйте да обезопасите всички остри ъгли (на маси, столове и т.н.), като поставите върху тях омекотители.

10. Напуснете работа

Ако имате възможност и обстоятелствата го позволяват, напуснете работа и се отдайте на грижите си за бебето. Не се раздвоявайте между отглеждането на детето и работата. Няма нищо по-ценно от това да бъдете до детето си през първата му, а дори и през втората година, от неговия живот. Не пропускайте тази възможност, защото времето не се връща назад.