10 мита за здравето и красотата

10 мита за здравето и красотата | Диана

Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично здраве. По правило вярваме, че “красотата изисква жертви” и сме склонни да се вслушваме във всякакви препоръки, пише здраве.бг.

В реалността обаче се оказва, че половината от тях са породени от утвърдени митове, касаещи здравето и красотата ни. Отчасти за това причината е в рекламата, отчасти – журналистите, упорито преписващи от списание в списание едни и същи съвети, много от които от никого не проверени.

Ако се опитаме да погледнем отвъд това, как всъщност стоят нещата.

1: Късното хранене води до наднормено тегло

Всеки четвърти жител на по-голям град според статистиката работи до късно или нощна смяна, което само по себе си предполага късно хранене. Но диетолозите смятат, че това по никакъв начин не се отразява на фигурата, освен ако не преяждате, не прехвърляте дневната норма калории и ако това не е единственото ви хранене за деня.

Понякога хората прибягват до любимата си храна вечер, смятайки, че след тежък работен ден заслужават да си угодят. Това може да е сладолед или бира с чипс. Ето го най-главното – не става въпрос “кога”, а “какво” и “колко”.

2: Без физически упражнения мускулите се превръщат в мазнини

Тези, които тренират в спортната зала 3-4 пъти седмично се опасяват, че ако спрат спортните занимания, мускулите им ще се превърнат в мастни наслоения. За щастие това не е вярно: мускулите са вид тъкан, по-плътна и компактна по структура, мазнините – съвсем друга. А това, че след прекратяване на спортната активност мускулите омекват и се отпускат, е факт.

За съжаление, обратният процес е невъзможен. Както твърди и треньорът ви,усилените тренировки спомагат най-вече за натрупване на мускулна маса и за изгаряне на мазнините.

3: Колкото по-малко спим, толкова повече слабеем

Това изглежда напълно логично. По време на сън обмяната на веществата се забавя и се изразходва по-малко енергия. Значи, ако спим по-малко, мазнините ще се топят по-бързо.

Да, обаче е точно обратното. Ако мислите, че изчисляването на калории и физическите упражнения на фона на недоспиването ще форсира стопяването на излишните килограми, сте в заблуда.

Учените смятат, че пълноценният сън е абсолютно необходима част от програмата ви за отслабване. Изследователи от Чикагския университет са изучавали състоянието на здрави хора, лишени от нормален сън и са стигнали до извода, че ако спим дори и час по-малко, отколкото ни е необходимо, това може да доведе до хормонален дисбаланс. В тези случаи нивото на хормона лептин, който сигнализира на мозъка за ситостта на стомаха, намалява, а нивото на хормона грелин, който ни “казва”, че сме гладни, се увеличава.

Изводът е напълно очевиден: колкото повече спим, толкова по-малко тежим.

4: Най-добрият шампоан е на основата на растителни екстракти

Натуралните растителни съставки, с които се “хвалят” различни козметични продукти, а не само шампоаните, уви не притежават някакви чудодейни свойства. Може да се изненадаме как всички тези природни съставки са в състояние да направят косата ни по-чиста, по-мека, по-обемна и по-пухкава.

Истинските “главни герои на невидимия фронт” обаче са химическите вещества.Но е много сложно да се продава “чиста химия”, дори ако е опакована в най-привлекателна кутия. Ето защо производителите проявяват находчивост, като използват вярата на клиента, че щом нещо е натурално, значи е по-добро.

5: Депилацията с нищо не е по-добра от бръсненето

Премахването на окосмяването по тялото с помощта на бръснене или восък, има дълга история.

Разбира се, бръсненето е удобно – това е факт, но като ефективност е доста по-слаб метод. Обезкосмяването с восък има явни преимущества: космите се изтръгват с корена и по тази причина новите се появяват едва след 3-4 седмици.

При бръснене космите се появяват отново още на втория ден, а острият срязан връх на косъма започва да “боцка”, причинявайки , причинявайки известен дискомфорт. При постоянното използване на восък и още повече при рязкото отскубване, фоликулът на косъма се поврежда толкова, че израстването на нови косми се забавя значително.

6: Овлажняващите и подхранващи кремове – панацея против бръчки

Козметичните фирми рекламират своите кремове като средства, които не само овлажняват кожата, но и предпазват от появата на бръчки. Всъщност това по същината си не е вярно.
Максималното, което може да постигне един крем, е да заглади мъничките бръчици и да подобри вида на кожата като цяло. Иначе, както се сещате, тези кремове биха направили всички да изглеждаме по на 20 години. Така че дори най-скъпите средства, в този смисъл, не превъзхождат по-достъпните и известни като “масови”козметични продукти.

С оглед предпазването от застаряване на кожата, учените препоръчват на първо място да се спрат цигарите и да се предпазва кожата от слънцето, дори ако това означава да спрете да ходите на плаж, вместо да харчите “луди пари” за козметика.

7: Четенето при лошо осветление влошава зрението

От деца помним как родителите ни са ни внушавали, че да четем в сумрачна обстановка, а още повече с фенерче под одеялото, е много вредно за очите. Оказва се, че подобни твърдения са абсолютно неверни – както да се твърди, например, че шепненето е вредно за ушите!

Както казва офтамолог от Нюйоркския университет, дори четенето от екрана на компютъра или гледане на телевизия отблизо по никакъв начин не влияе на функционирането на очите. Очните мускули се напрягат, да, затова чувстваме умора, но нищо повече от това. Друг “очен” мит е, че носенето на очила или лещи, води до свикване.

Що се отнася до късогледството, далекогледството и астигматизма, те се появяват в следствие на особена анатомична форма на очите и обезателно се нуждаят от корекция. Ако тези приспособления ви смущават, може да си направите лазерна операция и да гледате света “със собствените си очи”.

Учените все пак признават истинността на един родителски съвет: морковите, а също и други жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти, действително са много полезни за очите.

8: Мъжката плодовитост намалява от употребата на тясно бельо, лаптоп и от горещи вани

Нито едно от тези твърдения не е намерило точно научно потвърждение.
От всичко посочено, учените са най-подозрителни към горещите вани, които могат да повишат температурата в областта на слабините. Анатомически, мъжките полови органи са разположени отвън, поради което тяхната температура е малко по-ниска, отколкото в цялото тяло. Ако се нагряват, се наблюдава спад в образуването на спермата (например в продължение на два месеца). За възстановяване на нормалното количество са необходими от 4 до 6 месеца.

Въпреки че конкретни доказателства не са намерени, на мъжете се препоръчва да избягват горещи вани и употребата на лаптопи (дълго време, поставени върху тази част на тялото), тъй като те нагряват. Всичко това разбира се, ако загубите мярката.

9: Шоколадът е вреден за здравето

Да, учените признават, че е трудно шоколадът да бъде наречен “полезен”. Все пак количеството захар и мазнини в него е вредно както за фигурата, така и за организма като цяло. Но също така, нови изследвания доказаха, че какаото съдържа в големи количества – флавоноиди, които могат да подобрят работата на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на тези вещества се понижава налягането и опасността от възпалителни процеси. Ефектът напомня действието на аспирина.

Така че отказът от този десерт, заради фигурата или по някаква друга причина, не се препоръчва от учените. Достатъчно е да се пие чаша горещ шоколад или да се изяде неголямо парче веднъж дневно.

10: Отмъщението може да намали стреса

Всички четем книги и гледаме филми, в които героите полагат “маса” усилия и вършат невероятни неща с една-единствена цел – да си отмъстят на всяка цена.

Учените смятат, че отмъщението може и да е “сладко”, но прошката е още “по-сладка”.
Желанието да се отвърне на обидата с обида ни кара да нервничим, да изпадаме в депресия, да изпитваме негативни емоции. Всичко това се отразява на здравето: например значително увеличава риска от сърдечен пристъп.

Уви, има ситуации (например предателство от приятел или дори убийство на близък човек), които не е възможно да зачеркнем от съзнанието си. И за да преживеем такава мъка и спомени без големи поражения, да избягаме от унинието и отчаянието, все пак най-важното е да се опитаме да простим:Отмъщението може да ви направи щастливи, но само за момент, докато прошката лекува и дарява дълъг живот.