10 принципа за парите, които си заслужава да си припомняш всеки ден

10 принципа за парите, които си заслужава да си припомняш всеки ден | Диана

1. ЖИВЕЙ ПОД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ

Aко покриваш нуждите си с 90% от доходите, които получаваш, то след 9 месеца ще имаш спестени необходимите ти средства за един месец. Ако го правиш с 80%, това ще се случи на четвъртия месец. Успееш ли да заделяш половината, следващата година може да не работиш.

2. ПЛАЩАЙ ПЪРВО НА СЕБЕ СИ

Давай предназначение на всеки свой лев. Получиш ли доход, първо задели за себе си. Заделените пари дават право на избор. Те ще ти осигурят спокойствие и възможност да се фокусираш върху важните неща.

3. КОНТРОЛИРАЙ РАЗХОДИТЕ СИ

Да спестяваш 10%, означава да не харчиш повече от 90% от доходите си. Определи колко ще си позволиш за месеца и за какво. Следи колко си похарчил до момента и колко ти остават. Използвай бюджет.

4. ПОДДЪРЖАЙ БУФЕР

Не допускай непредвидените и неотложни разходи да провалят плановете ти. Създай и поддържай буфер (500 лева е добро начало). Не търси от него доходност – той трябва да ти е под ръка. Сложи го в спестовна сметка или на краткосрочен депозит.

5. ИНВЕСТИРАЙ, НО САМО ИНФОРМИРАНО

Всичко, което е над сумата на буфера ти, трябва да носи доход. Проучвай възможностите и рисковете. Прилагай здрав разум и бъди подозрителен към всякакви предложения за голямата доходност.

6. ПАДАЙ, СТАВАЙ, УЧИ СЕ И ПРОДЪЛЖAВАЙ

Вложи време, усилия и средства в придобиване на знание, опит и в развиване на умения. Стани сред най-добрите в това, което правиш, и ще бъдеш добре платен.

7. ПОЗНАВАЙ РИСКОВЕТЕ И СЕ ЗАСТРАХОВАЙ

Дай си време и помисли за негативните събития, които биха могли да ти се случат, и колко силно ще е въздействието им върху финансите ти. Застраховай се срещу тези, които са вероятни и не можеш да си позволиш да пренебрегнеш.

8. ФИНАНСИРАЙ ПРОЕКТИ, А НЕ ПРИЩЯВКИ

Взимането на заем ще блокира част от бъдещите ти доходи, а с това и възможности. Преди да вземеш заем, се увери, че можеш да си го позволиш и че предназначението му е много добре обосновано.

9. ПЛАНИРАЙ ПЕНСИОНИРАНЕТО ОТ СЕГА

Ако утре разполагаш с 1/3 от това, което имаш днес, ще се справиш ли? Това се случва при пенсиониране. За достоен живот след пенсиониране се изискват значими средства. Не го забравяй, когато работиш по точка 1.

10. ЗАБРАВИ ЗА ЛОТАРИЯТА

Няма кратък път. Драскането на скреч карти може само да влоши нещата.