101 начина да бъдеш по-добър човек

“Не можем да станем това, което трябва да бъдем, оставайки това, което сме” — Макс Депри

Как се става по-добър човек?

Навремето, когато учех в университета, не се харесвах много. Бях груб, егоистичен, емоционално стиснат, егоцентричен, осъдителен, силно критичен, отвратителен и арогантен.

Когато се замисля за това, голяма част от това идва от несигурност. Не се харесвах и това се прожектираше в поведението ми към другите. Бях недоволен от себе си и следователно бях недоволен от нещата за другите хора.

Впоследствие реших да работя върху това да стана по-добър човек. Започнах, като изброих чертите, които не харесвах в себе си, и се заех с тях една по една.

Отне много вътрешна работа, но днес съм много по-щастлив от това, което съм. Не мога да кажа, че съм перфектен или че съм постигнал идеала си, защото има още толкова много да работя. Също така мисля, че да станеш по-добър човек е постоянна цел и никога няма истинска крайна точка, която да достигнеш.

В тази огромна публикация споделям 101 начина да бъдете по-добър човек. Ако просто следвате съвет на ден, ще извървите дълъг път към това да станете по-добър, по-симпатичен човек. Помнете, че тук не става въпрос да се харесате на другите – става въпрос да станете някой, когото наистина обичате и обожавате, най-висшият човек, който можете да бъдете.

Ето го:

 1. Ангажирайте се с растеж (Бъдете ориентирани към растежа) . Колкото повече растеш, толкова по-добър ставаш. Посветих се на цял живот на растеж през 2006 г. (когато открих целта си ) и оттогава не съм поглеждал назад.Посветете се на растеж
 2. Работете върху негативните си черти. Има ли черти, които не харесвате в себе си? Някои черти, които не харесвах в себе си в миналото, включват егоцентризъм, арогантност, егоист, критичност, грубост и твърдост. Идентифицирайте ги и след това работете върху тях един по един. Може да бъде предизвикателство да промените характера си наведнъж. От друга страна, ако работите върху адресирането на една негативна черта наведнъж, това е много по-управляемо и постижимо.
 3. Определете вашето идеално аз . Какъв е твоят идеален аз? Представете си ги в ума си и след това запишете всичките си идеални черти. След това започнете да живеете верен на идеала си.
 4. Намерете модел за подражание . Да имаме модел за подражание ни вдъхновява и ни дава образ на това кои можем да бъдем. Хората, от които съм вдъхновен, включват Опра Уинфри, която е направила толкова много в областта на самопомощта; Чадуик Боузман, който неуморно се застъпваше за черната общност дори до смъртта си; и Джон Кристофър, майстор билкар, който лекува хора с помощта на природни средства и вдъхновява и обучава ново поколение билкари. Кой е/са вашият модел(и) за подражание и какво харесвате в тях?
 5. Бъдете пример за подражание . Когато сме пример за подражание на другите, това ни кара да обмисляме внимателно действията си и ни поставя към по-висок стандарт. Като модел за подражание не става въпрос да се превърнете в някой, който не сте (вижте #57: Бъдете индивидуалисти). Става дума за това да живееш верен на идеалното си аз (виж #3). Как можете да бъдете вдъхновяващ водач за другите? Живейте с пример.
 6. Бъдете по-добро дете за родителите си . Имате само двама родители в живота си, така че ценете времето, което отделяте с тях. Ако отношенията ви с родителите ви не са идеални, това не означава, че всичко свършва до тук. Имах много лоши отношения с родителите си, докато наскоро постигнах решение в тази област.Семейно тичане, забавление
 7. Бъдете по-добър приятел на приятелите си . Преди бях разочарован от това, че някои от приятелите ми не бяха винаги до мен, когато имах нужда от тях. Тогава разбрах, че трябва да помисля как мога първо да бъда по-добър приятел на приятелите си, преди да имам такива очаквания от другите. По същия начин, за вас, помислете: Как можете да бъдете по-добър приятел на приятелите си? Прочетете: 
 8. Бъдете по-добър брат или сестра, ако имате братя и сестри . Имам няколко приятели, които са единствено дете и често говорят за това как им се иска да имат брат или сестра. Ако имате достатъчно късмет да имате брат или сестра, ценете ги. Прекарвайте повече време с тях; покажете им грижа и загриженост. Потърсете ги, ако имате нужда.
 9. Бъдете по-добър партньор, ако сте привързани . Ако имате приятелка/съпруга или гадже/съпруг, помислете как можете да бъдете по-добър партньор за нея/него. Когато сте във връзка, е лесно да правите изисквания и да имате очаквания за това какво трябва да прави или да бъде вашият партньор. По-трудно е да поемете собственост върху това, което не правите или не сте себе си. Ангажирайте се да бъдете по-добър партньор и освободете очакванията си от партньора си. Така и двамата ще сте по-щастливи.
 10. Бъдете по-добър родител, ако имате деца . Много родители са ми казвали, че да имат дете е едно от най-невероятните неща, които някога са им се случвали. Ако имате дете или деца, помислете как можете да бъдете по-добър родител за тях. Отглеждането на дете е предизвикателство на всеки етап от живота на детето, с нови неща за научаване и нови проблеми за преодоляване, но това също е част от радостта да бъдеш родител.
 11. Бъдете по-добър служител, ако работите за някого . Често чувам хора да се оплакват как техните компании не им дават достатъчно обезщетения/заплати/поддръжка/и т.н. Въпреки че това може да е вярно, помислете как можете да бъдете по-добър служител. Проверете дали можете да направите нещо повече за вашия мениджър. Вижте дали има нови проекти, които можете да поемете. Вижте как можете да подобрите текущото си представяне.
 12. Бъдете по-добър мениджър/лидер, ако управлявате други . Много хора напускат работата си, защото са недоволни от мениджърите си. Доколко добре управлявате служителите си, може драстично да повлияе на тяхното ниво на мотивация и представяне. Поставете техните нужди пред вашите и извлечете най-доброто от тях.
 13. Бъдете по-добър член на вашата общност . Част от кои общности сте? Да речем, групи по интереси? Развлекателни клубове? Как можете да бъдете по-активен член на тези общности?
 14. Бъдете по-добър човек за другите . Как можете да се отнасяте по-добре към хората около вас? Започнете да се отнасяте към тях по този начин.
 15. Бъдете по-добро същество на този свят . Как можете да направите света по-добро място? Започнете да го правите днес.
 16. Бъдете способни . Вашите умения са като инструменти в кутията ви с инструменти – когато се оборудвате с повече умения, вие буквално ставате по-способни да добавяте стойност и да допринасяте за другите и обществото.
  • Научете нещо ново . Колкото и да знаете, винаги има нови неща за учене. Колкото повече научаваш, толкова по-добър ставаш. 
  • Усъвършенствайте настоящите си умения . Укрепете настоящите си умения. Никога не можеш да бъдеш твърде добър в нещо – винаги има място за подобряване. Дори най-добрите хора в своите области, като Тайгър Уудс (голф), Майкъл Джордан (баскетбол) и Бетовен (пианист), никога не са спирали да усъвършенстват занаята си. 
  Вдигам ниво!
 17. Приемайте различията – било то на хора, нагласи, начин на живот или култури. Защото те добавят разнообразие и цвят в живота ни. Ако всички са еднакви, животът ще бъде скучен – дори монотонен.
 18. Бъдете гъвкави . Имайте очаквания и идеали, но бъдете гъвкави по отношение на тях, когато е необходимо. Не всеки може да отговори на високите очаквания и не всяка ситуация може да се случи перфектно. Научете кога да бъдете твърди към идеалите си и кога да бъдете гъвкави.
 19. Бъдете приключенски настроени .
  • Излезте от зоната си на комфорт . Придържате ли се към същите рутини и се криете зад предпазна мрежа? Излезте и направете нещо, което никога преди не сте правили. Това ще разшири съзнанието ви и ще ви направи по-добър човек. 
  • пътуване . Пътуването разширява перспективите и обогатява умовете ни. Между 2011 и 2017 г. прекарах почти 50% от времето си в пътуване и изследване на различни континенти и държави. Това ми помогна да придобия много познания за различни култури и обогати гледната ми точка за света.
 20. Бъдете алтруисти .
  • Винаги имайте най-добрите намерения за другите . Стремете се към най-висшето добро във всичко, което правите, всяко решение, което вземате, и всяка ваша мисъл.
  • Станете доброволец (за кауза, в която вярвате) . Не всичко трябва да се измерва в пари. В PE прекарвам часове всеки ден в писане на най-доброто съдържание и го раздавам безплатно, без да искам нищо в замяна от читателите. С доброволческата работа може да давате труда си безплатно, но това е прекарано време, което е изпълнено със смисъл. Не подценявайте разликата, която можете да направите в живота на другите само с няколко часа работа.
  • Спасете околната среда . Нашият свят се пропилява ден след ден и съвременното общество му нанася огромни щети със замърсяване, пластмасови отпадъци и др. Какво можете да направите, за да защитите дома ни?
 21. Бъдете настойчиви . Отстоявайте правата си и нещата, в които вярвате.
 22. Бъдете внимателни . Когато някой говори, обърнете му цялото си внимание. Не се занимавайте с нещо друго; това е просто грубо.
 23. Бъдете смели . Животът е приключение. Не го изживявайте в страх . Преследвайте мечтите си. Действайте според инстинктите си. Създайте живота, който винаги сте искали.
 24. Бъдете откровени . Бъдете откровени, открити и сериозни. Кажете каквото ви е наум. Не изпитвайте нужда да цензурирате думите си, защото се страхувате от това какво мислят другите. Бъди верен на себе си. (Но не за сметка на чувствата на другите, разбира се. Вижте #39: Бъдете съпричастни.)
 25. Бъдете грижовни .
  • Проявете загриженост . Няма нужда да чакате вик за помощ, преди да проявите грижа и загриженост. Можете да го направите веднага, точно сега, на хората около вас. Дори и да няма нищо лошо, ще стопли сърцата на другите да разберат, че ви е грижа.
  • Обадете се на приятелите си . Има ли приятели, с които не сте се свързвали от известно време? Обадете им се днес и проверете как се справят. Те може да не го покажат, но ще се радват, че сте се обадили – защото това показва, че ви е грижа.
 26. Бъдете обучаеми . Винаги има нещо, което можем да научим от всеки, независимо от неговата възраст, произход или област на опит. Не си затваряйте възможностите да учите само защото смятате, че знаете достатъчно. Отворете ума си и оставете всяка среща да бъде учебен урок. Моментът, в който се затворите, е точката, в която спирате да учите.
  • Намерете ментор . Менторът ви напътства да станете по-велики, отколкото можете да бъдете сами. Вземете ментор, ако (а) човекът има на какво да ви научи и (б) личностите ви се сливат една с друга. Когато работех в P&G, имах неофициални ментори, които често се намесваха, за да се уверят, че се справям добре. В същото време те имаха ментори, които ги ръководеха. Колкото и старши или опитен да си, винаги има някой, който да те научи на нещо.
  Държим се за ръце
 27. Бъдете отдадени … на вашите цели и мечти. Ако сте си поставили цел, направете всичко възможно и я постигнете. Ако сте си направили план, придържайте се към него докрай. Не се колебайте, защото не е във вас да го правите.
 28. Бъдете състрадателни/мили . Винаги търсете възможности, в които можете да помогнете на другите. Не се увивайте в нещата си — вместо това погледнете навън и вижте дали има нещо, което можете да направите за другите. Дори най-простите неща, като да помогнеш на някого да носи вещите си, се оценяват много високо от другите.
 29. Бъдете уверени … в това кой сте и какво правите. Няма причина да не бъде.
 30. Бъдете съвестни/внимателни . Внимателни ли сте към всичко, което правите? Такова качество е рядко, но толкова ценно. Съвестните хора влагат сърцето и душата си в това, което правят; следователно те вършат пълна работа във всичко, което правят. Вие естествено ще бъдете ценен актив за организацията или екипа, от които сте част.
 31. Бъдете внимателни/внимателни . Създайте навик да се съобразявате с другите във вашите решения и действия, тъй като те засягат други хора. Уверете се, че никой не е засегнат негативно, преди да продължите с плановете си.
  • Практикувайте златното правило . Това е етиката на реципрочността, която гласи: „Човек трябва да се отнася към другите така, както би искал другите да се отнасят към него“. Как искате другите да се отнасят с вас? Облейте другите с това поведение и ще привлечете повече от същото.
  • Практикувайте сребърното правило . Свързано със Златното правило, то гласи „Не правете на другите това, което не бихте искали да направят на вас“. Това е, за да се компенсират недостатъците на Златното правило. Как не искаш другите да се отнасят с теб? Уверете се, че не причинявате това на другите.
 32. Бъдете кооперативни . Не бъдете изолирани и изолирани. Бъдете готови да работите с другите, ако имат нужда от вашата помощ. Ние не съществуваме сами в този свят; животът е възможен, защото имаме един друг.
 33. Бъдете учтиви . Практикувайте добър етикет. Винаги помнете своите поздрави, довиждане, благодарности и добре дошли.
 34. Бъдете смели / Преодолейте страха . Има ли нещо, от което те е страх? Не бъдете. Страхът е психически – това е само това, което вие го възприемате. Ако предизвикате нещата, от които се страхувате, ще разберете, че няма от какво да се страхувате, защото няма какво да губите. Влязохме в този свят с нищо друго освен със съзнанието си; ще напуснем света със същото съзнание. Небесно гмуркане
 35. Бъдете любопитни .
  • Имайте ненаситна жажда за знания . Така че винаги ще научавате нови неща.
  • Задавайте въпроси – често . Колкото повече въпроси задавате, толкова повече информация можете да разкриете.
  • Получете обратна връзка от другите . Обратната връзка е един от най-бързите начини да идентифицираме нашите области за подобрение, тъй като другите могат да видят нашите слепи петна . Ден 17 от програмата „Бъди по-добър “Аз” за 30 дни“  е свързан с искането на обратна връзка от другите около нас, за да можем да се подобрим.
 36. Бъдете надеждни . Бъдете до другите, когато имат нужда от вас. Винаги проверявайте дали можете да направите нещо за приятелите си. Ако ви се обадят, отделете време за тях. Ако ви изпратят имейл, отделете време, за да отговорите. Никога не знаеш кога някой изпитва болка и се протяга за помощ. 
 37. Бъдете проницателни . Не приемайте сляпо всичко, което чуете или прочетете; винаги оценявайте това, което ви е дадено, с проницателен ум. Това не означава, че ставате скептични, а че упражнявате преценката си по подходящ начин.
 38. Бъдете емоционално щедри . Емоционалната скъперничество означава да сте скъперник с емоциите си, докато емоционалната щедрост означава да бъдете щедри. И така, емоционално стиснатият човек обикновено е негативен , нещастен, критичен , съдещ и внушителен; докато емоционално щедрият човек е позитивен, щастлив, окуражаващ и подкрепящ. Бъдете максимално раздаващи се с емоциите си. Насърчавайте другите. Бъди позитивен. Споделете щастието.Прегръдка
  • Правете комплименти на другите (с искрено намерение) . Част от емоционалната щедрост е да бъдете щедри с комплименти (които са истински, а не фалшиви). Създайте си навик да правите комплименти. Когато срещнете някого и разпознаете нещо хубаво в него, уведомете го. Ще оправите деня им.
 39. Бъдете съпричастни . Емпатията е ключът към успешните взаимоотношения. Научете се да виждате нещата от гледната точка на другите. Ще ви позволи да разбирате по-добре хората, да разрешавате конфликти и да развивате значими връзки.
 40. Бъдете окуражаващи . Никой не обича мокро одеяло. Бъдете насърчителни, когато приятелите ви споделят проблемите си с вас. Бъдете подкрепящи, когато ви казват за целите си.
 41. Бъдете ентусиазирани . Животът е твърде красив, за да живеем със страх и скука. Прегръщайте всеки ден с радост и любов. Започвайте всеки ден с ново начало! Подхождайте към всяка ситуация с вълнение! И внесете тази енергия във всичко, което правите, и във всеки, когото срещнете. 🙂
 42. Стремете се към съвършенство .
  • Поемете повече, отколкото можете да понесете . Ако се справяте добре със задълженията си в момента, предизвикайте себе си, като поемете повече. Когато прекрачвате границите си, растете най-много. Разширете границите си. Протегнете се. Това ще увеличи капацитета ви като личност.
  • Не очаквайте нищо по-малко от най-доброто . Спазвайте най-високия стандарт във всичко, което правите. Винаги се стремете към най-високите цели, най-добрите резултати и най-голямата визия.
  • Живейте живота си пълноценно . Защото защо трябва да се задоволявате с живот, който е нещо по-малко? 
  Човек на планината
 43. Бъди честен.
  • Не говорете лошо с другите хора . Не говорете лошо за хората зад гърба им, защото това е несправедливо към тях и не им дава шанс да се защитят. Кажете на човека, ако не харесвате нещо, което е направил, в противен случай го оставете.
  • Не дискриминирайте . Дайте еднакво отношение към всички, независимо от раса, език, религия, националност, пол, възраст, социално положение и финансово състояние.
  • Не съдете . Не правете заключения за характера или живота на другите на базата на 1-2 неща, които виждате за тях. Винаги давайте на другите предимството на съмнението.
  • Отстоявайте справедливостта . Ако видите, че се налага несправедливост, поправете грешката. Това включва намеса, когато някой е тормозен и защитаване на някого, когато той/тя е несправедливо съден.
 44. Имайте вяра . Не оказвайте прекалено голям натиск върху събитие или човек, за да ви даде резултатите, които търсите. Направете всичко по силите си и вярвайте, че всичко ще си дойде на мястото.
 45. Бъдете добри с родителите си. Нашите родители посветиха половината от живота си, за да ни имат и отгледат. Сега, когато сме големи, е наш ред да им се отблагодарим за живота, който са ни дали. Ако връзката ви с родителите ви не е идеалното състояние, което си представяте.
 46. Бъдете последовател . Аристотел го е казал най-добре с този цитат: „Който не може да бъде добър последовател, не може да бъде добър водач.“ Добър последовател ли сте? Можете ли да приемате указания от другите? Готови ли сте да приемате указания от другите? Преди да помислите да станете лидер (виж #60), първо трябва да се научите да бъдете добър последовател.
 47. Бъдете прощаващи .
  • Пусни гнева си . Има ли нещо или някой, на когото сте ядосан? Може би е време да простите и да оставите нещата да си отидат.
  • Заровете брадвата в конфликта си с някого . Освен да прегърнете прошката в себе си, протегнете ръка към човека, с когото сте имали оплаквания в миналото. Това няма да е лесно, но ще ви донесе огромна крачка напред във вашия растеж. Когато бях по-малък, имах някои конфликти със съученици поради неразбиране. След като започнах физическото възпитание, реших, че трябва да живея като пример, ако искам да преследвам целта си да помагам на другите как да постигнат най-високия си потенциал. Така се свързах отново със стари съученици, с които имах конфликти. Беше много по-лесно, отколкото си мислех – повечето от тях ми отвърнаха със същото и след това останахме свързани като приятели. 
 48. Бъдете приятелски/достъпни . Всички сме хора, тук, за да се свържем. Ако видите някого, когото не познавате, направете първата крачка, за да го опознаете. С хората, които познавате, бъдете достъпни, за да могат да се обърнат към вас, когато имат нужда от помощ. 
 49. Бъдете щедри . Намерете радост в даването. Животът не е игра с нулева сума. Давайки, можете да спечелите още повече. Давайки, вие отваряте канала за получаване на нови неща в живота. Когато хората усетят красотата на даването, те също биха искали да върнат, така че каквото се случва, идва.
  • Споделяйте добрите неща в живота си . от какво се радваш Какво имате, което другите нямат? с какво се гордеете Не ги пазете за себе си — споделете ги с другите. Щастието не е уравнение с нулева сума.
  • Дарете . Създайте навик да дарявате неща, от които вече не се нуждаете. Например стари дрехи, учебници, книги, играчки и други подобни. Всичките ми нежелани дрехи винаги се даряват на други. Понякога вземам хубавите, неносени парчета и ги давам на приятелите си, които могат да ги оценят по-добре.
 50. Бъдете нежни . Нашето общество е извадило много „твърда“ страна във всички нас – такава, в която сме абразивни, твърди и взискателни. Извадете нежната страна в себе си за промяна. Това ще ви направи по-топъл човек наоколо.Момиче се разхожда
 51. Бъда благодарен. За добрите неща, които имате, защото не всеки може да ги има. И за лошите неща, които имате, защото те укрепват характера ви и ви карат да оценявате всичко много повече. 
  • Напишете благодарствена бележка на приятел . Мисля, че много пъти приемаме приятелите си за даденост. Забравяме какво са направили за нас и правят за нас, както и стойността на връзката ни. Напишете благодарствено писмо/бележка/имейл на приятел и му кажете колко много го цените. Те ще се радват много да получат вашето писмо.
 52. Бъдете трудолюбиви/усърдни . Без упорит труд не можем да стигнем далеч в живота. Виждал съм хора, които обичат да избират по лесния начин и не това е, което насърчавам в PE. Няма „бързи съвети“ или „хакове“ , които ще ви дадат незабавни резултати – в крайна сметка става дума за това да се появите и да свършите работата.
 53. Бъдете полезни . Предложете помощта си, дори ако хората не я поискат. Винаги има нещо, което можете да направите за другите.
 54. Бъдете честни . Да лъжеш означава да се свиеш в по-ниско Аз; Да кажеш истината означава да направиш крачка нагоре в израстването си. (Освен ако не е заложена по-висока ценност, като защитата на нечие благополучие.) Една от моите ценности е истината: да откривам истината чрез личен опит и като постоянно предизвиквам това, което е около мен, и да бъда честен във всичко, което правя и казвам . Не постигам това в 100% от времето, но правя всичко възможно да го поддържам всеки момент от деня. 
 55. Бъдете смирени . Арогантните хора страдат от комплекс за малоценност, поради което изпитват нужда да парадират с постиженията си. Научете се да бъдете смирени. Няма нужда да говорите многократно за това, което сте постигнали, само за да потвърдите способностите си – когато работата ви е добра, резултатите ще говорят сами за себе си. (Изключението е в професионален контекст, като например в автобиографията ви или в интервюта, където трябва да демонстрирате постиженията си.)
 56. Бъдете независими . Научете се да управлявате живота си. Научете се да се справяте с проблемите си сами, без да натрапвате другите. Чувствайте се свободни да се обърнете към другите, ако имате нужда от помощ, но никога не трябва да очаквате те да решат проблемите ви вместо вас.
 57. Бъдете индивидуалисти . Винаги бъди ти. Не се опитвай да бъдеш някой друг. Прочетете: Намиране на вътрешното ви Аз
 58. Имайте почтеност . Поставете своите морални и етични принципи и се придържайте към тях. Никога не правете компромис с тях, каквото и да става.
 59. Бъдете интуитивни . Следвайте инстинкта си. Оставете интуицията да ви води. Никога няма да сбъркате с него. Колкото повече следвате инстинкта си, толкова по-силна ще бъде връзката ви с интуицията ви.
 60. Бъдете лидер . Лидерът е някой, който извлича най-доброто от другите, който вдъхновява другите да бъдат по-големи от това, което са, който дава енергия на хората да действат и който води пътя с обща визия. Противно на това, което мнозина мислят, лидерството не започва, когато ръководите група хора. Започва в ежедневието ни, от това как се държим и живеем живота си. Вие сте лидер на живота си? 
 61. Бъдете слушател . Способността да слушаш е доста подценена в днешното ни общество. Много хора са добри в говоренето, но не и в слушането. За днес си помислете да слушате какво говорят другите около вас. Задавайте въпроси. Изяснете техните отговори. Може да откриете нови неща, които не сте знаели преди.Момичета разговарят на житно поле
 62. Прегърни любовта . Бъдете фар на любовта. Започнете, като обичате всички около вас. Покажете любов към вашите приятели, семейство, партньор, колеги, шефове, клиенти, учители и т.н. – изрично или косвено.
  • Обичай безусловно . Най-висшата форма на любов е безусловната любов, при която обичате другите, без да очаквате нищо в замяна.
 63. Бъдете лоялен / верен . На хората, на които държите, на ценностите, които отстоявате, и на нещата, в които вярвате.
 64. Бъди мил . Не критикувайте. Лесно е да откриваме недостатъците на другите, но всъщност не е на нашето място да го правим. Не само това, това не кара другите да се чувстват добре със себе си.
 65. Бъдете великодушни . За всичко, което хората ви правят лошо, бъдете готови да простите и забравите.
  • Приемайте критика. Ако някой отправи критика, бъдете готови да я обмислите. Разглеждането не е същото като съгласието. Не е нужно да се съгласявате с критиката, но поне я обмислете. Всяка критика е възможност да се подобриш, да станеш по-добър. 
  • Игнорирайте злонамерени атаки . Ако някой ви пламне, поемете по-високия път – игнорирайте човека. Можете да се защитите в области, където ценностите ви са нарушени, но като цяло, запазете подход на разстояние. Не си струва да участвате в такива дискусии, защото злонамерения човек само ще продължи да атакува без желание да постигне решение. 
 66. Бъдете медитативни . Тези, които медитират, ще знаят, че медитацията култивира вътрешен мир във вас. Това ви прави по-спокойни и ви свързва с вътрешното ви аз.Медитирайте
 67. Бъди милостив . Вместо наказание, мислете за прошка. Насилствените действия като болка, страдание и смърт не решават проблемите.
 68. Бъди морален . Правете това, което е правилно, вместо това, което не е наред. Въпросът „какво е правилно“ може да бъде субективен в зависимост от вашето възпитание, но универсалните ценности включват равенство на хората, равенство между половете, свобода на словото и свобода на избор. Помислете как можете да следвате начин на живот, който причинява по-малко болка на други живи същества.
 69. Бъдете внимателни / присъствайте . Не живейте в миналото или бъдещето, а се фокусирайте върху настоящия момент. Защото това е мястото, където живеете сега. Медитацията ви помага да присъствате (вижте #66).
 70. Бъдете подхранващи . Винаги има способности във всеки. Как можете да го подхранвате и извеждате от всеки човек?Майка учи детето си да ходи по полето
  • Разпознавайте силните страни в другите . Днешното ни общество е стигнало до състояние, в което продължаваме да гледаме какво ни липсва или нямаме, за разлика от това, което вече имаме . Първото е мислене за недостиг, докато второто е за изобилие. Вместо да мислите какво липсва на някого (било то черта на характера, знания, способности или нещо друго), съсредоточете се върху неговите силни страни . Какво имат? В какво са добри? Какво ви харесва в тях? Съсредоточете се върху това срещу това, което не ви харесва.
 71. Бъдете отворени . Бъдете готови да приемете различни вярвания, нагласи, личности, култури, практики, ритуали, начин на живот, навици, раси, националности, диети и т.н., защото всеки е различен. Нито едно нещо не е правилно; въпросът е само какво работи най-добре за индивида.
 72. Бъдете оптимисти/позитивни . Защото животът е твърде кратък, за да бъдем негативни.
  • Не се оплаквай . Оплакването генерира цялата тази негативна енергия, която не ви прави по-различен от  енергиен вампир . Въпреки че е добре да се отпуснете от време на време, имайте предвид моментите, когато правите това. Намалете времето, което прекарвате в оплакване, и вместо това помислете какво можете да направите за ситуацията.
  • усмихни се Колко често се усмихвате на ден? Усмивката е нещо, което не правим достатъчно. Независимо дали сте на улицата или на работа, е по-често да виждате хора със стоически изражения и твърдо намръщени, отколкото с усмивки. Следващия път, когато видите някого, дори непознат, усмихнете му се. Ще се изненадате колко хора ще ви върнат усмивката. Дори и да не го направят, вярвайте, че са били стоплени от вашата усмивка.
  • Смейте се . Както се казва, смехът е най-доброто лекарство. Научете се да се смеете на шегите, които хората си правят, на препятствията, пред които сте изправени, на грешките, които допускате, и на мистерията, която е животът.
 73. Бъдете организирани . Състоянието на живота ви сега отразява колко сте организирани. Ако всичко постоянно е в бъркотия, това предполага, че вероятно сте неорганизирани в това как се справяте. Когато сте организирани, вие създавате структура, стабилност и предсказуемост – което освобождава вашите ресурси за преследване на нови цели.Наръчник за живота
 74. Бъдете търпеливи . Дразниш ли се, когато нещо/някой закъснява ? Времето е течно; това е конструкция , създадена, за да ни помогне да организираме графици. Вместо това се научете да присъствате и да живеете в момента. Нетърпението поражда безпокойство; Търпението носи спокойствие. 
 75. Бъдете мирни . Когато имате избор, изберете мир вместо насилие. Последното не решава нищо, но създава повече болка. Първото е началото на лечебно пътуване.
 76. Бъдете постоянни . Без значение какво правите, никога не се отказвайте. Ще постигнете всичко, което сте си поставили за цел, стига да имате воля за това. Моята история за това как преследвах страстта си и я превърнах в успешен бизнес е пример за това. Единственият момент, когато отказът е правилният начин, е когато приоритетите ви се променят и осъзнавате, че целта, която сте преследвали, вече не е това, което искате. 
 77. Бъдете благоразумни . Бъдете смели и дръзки, но в същото време проявявайте предпазливост. Нотка практичност никога не е навредила на никого; това ви помага да сте по-подготвени за това, което предстои.
 78. Бъдете целенасочени . Преследвайте кауза, която е по-висока и по-голяма от вас. Когато направите това, естествено ще израснете в някой по-голям от това, което сте днес. Преследването на моята цел да помагам на другите да израстват ме накара да предприема пътувания и да вземам решения, които не бих преследвал, ако просто живеех живота си за себе си. 
 79. Бъдете разумни . Знайте правата си, но не прекрачвайте границите си. Действайте в рамките на добрата причина – Вие ще бъдете най-добрият съдник за това.
 80. Разкайте се . Имало ли е нещо, което сте направили, с което не се гордеете? Покайте се и го обработете; не го оставяйте в системата си, защото е като гниеща плът — ще създаде невидима миризма и ще ви засегне подсъзнателно в ежедневните ви действия. 
 81. Бъдете устойчиви / Бъдете силни . Сблъсквате ли се с препятствия, които ви карат да се колебаете в целите си? Имаш силата вътре в себе си да правиш каквото си поискаш — просто трябва да черпиш от нея Човек, изкачващ планината
 82. Бъдете уважителни . Отнасяйте се с най-голямо уважение към всички, защото всяко живо същество го заслужава.
 83. Поемете Отговорност .
  • Изпълнявайте отговорностите си. Какви отговорности имате? Изпълнявате ли всичките си отговорности? Отдръпването от вашите задачи е акт на избягване. Приближаването им ви прави по-добър човек.
  • Не се самовиктимизирайте . Лесно е да се каже „Защо аз?“ когато се случват лоши неща. Но това не прави нищо за изграждането на вашия характер – всъщност ви прави по-слаби с течение на времето, защото не поемате отговорността за проблемите си. Вярвате или не, всеки се сблъсква и с тези проблеми – не се отнася само за вас. Вместо да потъвате в самосъжаление, приемете проблемите си като част от живота и се заемете с тях. Колкото по-отговорни сте, толкова повече контрол имате върху живота си. 
 84. Бъдете самовлюбени.
  • Бъдете добри към себе си . Често ли се биете? Спри да правиш това. Вие, преди всичко друго, заслужавате доброта и уважение от себе си.
  • Обичайте себе си . По скала от 1 до 10 колко обичате себе си? Най-дългата връзка, в която някога ще сте, е тази със себе си. Когато подобрите връзката си със себе си, ще се научите да бъдете по-добър приятел, партньор, родител и човек. 
 85. Бъдете саморефлективни . Имам навика да обмислям всичко, което ми се случва, защото тогава мога да си извлека поуки как мога да се справя по-добре в бъдеще. Самоотражението може да се направи в личен дневник или чрез разговори с други. Задаването на правилните въпроси е от първостепенно значение в процеса на саморефлексия. Водене на дневник
 86. Бъдете чувствителни  към нуждите и чувствата на другите. Винаги проверявайте, за да сте сигурни, че не пренебрегвате някого.
  • Не налагайте . Налагането означава да налагаш мнението си на другите. Добре е да изразите мнението си, но ако другите не го приемат, няма нужда да го повтаряте. Запази го за себе си.
  • Не давайте нежелани съвети . Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват хората във взаимоотношенията, е когато другата страна се опитва да даде съвет, който не е необходим. Много пъти хората разговарят като начин за споделяне. Първо проверете дали другата страна търси съвет, преди да опитате да предложите своите 2 цента. Може да помогне за предотвратяване на ненужни конфликти.
 87. Посветете се на Службата. Казват, че службата на другите е най-висшето нещо, което човек може да направи в живота си. Помислете как можете да допринесете за другите и за този свят. И се посветете на това.
 88. Бъдете остри . Развийте уменията си за наблюдение. Проницателните хора винаги първи се хващат за нещо и поради това изпреварват всички.
 89. Бъдете искрени/истински . Говорете от сърце, винаги. Не казвайте нищо, освен ако не го мислите. Една от основните ми ценности е автентичността – казвам само неща, които мисля, и никога не казвам неща, ако не вярвам в тях.
 90. Бъдете спонтанни . Бъдете без задръжки! Позволете си да действате свободно, без ограничения. Не всичко трябва да се придържа към план през цялото време. Позволете си просто да се оставите на течението. :ДХора скачат
 91. Бъдете съпричастни . Ако другите споделят проблемите си с вас, бъдете съпричастни. Не се намесвайте с безчувствени забележки. Не отхвърляйте техните чувства и мисли. Влезте в същото състояние като тях и изразете съчувствието си, за да знаят, че не са сами в ситуацията.
 92. Бъдете тактични . Няма нужда да бъдете груби или груби. Бъдете учтиви с вашите събратя – всеки има чувства, дори понякога да не изглежда така.
 93. Бъди Учител . Не е нужно да сте учител по титла. Самият акт на споделяне на знания с някого сам по себе си е преподаване. Учейки другите, ние ставаме по-добри. Кои са нещата, в които си добър? Споделете знанията с други хора. Започнете, като го правите неофициално и скоро официалното обучение на другите ще бъде втора природа за вас.Учител
 94. Бъдете доверчиви . Винаги давайте на другите предимството на съмнението. Без значение какво мислите, основното намерение на хората обикновено е добро. Никой не прави умишлено нещо, за да навреди на другите. Когато го правят, обикновено идва от място на липса, а не от чисто злонамерено намерение. В същото време не позволявайте на другите да се възползват от вас. 
 95. Бъдете надеждни . Винаги спазвайте ангажиментите си и спазвайте обещанията си. Ако сключите споразумение с някого, не забравяйте да го спазвате.
 96. Бъдете необвързани . Защото всички неща в живота са преходни. Това не означава, че ставате изтощени и лишени от емоции. Това означава, че се наслаждавате на всеки момент от живота си, на всяка ситуация, в която се намирате, на всеки човек, с когото сте, такъв, какъвто е, без да се вкопчвате в него, когато е минало. Защото живеем в настоящето, а не в миналото или бъдещето.
 97. Бъдете разбиращи . Научете се да разбирате нещата от гледната точка на другите. Имате нужда от общо разбиране, за да изградите взаимоотношения.
 98. Бъдете бдителни . Докато светът като цяло е безопасно място, внимавайте за възможни опасности, особено когато сте на чуждо място. Внимавайте за подозрителни хора. Стойте далеч от потенциално опасни места. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.
 99. Бъдете визионер . Поставете си най-високите цели и най-големите мечти, които можете да си представите. След това тръгнете и оживете визията си. Създайте и своя визия. Можете да създадете своя визия. Също така създадох видеоклип за създаване на табло за вашата визия .
  Табло за виждане на Тереза ​​(30DLBL)
 100. Бъдете уязвими . Чрез физическото възпитание научих, че споделянето на нашите уязвимости е това, което ни дава най-голямата сила като хора. През последните няколко години разказах за някои от най-дълбоките си уязвимости, включително връзката ми с родителите ми , разбитото ми сърце в миналото , разочарованията ми и емоционалните ми проблеми с храненето .
 101. Бъдете мъдри . Да бъдеш мъдър означава „да имаш силата да разпознаваш и да преценяваш правилно кое е истина или правилно; притежаващи проницателност, преценка или дискретност.“ Практикувайте добра преценка, като се излагате на различни контексти; разглеждане на различни гледни точки; събиране на възможно най-много информация; претегляйки различни възможности. Колкото повече опит придобиете, толкова повече научавате и толкова по-мъдър ще станете.