11 знака, които според психолозите показват, че сте дълбоко мислещи

Хората са ти казвали, че си дълбок мислител.

Не сте сигурни в това, защото дори не виждате себе си като някой интроспективен или интелектуалец.

Е, ако искате да знаете със сигурност, ето 11 признака, че може да сте дълбоко мислещ, според психолози.

Разберете колко от тези черти виждате в себе си.

1) Вие сте креативни

Има много силна връзка между творческото мислене и дълбокия мислител. И всъщност в много случаи те са едно и също.

Необходима е дълбока, дълбока мисъл, за да се създадат нови идеи. След това тези идеи могат да бъдат превърнати в песен, стихотворение, картина или история.

Дълбокото мислене е начин на мислене, който не е нито напълно рационален, нито ирационален – такъв, при който умът е свободен да открие себе си, но достатъчно здраво заземен, за да не изпада в лудост.

Точно това правят творческите умове, когато създават.

Така че, ако сте от хората , които много обичат да бъдат креативни , тогава най-вероятно сте и дълбоко мислещ човек.

2) Вие сте малко разсеяни

Проучване на Технологичния институт на Джорджия казва, че лутането на мозъка е свързано с интелигентността Лесно е да разберете защо.

Ако сте дълбоко мислещ, винаги ще се губите в мислите си. Мозъкът ви винаги е зает да си представя сценарии и да решава големи и малки проблеми.

Това ви кара да деприоритизирате средата си (и дори всичко останало в живота си).

Например, не е необичайно да забравите, че готвите нещо. Или че трябва да присъствате на важна среща.

Не се укорявайте за това. Сега поне знаете, че тези неща не се случват просто защото ви липсва самодисциплина, а защото мозъкът ви винаги е зает.

3) Доста сте разхвърляни

Това е свързано с разсеяност.

Не е необичайно апартаментът и работното ви бюро да са разхвърляни.

Просто не сте най-организираният човек, когото познавате, но също така… наистина сте добре, ако някои чинии са оставени в мивката и леглото ви не е оправено. Докато няма мравки и мухъл, всичко е наред.

Сигурно си такъв, защото интелигентните хора са по-разхвърляни.

Наистина бихте предпочели да мислите, отколкото да търкате. Просто не се притеснявате от това, което се случва около вас, защото сте твърде съсредоточени върху това, което е в главата ви.

4) Вие формирате свои собствени мнения

Нещо, което разочарова дълбокомислещите, е как толкова много хора са щастливи просто да приемат мненията на другите като евангелие, без да се опитват да мислят по някакъв начин.

И ако се свържете с това чувство, тогава най-вероятно сте дълбоко мислещ.

Може би смятате, че хората са твърде бързи да имитират мнения, които са чули в подкаст или в новините. Те дори няма да направят бърза проверка на фактите или дори няма да кажат „хм, това има ли смисъл?“

Дълбоките мислители не се страхуват да се противопоставят на истината и да поставят под въпрос нещата, които хората около тях приемат за даденост. Ето защо те често са първите, които измислят нови идеи и мнения.

5) Вие сте чувствителни и често тревожни

Въпреки това, което хората обикновено мислят за дълбокомислещи, животът на човек, който прекарва много време, загубен в собствената си глава, не е само слънце и дъга.

Ще бъдете особено чувствителни към нещата, които хората около вас казват и правят.

И докато това може да ви накара да разчитате с лекота емоциите на другите наоколо – което, естествено, винаги е полезно, също толкова лесно може да ви направи малко невротични.

Утешавайте се с факта, че не сте сами. Според психолозите хората с дълбоко мислене са средно малко по -тревожни и депресирани от повечето хора.

Как можеш да не си разтревожен, когато мозъкът ти винаги мисли за „ами ако“ и „какво е значението на това“ и хиляди други сериозни (и не толкова сериозни) въпроси?

6) Вие сте много отворени към нови идеи

Част от това да си дълбок мислител е постоянното излагане на нови идеи. Не само, че сте изложени на нови идеи от хората около вас, вашият собствен ум също идва със собствени заключения от време на време.

Не всички от тези идеи ще бъдат удобни. Някои от тях са дори направо ужасяващи или депресиращи дори за размисъл.

Някои хора не могат да го понесат и се научат да спрат да мислят толкова задълбочено, в който момент спират да бъдат дълбоки мислители.

Това, което ви отличава е, че не спирате да мислите твърде бързо.

Можете да се изправите срещу всички тези сурови истини, в които се натъквате, и да си позволите време да ги обмислите, вместо просто да ги отхвърлите веднага. И това ви прави дълбок мислител.

7) Трудно ви е да се почувствате чути

Имате идеи, които ви е трудно да съобщите .

Не защото не знаете как да ги обясните, а защото просто зад тези идеи има толкова много контекст, който вие знаете, но хората около вас не знаят.

От ваша гледна точка би било почти като да преподавате математика на 5-ти клас от 7-ми клас – може да се направи, но има толкова много неща, които трябва да научите първо.

Това чувство е нещо, с което много дълбокомислещи хора се борят и причината зад него е болезнена в своята простота – хората около тях не са отделили толкова време и мисъл за мислене, колкото те.

8) Винаги се чувствате уморени и претоварени

Според проучване , хората, които са талантливи в дълбокото мислене, се нуждаят от повече време, за да обработят и да се възстановят.

Мисленето е наистина изтощително. В много случаи дори може да бъде по-изтощителен физически труд. И ако работата ви изисква много задълбочено мислене, добре…ще бъдете изтощени преди залез слънце.

Задълбочените мислители просто не могат да устоят на прекарването на почти необичайно много време в мислене.

Ако сте от хората, които често се нуждаят от умствени „почивки“, най-вероятно сте дълбоко мислещ човек и имате нужда от почивка.

Вие натоварвате мозъка си, когато трябва да седнете и да се отпуснете. Ако не дадете на мозъка си това, от което се нуждае, в крайна сметка ще се окажете като цяло уморени, летаргични и сякаш винаги имате остра нужда от сън.

9) Не сте впечатлени от статуса

Ако сте от хората, които си мислят „И какво от това?“ когато някой се хвали как познава някой богат и известен, вероятно сте дълбоко мислещ човек.

Дълбоките мислители обикновено са по-загрижени за това, което се случва вътре в някого, отколкото за неща като богатство и статус .

Те предпочитат да излизат със средностатистически проницателен джо, отколкото с непоносимо самохвалко магнат, който просто продължава да говори за повърхностни неща.

С цялото мислене, което дълбокомислещите правят, не им отнема много време да осъзнаят, че богатството и статусът не са толкова важни, колкото повечето от нас ги смятат.

Разбира се, те са важни, но няма значение дори ако някой има портфейли толкова дълбоки, колкото Марианската падина, ако обикаля и се държи като разглезено мъжко бебе.

10) Забавлявате се с идеи, в които не вярвате

Според проучване , проведено от Social Psychology Quarterly, колкото по-умни сте, толкова по-непредубедени и либерални ставате.

 Това означава, че нямате проблеми да мислите и да се опитвате да разберете идеи и вярвания, в които не вярвате (или дори презирате!).

Можете да опитате да разберете откъде идват тези идеи и дори да се опитате да видите дали изобщо имат някакви предимства. Разбира се, това не означава непременно, че сте съгласни с тях. Вие просто не отхвърляте идеи, без значение колко „глупави“ могат да изглеждат.

Например, можете да прочетете история, в която някой е извършил убийство и да съчувствате защо героят е направил това, докато все още вярвате, че убийството не е добре.

Може би дори е естествено за вас да кажете „само защото си мисля за това, не означава, че го вярвам!“

Но ще се изненадате колко малко хора могат да направят това. Това е умение, което хората учат от цял ​​живот на дълбоки мисли.

11) Имате огромно количество емпатия

Според Кристиан Кейзърс от Холандския институт по неврология, „Когато сме свидетели на това, което се случва с другите, ние не просто активираме зрителния кортекс, ние активираме собствените си емоции и усещания, сякаш чувстваме същото.“

Проучванията върху емпатията предполагат, че тъй като дълбокомислещите са по-изложени на ситуации чрез своите занимания (мислене), е по-вероятно те да бъдат по-съпричастни.

Усещате болката на вашия съсед, който току-що е загубил кучето си, не непременно защото вие сте загубили едно, а защото сте мислили дълбоко за загубата под много други форми.

И неща като войните, които се случват на другия край на света и климатичната криза, която продължава в момента.

Разбира се, може да не ви засяга пряко дали хората умират или че планетата ще стане непоносимо гореща дълго след вашата смърт.

Но все пак ви е грижа и това е така, защото дълбокомислещите имат емпатия и вие не се страхувате да я прегърнете напълно.

Последни думи

Да си дълбокомислещ носи своите специфични проблеми, но си заслужава.

И най-смешното в това е, че докато хората имат впечатлението, че хората са някак просто „естествено“ креативни, философски или дълбоки… това далеч не е така.

Разбира се, някои хора може да са имали преднина, но в крайна сметка всеки може да бъде дълбок мислител, ако просто опита.

Поздравления за вас, ако се отдалечите от тази статия, уверени, че сте дълбок мислител.

Но ако не сте, не се притеснявайте – можете да започнете, като се опитате да направите чертите, които описах в тази статия, част от живота си.