11 храни, които пълнят стомаха, но не и мозъка

11 храни, които пълнят стомаха, но не и мозъка | Диана image 4

Гладни ли сте? Значи трябва да се нахраните. Но какво, ако храната, която хапвате, всъщност ви правят по-гладни, отколкото сте били преди това? Това е много по-често срещана главоблъсканица, отколкото предполагате. Гладът идва в резултат на много сложни взаимодействия, които се случват в стомаха, червата, мозъка, панкреаса и кръвния поток, казват лекарите. Проблемът е, че това е една верига, която лесно може да бъде прекъсната.

Ето 11 храни, които могат да ви накарат да се чувствате гладни, дори когато стомахът ви е пълен:

Бял хляб

Бялото брашно се използва, за да се приготви бял хляб, но при него зърното е лишено от своята външна обвивка, което реално премахва фибрите. В едно от последните проучвания в тази насока изследователи проследяват хранителните навици и телесната маса на повече от 9000 души и установяват, че тези, които ядат две или повече порции бял хляб на ден, е 40% по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване за период от пет години, в сравнение за тези, които ядат по-малко от него.

Фреш

Фрешът се смята за здравословна напитка. Той обаче съдържа цялата захар на любимия ви плод, но нито една фибра. Това означава, че пиенето на чаша фреш може да изстреля нивото на кръвната ви захар нагоре и след това обратно надолу, за да ви остави много гладни. Вариантът ви е да ядете цели плодове.

Солени снаксове

Чипсовете, снаксовете и другите солени закуски не са нищо повече от бързо усвояващи се прости въглехидрати, които могат водят инсулина към върхове и последващи спадове. Според специалистите съществува феномен, известен като сензорна специфична ситост, при който стомахът ви е пълен с подобни въглехидрати, но вие се чувствате гладни.

Бързо хранене

Всяка съставка на храните от заведенията за бързо хранене е предназначена да ви кара да поглъщате големи количества. Например трансмазнините възпаляват червата, което води до нарушаване на способността на организма да произвежда невротрансмитери като допамин и серотонин, които контролират апетита. В същото време стомашно-чревният тракт абсорбира високо фруктозен царевичен сироп, който води до още по-големи остри пристъпи на глад. На последно място, огромните порции сол стимулират дехидратация. Тя пък е със симптоми, които наподобяват тези на глада, заради което може да ви подведе.

Алкохол

Алкохолът не само вреди на организма, но и ни кара да огладняваме. Той разрушава гликогена и ви кара да жадувате въглехидрати. А пък дехидратацията и загубата на електролити, които причинява, ви карат да търсите солена храна.

Паста

Пастата от бяло брашно носи същите проблеми като белия хляб, но тя не заслужава да я нарочваме като причинител на глад. По-скоро присъства в класацията, защото повечето хора поглъщат огромни количества от нея. Стандартната порция варени макаронени изделия е само половин чаша, но ресторантите редовно сервират по четири чаши. Когато претоварвате тялото си с прости въглехидрати, панкреасът изработва прекалено много инсулин, което сваля нивата на кръвната захар и ви прави зверски гладни. И знаете ли още какво: ако подправяте пастата си със сос от магазина, най-вероятно този ефект се засилва.

Мононатриев глутамат

MSG (известен още като мононатриев глутамат) е подобрител, който може да се намери в китайска храна, консервирани зеленчуци, супи, преработени меса и дори бира и сладолед. Според изследванията той предизвиква увеличение с 40% на апетита, а хората, които го консумират, са почти три пъти по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, отколкото тези, които не го ядат изобщо. Нещо повече, последиците могат да утежняват с течение на времето.

Суши

Може би залагате на полезните свойства на рибата, но в сушито има предимно ориз. Едно парче суши съдържа 30 грама въглехидрати – или колкото три филийки бял хляб.

Изкуствени подсладители

Независимо дали те са във вашата диетична кола или добавени в кафето ви, изкуствените подсладители (аспартам, сукралоза, захарин и други) въздействат на вашите мозъчни клетки. Крайният резултат е да ви се яде повече сладко. С течение на времето този процес може действително да засегне контролните центрове на глада в мозъка.

Детски зърнени закуски

Бяло брашно с щедро количество захар – това със сигурност не е най-добрата закуска. Цената на такова високо въглехидратно зареждане сутрин, когато нивата на кортизол са най-високи, е двойно нападение над метаболизма. През нощта и сутрин тялото ви изпомпва огромни количества кортизол, който се смята за естествена подготовка за стреса от деня. По-високите нива на кортизола означават по-ниска способност на метаболизма да се справи с погълнатите захари.

Пица

Знаете ли, че не можете да се нахраните с едно парче пица – независимо колко е голяма? Имате по-голям шанс да го направите, ако приготвите пицата у дома с пълнозърнесто тесто, постно месо и добавите много зеленчуци.

Източник: Профит.БГ