Бразилски орех -Гигантът от амазонската джунгла

Макар че бразилският орех не е много популярен в ежедневното меню на българина, този симпатичен гигант заслужава да му се отдели повече внимание. Въпреки някои плашещи факти, той е по-скоро приятел, отколкото враг на трапезата ни, и е една от малкото останали ни некултивирани храни.

Бразилският орех е плод на растението Bertholletia excels, чиято родина е Южна Америка Това растение е типично за Гвиана, Бразилия, Източна Колумбия, Източно Перу и Източна Боливия. Среща се също по бреговете на Амазонка, Ориноко и Рио Негро. Представлява дърво, достигащо до 50 м височина и диаметър на стъблото до два метра, което го прави един от най-масивните дървесни видове в цяла Южна Америка.

Плодовете на бразилския орех наподобяват на външен вид зрял кокосов орех и достигат около два килограма тегло. Вътрешността им напомня по-скоро за какаовия плод и в нея са разположени множеството ядливи семена, обвити в черупки. Независимо че на много езици името им е “орех”, от ботаническа гледна точка те са семена.

Хранителни стойности на бразилския орех

Хранителна информация за 100 грама
Енергия 656 ккал
Мазнини 66 г
Белтъчини 14 г
Въглехидрати12 г

Едно отличително качество на бразилските орехи е голямото съдържание на селен – 1917 мкг на 100 грама, което го прави най-богатата на този минерал храна. Други минерали, които си струва да се споменат са фосфор, магнезий, калций и калий. От витамините в бразилския орех можем да открием витамин Е под формата на алфа-токоферол, фолати и холин. Останалите са в пренебрежимо малки количества.

Необичайно високо е присъствието на мазнини в бразилските орехи – цели 66 грана на 100. От тях 15 грама са наситени, по 24 и 21 са съответно моно- и полиненаситените мазнини. Съотношението на есенциалните мастни киселини е 18 мг към 20564 мг в полза на омега-6 мастните киселини.

Здравословни ползи от консумацията на бразилския орех

Богатото съдържание на селен прави бразилските орехи не само един от най-добрите антиоксиданти сред ядките и семената, но също така действа благоприятно за секрецията на тироидни хормони, предпазване от чернодробна цироза и някои видове рак, особено рак на простатата.

Бразилските орехи са също така изобилни на витамин Е, който е изключително необходим за поддържане целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, и я предпазва от влиянието на свободните радикали.

Те са и прекрасна храна за мъжете, тъй като стимулират производството на тестостерон, подобряват подвижността и качеството на спермата и като цяло действат изключително благотворно на мъжката репродуктивна система.

Протеинът в бразилския орех се счита за един от малкото пълноценни в растителното царство, което ги прави предпочитана храна за вегетарианци.

Като недостатък може да се отбележи факта, че поради високото си мазнинно съдържание гранясват лесно и е добре да се съхраняват на хладно място.

Здравословни рискове при консумацията на бразилски орех

 • Хората, които са алергични към семена и ядки, би следвало да се въздържат от консумацията и на бразилски орехи.
 • Хората, които получават алергична реакция от бразилските орехи, всъщност имат уникален проблем: това е единствената алергия, която се предава по полов път. Това означава, че спермата на човек, който е ял бразилски орех може да предизвика реакция у партньорката му, в случай че тя е алергична.
 • Не е добре да се прекалява с употребата на бразилския орех, тъй като високите нива на селен в организма могат да доведат до умора, раздразнителност и разстроен стомах. Препоръчителната доза на селена е приблизително по 75 микрограма за мъже и 55 микрограма за жените, за което е достатъчно да изядете не повече от шепа бразилски орехи на ден.
 • В изключително редки случаи е възможно да се прояви известна токсичност вследствие на прекомерен прием на селен чрез големи количества бразилски орехи.
 • Бидейки една доста причудлива храна, бразилските орехи имат още една особеност: тъй като дърветата са изключително големи на ръст, техните коренови системи проникват надълбоко в почвата и изсмукват радия от почвата. Въпреки че съдържанието на радий е около 1000 пъти по-високо, отколкото в други ядки и семена, поет чрез бразилските орехи, той рядко се задържа в тялото.
 • В Европейския съюз са наложени изключително строги регулации във вноса на бразилските орехи, поради предполагаемото съдържание в тях на афлатоксини.

Интересни факти за бразилския орех

 • Въпреки името си, най-големият износител на бразилски орехи всъщност е Боливия;
 • В Бразилия е забранен добивът на дървесина от бразилския орех, тъй като е намаляващ вид;
 • Плодовете на дървото са изключително тежки и представляват опасност за преминаващите под тях хора и превозни средства;
 • За разлика от останалите ядки, консистенцията на бразилския орех е изключително плътна, което прави възможно потъването им във вода, и това понякога затлачва речните корита;
 • Бразилският орех се добива изключително от девствени гори поради факта, че горите, засегнати от човешката дейност не се обитават от достатъчно големи по размер пчели от видовете Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema и Xylocopa, а това са единствените видове, които са в състояние да опрашват цветовете на бразилския орех поради спецификата на цветовете му. Той е чудесен пример за сложната мрежа на взаимозависимост на видовете в джунглата: единствените пчели, които го опрашват, обитават само места, където вирее специфичен вид орхидея, така че дървото е косвено зависимо от цветята и впоследствие разчита на гризача агути (също единствен от обитателите на джунглата с достатъчно сила, за да счупи черупката на плода), за да разнесе семената му и да се размножи.
 • Поради високата си масленост бразилският орех се използва не само в хранителната индустрия, като смазка за часовници, суровина за бои за художници, а също и в козметиката.

Източник: https://www.bb-team.org