Какво трябва да знаем за златото на инките – киноа

Какво трябва да знаем за златото на инките - киноа | Диана image 2

И няколко вкусни рецепти как да я приготвим.

За киноата трябва да благодарим на древните инки. Това е била една от основните култури, която са отглеждали, наред с картофите и царевицата. Не напразно се казва, че златото на инките е именно киноа.

Chenopodum quinoa е едногодишно растение с широки листа, и въпреки че мнозина я определят като зърнена култура, киноа е близък родственик на спанака и цвеклото.

Растението може да се похвали с чудесни хранителни качества, благодарение на които трупа все повече популярност.

Перу, Боливия и Еквадор са сред най-големите производители на киноа в световен мащаб.

Тази растителна култура е любима на вегетарианци, веганци и суровоядци, но и много от месоядните разнообразяват менюто си киноа.

Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%, а някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Малките зрънца съдържат и всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.

Редица диетолози препоръчват консумирането на киноа, особено на хора с проблеми с храносмилането, на бременни жени и на деца. Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата.

Самият вкус на културата се доближава до този на орехите. Важно е да се запомни, че преди употреба, трябва да се измие добре. Вари се като ориза, като е добре да се вземе под внимание, че киноата увеличава четири пъти обема си, така че предвидете подходящ съд.

Всяка една рецепта с ориз, кук кус или булгур може да бъде приготвена с киноа.

Може да опитате да си приготвите табуле с киноа.

За две порции са ви необходими:
1 чаена чаша сварена киноа
две връзки магданоз
1 глава стар лук или два стръка пресен
лимонов сок
зехтин и сол на вкус.

Начин на приготвяне:
След като сварите киноата, я оставете да изстине. Нарежете на ситно магданоза, доматите и лука и разбъркайте всичко в голяма купа. Добавете лимонов сок, зехтин и сол на вкус, а при желание, може да добавите няколко парченца козе сирене.