Мака – хилядолетният афродизиак на Перу

Мака – хилядолетният афродизиак на Перу | Диана image 7

Високо в перуанските Анди, по ветровитите планински склонове и плата расте магичният корен, наречен Мака. Това растение, което се отглежда предимно в Перу и Колумбия е изключително ценено от местните жители и производители на храни, заради богатата хранителна стойност и целебните си свойства.

Още преди 2 хиляди години, по време на древната цивилизяция на Инките, хората са използвали корена като храна и лекарство, поради енергийните си и повишаващи либидото качества. По-късно мака е била открита от испанските конквистадори, които са пренесли корена в Европа. Мака била считана за специалитет и с нея се хранели само членовете на кралската фамилия.

Години по-късно мака била позабравена от европейците, но местните племена в Андите продължавали да се радват на нейните качества.

Днес интересът към тази суперхрана се връща, за да може да възстанови баланса у човека, да хармонизира тялото и душата му и да го направи по-здрав и щастлив.

Състав

Коренът мака съдържа повече от 60 различни хранителни елементи, някои от които са: 60% карбохидрати, 9% хранителни фибри, 2,2% мазнини, 10% протеини, което го прави много подходящ за възстановяване при анемия и малокръвие. Коренът е храна, богата на жизненоважни минерали. Той е антиоксидант, съдържа калций, повече отколкото има в млякото; магнезий, желязо, селен, фосфор, цинк… Има също и витамини от групата В, витамини C, D, 19 аминокиселини, като полизахариди, над 20 вида есенциални мастни киселени, необходими за растежа и развитието на тялото, както и омега мазнини 3, 6, 9.
Всичко това прави мака изключително хранителна и полезна за нас. Благодарение на богатия си състав, тя е регулатор на хормоните и на емоциите ни, повишава сексуалните функции на организма, полезна е при стрес и умора.

Хормонален регулатор

Мака регулира ендокринната система на организма и възстановява хормоналния баланс. Това е изключително важно, защото при нарушения на хормонално ниво, настъпват болести като диабет или проблеми с щитовидната жлеза. Мака стабилизира, подсилва и регулира функциите на ендокринната система и я прави по-ефективна. Хора, поемащи редовно мака, споделят чувство на общо добро физическо състояние, имат повече енергия и позитивно възприятие на света. Мака е и емоционален регулатор, прекрасен начин да се отървем от депресията и лошите мисли.

Засилва имунната система

Мака е определена от учените като адаптоген. Адаптогените са натурални храни, които само могат да допринесат за общото здраве на организма, без да навредят или да имат негативни странични ефекти. Мака коренът е адаптогенът, който е помагал през вековете на племената от Андите да оцелеят въпреки суровия планински климат и минималното количество кислород. Коренът повишава имунната система на организма и прави тялото резистентно на микроби, болести, стрес и други обкръжаващи ни във всекидневието негативни фактори.

По-добра е от кафето

Освен това, мака благодарение на енергизиращите си качества може спокойно да замести кафето или черния чай сутрин. Сушеният корен от мака със сладкия си, силен вкус, може да обогати сутрешния ни фреш, да ни прави по-енергични. Мака повишава физическата сила на тялото като се бори със слабостта и умората и същевременно е изцяло натурална, не съдържа кофеин и изкуствени вещества. Перуанското тонизиращо и подхранващо растение има добро въздействие, както върху тялото, така и върху мозъчните функции. Важно е да кажем също, че тя увеличава фертилността и след раждане помага на жените да имат повече мляко.

Има подмладяващ ефект

Д-г Гари Ф. Гордън, специалист по въпросите за дълголетие казва, че мака ревитализира и подмладява видимо хора на средна възраст. Той смята, че мака увеличава количеството на хормона стероидал, който забавя процесите на остаряване и възстановява кожата. Затова за перуанците тя е символ на младост и красота.

Можем да наречем мака природната виагра.

Тя повишава плодовитостта и либидото у мъжете и жените. Изследвания показват, че мака подобрява качеството на спермата при мъжете. Това се дължи на високата концентрация на протеини и други основни хранителни вещества.

Магичното растение на Андите може да се приема всеки ден за балансирано и пълноценно здраве на прах или на растителни таблетки. Коренът е храна, не е нито добавка, нито наркотик. Ако решите да хапвате мака на прах, добре е да започнете през първите 3-4 дни с по половин чаена лъжичка, не прекалявайте, защото мака е мощна суперхрана. След няколко дни можете да увеличите от една до две чаени лъжички дневно. Прибавяйте мака към различни прясно изцедени сокове и фрешове, към сутрешните мюсли или кисело мляко, така вие ще сте тонизирани през целия ден.

Рецепта:

Смути с мака и бадеми
(за една голяма чаша)

1 чаша бадеми
3 чаши вода
1-2 с. л. мака на прах (за начинаещи 1 ч. л.)
3-4 фурми без костилки или 2 супени лъжици нектар от агаве

Първо пасирайте за няколко минути в блендер или обикновен пасатор бадемите с водата, след това прецедете течността през марля или фина цедка, така се получава бадемово мляко. (Важно е да кажем, че е добре бадемите да престоят една нощ във вода преди да ги пасирате, ако ги сложите сухи и твърди в пасатора, рискувате да го счупите. Затова ги оставете за една нощ във вода, така те ще омекнат и ще станат лесни за белене и много вкусни.) След като вече имате бадемово мляко, прибавете към него останалите съставки и пасирайте отново. И почувствайте магията на перуанската мака!

Текст и снимки: Теа Бинчева