Гениална идея за ефективно отглеждане на домати

Гениална идея за ефективно отглеждане на домати | Диана image 4

На Джеймс Браян му хрумнала блестящата идея, която довела до брилянтен резултат. Градинари и фанатици, обичащи да експериментират – вижте как да отглеждате големи количества домати на малко пространство с помощта на капково напояване. Направата очевидно е лесна и в същото време много функционална и ефективна. Можете да си спретнете такова съоръжение от нищото, особено ако имате тел за ограда.

Когато самоукият градинар Джеймс Браян публикува онлайн тези изненадващи снимки на доматите, които отглежда, всички искаха да разберат тайната му. Но никой не можеше да си представи, че една нищо и никаква пластмасова кофа за боклук може да ускори растежа на доматите толкова много!

Браян разказва:

Започнах на 28 май като засадих 4 корена домати около пластмасова кофа за боклук, на която бях пробил дупки отстрани на дъното и втори ред дупки на височина 25 см… зарових кофата като горният ред дупки остана съвсем малко над почвата… сложих две пълни лопати компост… и сега пълня кофата догоре с вода на всеки два дни, като внимавам да не мокря листата… тези 4 растения са вече високи 1.75 м за по-малко от месец и половина и имат зелени доматчета и около стотина цвята…

Този евтин и много ефективен метод, разработен от Браян се основава на пробиването на дупки отстрани на дъното на контейнера, и втори ред дупки на 25 см над първия ред.

След заравянето на контейнера в земята, вторият ред дупки трябва да е едва видим над почвата. Кофата след това се пълни с две пълни лопати компост.

tomato-bucket-2

„На 9 юли, след седмица на рекордно високи температури и много малко дъжд… растенията са целите в доматчета вътре в клетката и целите са в цвят също така”!

Първоначално Браян използвал кофа за боклук с вместимост 50 литра, за да отглежда домати, но вече използва 20-литрови кофи, защото са много по-евтини и много по-лесно се намират.

tomato-bucket-3

Гениален начин за отглеждане на сочни и вкусни домати

Четири корена домати се засаждат около кофата, която е оградена с телена ограда. На всеки 2 дни, кофата се пълни с вода.

Можете да използвате дори по-голяма кофа, стига да осигурявате на всяко растение по 20 л вода на седмица. Например, ако използвате 20-литрова кофа и засадите 2 корена домати около нея, трябва да пълните 20-литровата кофа по 2 пъти на седмица. Ако пълните 2 пъти на седмица 50-литрова кофа, тя ще предоставя на растенията 100 л вода, така че можете да насадите 5 корена домати около нея.

Хайде, опитайте и вие! Ще се очаровате колко бързо и лесно растат доматите по този начин.

Междувременно Браян казва, „Вече отглеждам домати за пазара и бера повече от всеки корен от повечето производители на домати”.

Съвети:

В случай, че доматите бъдат нападнати от гъсеници, третирайте ги с органичен пестицид с масло от нийм, за да не унищожат растенията ви

Ако се питате как ще узреят доматите при всичките тези листа, листата не са проблем, ако намалите храненето (добавения компост) след като плодовете започнат да се показват

Рамката около контейнера трябва да е висока само около 1.2 метра, така че ще ви трябват около 4 м тел

Можете да отглеждате едновременно различни сортове домати.

Източници:

http://eatlocalgrown.com/article/13883-genius-idea-to-grow-tomatoes.html

http://www.whydontyoutrythis.com/2015/01/a-genius-way-to-grow-juicy-tasty-tomatoes.html