Как да направим доматите от магазина по-вкусни?

Как да направим доматите от магазина по-вкусни? | Диана

Доматите, продавани в големите търговски вериги са известни с безвкусността си, затова научен екип, ръководен от американския Департамент по земеделието (USDA) работи върху нови методи, който да ги направят по-ароматни, пише Gizmag.com.

Изследването показва, че това може да се постигне по съвсем прост и евтин начин – чрез гореща баня. Характерната миризма на доматите се дължи на коктейл от химични вещества, произвеждани от плодовете в процеса на зреене, посочват учените, но традиционният начин на съхраняване я подтиска. Закупените директно от производителите домати са по-ароматни, тъй като те се продават в идеално състояние – напълно узрели и непосредствено след откъсването си.

Комерсиално отглежданите домати обаче се транспортират стотици, а понякога и хиляди километри, за да достигнат пазара и пренасянето на зрели домати носи риска те да бъдат доставени развалени. По тази причина доматите се събират зелени, обработват се с етиленов газ, който стимулира зреене и се охлаждат.

Според ръководителя на екипа Джине Бай, това охлаждане подтиска формирането на ароматни съставки и доматите остават с воднист, блудкав вкус. За да избегнат този ефект, изследователите добавят към процеса една допълнителна стъпка, пише Gizmag. Вместо да изпратят отгледани във Флорида зелени домати директно за охлаждане, те са ги потопили във вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути и след това са ги охладили до между 5 и 13 градуса по Целзий – стандартните температури за транспортиране.

Учените са установили, че в сравнение с контролната група обработените домати се отличават с по-силни аромат и вкус, както и с по-високо съдържание на ароматни съставки. Според Бай това е така, тъй като обработката с гореща вода регулира ензими, свързани със зреенето и активира производството на определен протеин.