Розови ананаси, които се борят срещу рак?

Розови ананаси, които се борят срещу рак? | Диана

Генномодифицираните организми предлагат решения на редица проблеми и могат да помогнат за предотвратяването на някои болести.

Компанията Fresh Del Monte Produce Inc. е създала розов ананас, който има ликопен – антиоксидант, който дава червения цвят на доматите и може да има роля при предотвратяване на рака, пише AFP.

Скорошното американско законодателство, допускащо на пазара картофи, които не се охлузват, и ябълки, които не стават кафяви, открива възможности за ново поколение на генномодифицирани храни, отправили се към магазините.

Какво може да последва? Борещи се с рака розови ананаси, полезни за сърцето лилави домати и по-малко мазни растителни масла са само част от продуктите, които може да получат правителствено одобрение в следващите години.

Компаниите и учените, които са създали тези храни се надяват, че клиентите ще бъдат привлечени от здравните ползи и удобството и ще подминат страховете от генното инженерство.

„Смятам, че щом веднъж хората видят повече от ползите, те ще започнат да приемат по-лесно технологията“, заяви Майкъл Фирко, който отговаря за регулацията на генномодифицирани организми (ГМО) в американското Министерство на земеделието.

Критиците не са толкова сигурни. Те смятат, че трябва да има по-строга държавна регулация на модифицираните храни, които се отглеждат от създадени в лаборатория семена. Министерството на земеделието има властта да съблюдава само здравето на ГМО растенията, а търсенето на одобрението за безопасност от Food and Drug Administration (FDA) е като цяло пожелателно.

„Много от тези неща могат да бъдат постигнати чрез традиционно развъждане“, заяви дъг Гуриан-Шърман от НПО-то Center for Food Safety. “Трябва да има скептицизъм.“

Fresh Del Monte Produce Inc. е проектирала розов ананас, който включва ликопен – антиоксидант, който дава червения цвят на доматите и може да има роля при превенцията на рак. Американското Министерство на земеделието е одобрило вноса на ананаса, който ще се отглежда само извън Съединените щати.

Сега компанията очакване одобрение от FDA. Някои градинари вече отглеждат конвенционални лилави домати, но една малка компания от Великобритания планира да кандидатства за разрешение да произвежда и продава лилави домати, които имат високо ниво на антоцианин – съединение, която се среща в боровинките. Някои изследвания показват, че тя намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак.

Гигантите в производство на семена Монсанто и Dow AgroSciences отделно развиват модифицирана соя, рапица и слънчогледови масла с по-малко наситени мазнини и повече Омега-3 мастни киселини.

Компанията за цитрусови плодове в Калифорния Southern Gardens използва гени на спанак, за да направи генномодифицирани портокалови дървета, които потенциално биха могли да се противопоставят на болест върху тях, която опустошава портокаловата реколта.

Okanagan Specialty Fruits Inc. е компанията, която създаде непокафеняващи ябълки, сега е насочила погледа си към генно инженерство на праскови, череши и круши, за да се съпротивляват по-добре на болестите и да подобри качеството им.

Търговците още не са сигурни до край за ГМО продуктите. McDonald’s купува обикновени картофи от Simplot, но твърди, че още няма „настоящи планове“ да купува ГМО картофи. Други вериги вече са се зарекли да не продават ГМО сьомгата, която чака одобрение от FDA.

Кейтлин Енрайт от Biotechnology Industry Organization смята, че индустрията се безпокои от съпротивата на групи за натиск, които биха забавили развитието на технологиите. „В крайна сметка пазарът ще определи кой ще успее“, заяви тя.

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Десислава Попова, www.profit.bg