Как и защо доматите загубиха вкуса си

Как и защо доматите загубиха вкуса си | Диана

Доматите в супермаркета изглеждат перфектно. Но радостта ни бързо изчезва още с първата хапка: вкусът им е като на пластмаса. А преди години ядяхме сочни и дъхави домати…

Какво и защо промени вкусът на любимия домат?

Група изследователи, начело с д-р Алисдар Ферни от “Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology” смятат, че са намерили отговора. Според тях през годините зеленчукопроизводителите са наблягали основно на еднаквото червено оцветяване на доматите – за сметка на вкуса.

Клиентите предпочитат добри на вид зеленчуци, твърдят производителите. Проблемът обаче е, че под лъскавата обвивка често се крие направо “пластмасов” вкус. Причината е промяна на ДНК, която води до равномерен червен цвят, но това в същото време води до намаляване съдържанието на въглехидрати, т.е. захари, и други вещества в зрелия домат, пише сп. „Сайънс“.

Тази случайна мутация на гена SlGLK2 е открита преди около 70 години и оттогава производителите внимават да няма зелени петна по узрелите домати. Става дума не за генно инженерство, а за обикновена селекция на предпочитани сортове.

Днес много малко сортове са без тази генетична промяна – предимно тези, които се произвеждат в лични стопанства.

Генът, който „не работи“ в масовото производство, превръща домата в нещо като автомобил, който е слязъл прекалено рано от поточната линия и е без двигател и колела. Белтъкът, който е „стопиран“, за да бъде хубав цветът, отговаря за натрупването на хлорофил и с това за фотосинтезата в плода. По-голямата част от фотосинтезата, при която растенията произвеждат въглехидрати, се случва в листата. Но узряващият домат поема около 20% от тази работа. В мутиралите домати тъкмо този процес е доста под оптималното. Освен захар на тях им липсва и полезният пигмент ликопен.

Проблемът може да се реши отново със селекция, стига производителите и търговците да дойдат на себе си и да решат, че не външния вид, а вкусът на доматите е най-важен!