Петте най-големи провала на ГМО индустрията

Петте най-големи провала на ГМО индустрията | Диана

Много генномодифицирани култури, сред които соя, царевица и памук, се отглеждат на територията на САЩ, въпреки че тяхната безопасност в дългосрочен план не е доказана. Други ГМО храни обаче претърпяха огромен крах и бяха спрени от производство.

Доматите FlavrSavr

Доматите Flavr Savr са първите генномодифицирани култури от този вид, които навлизат на пазара в САЩ. През 1980 г. учени от Calgene, Inc. (сега собственост на „Monsanto“ ) изобретили този домат с идеята да издържа на тежките условия при транспортиране и да изглежда апетитно, дори след като презрее.

Flavr Savr е одобрен за продажба през 1994 г. Скоро след това д-р Арпад Пузтай разкрива, че плъховете, върху които са направени изпитания с такива домати, получават рак на стомаха и в крайна сметка умират. Това взривява общественото мнение , продажбите на Calgene се сриват главоломно и това води до бързия разгром на Flavr Savr.

Картофите NewLeaf

Картофите NewLeaf на „Monsanto“ са разработени с идеята да не бъдат податливи на колорадски бръмбар. Очакванията са този сорт генномодифицирани култури да доведе до невиждан успех сред ресторантите за бързо хранене и компаниите за нездравословни храни. Проучване на Института по храненето от 1998 г. обаче показва, че плъхове, консумирали картофи NewLeaf, получават тежки увреждания на органите. Така хранително-вкусовата промишленост моментално губи интерес.

До 1999 г. земеделските производители са засадили около 50 000 акра с NewLeaf картофи, но от 2001 г. маркетингът и продажбите им са спрени.

Царевицата Starlink

88% от царевицата, отглеждана в САЩ, е генетично модифицирана, но в началото това е било съпроводено с огромни проблеми.  Един от първите ГМО сортове царевица Starlink, разработена през  1998 г., изправя хиляди земеделски производители пред фалит. Оказва се, че този сорт царевица, разработен за унищожаване на гъсеници, води до алергични реакции при хората. Така Агенцията по безопасност на храните в САЩ ограничава употребата на Sarlink само до фуражи за животни и производство на горива.

Въпреки тези ограничения, се оказва че ДНК от царевица Starlink се разпространява в няколко вида храни. Заради това биологично замърсяване, засегнало десетки хранителни продукти, производството на Starlink е прекратено. Въпреки това обаче замърсяване с тази ГМО царевица е било открито в Саудитска Арабия чрез доставки на храни през август 2013 година.

Оризът LibertyLink

През 2011 г. „Bayer“ AG изплаща $ 750 млн. на хиляди земеделски производители в САЩ, след като нейният ГМО ориз LibertyLink замърсява реколтата от дългозърнест ориз на производителите. Това опустошително замърсяване води не само до значителен спад в цената на ориза, но и до прекратяване на производството на стойността на LibertyLink.

ГМО пшеница

През 2002 г. „Monsanto“ представя заявление за генномодифицирана пшеница, която да проявява висока хербицидна резистентност. Зърнопроизводителите не се интересуват от новия сорт, тъй като се страхуват, че той ще замърси площите с конвенционално жито. Външните пазари също категорично се обявяват против тази ГМО пшеница, защото смятат, че всяко замърсяване може да унищожи износа на зърно.

Въпреки че не е одобрена за производство, щам от модифицираната пшеница е бил намерен в щата Орегон.  Така в цял свят нараства подозренията към всяка една доставка на пшеница от САЩ.