12 основни правила за създаване на дълготрайни връзки

 1. Подходът „Ще намериш любовта, когато не я търсиш“ може да е грешен.

Това е все едно да кажете: „Ще си намерите работа, когато най-малко я търсите“, казва Пепър Шварц, експерт по връзките и професор по социология във Вашингтонския университет. Възможно е, но рядко се случва.

„В по-голямата си част хората, които чакат за работа са безработни“, добавя тя. „За мен това е просто извинение, че ме е страх да отида и да положа усилия. Да, случва се, но не – това не е добра стратегия.“

Шварц наистина е съгласна с основната мисъл в тази поговорка: Не бъди отчаян. Полагайте усилия, за да намерите някого, но не се дръжте така, както би постъпило всяко живо същество.

 1. Отидете там, където хората харесват същите неща, които вие харесвате.

Можете да пропуснете събития за необвързани, ако не ги харесвате, но трябва да отидете там, където можете да срещнете хора, посъветва Шварц. Присъединете се към социални групи или срещи; бъдете пчела работничка в кауза, в която вярвате; участват в политически партии. Най-малкото правите нещо, което харесвате, а в най-добрия случай ще срещнете някой съмишленик.

Опитайте онлайн срещи за голям набор от потенциални кандидати, добави Шварц. Ако вече сте онлайн, опитайте друг сайт за запознанства.

 1. Спрете да ровите в телефона си.

Добрите мъже и добрите жени са навсякъде – ако търсите, отбелязва Бела Ганди, основател на Академията за интелигентни срещи в Чикаго. Тя е изумена, че хората често се оплакват, че не се срещат с никого, но след това излизат и държат наведени глави през цялото време, взрени в устройствата си.

Където и да сте – огледайте стаята, за да видите кой ви гледа. Направете три секунди зрителен контакт със сладкия непознат и се усмихнете – това е покана за него да дойде и да говори с вас, посъветва тя.

 1. Не търсете романтика, търсете партньорство.

Романтиката е за срещи и е забавно да я имаш понякога в брака си, но партньорството е това, което ще те преведе през трудни времена, каза Тина Б. Тесина, калифорнийски психотерапевт, известен също като „д-р Романс“ и автор на „Как да бъдем щастливи партньори: работим заедно.“

„Не търсете някой, който ви помита от краката. Това показва маниак на контрола и няма да ви хареса какво ще се случи по-късно“, посъветва тя. „Търсете някой, който обича вземането и даването, който търси вашето мнение и го взема под внимание, който се интересува от това, което искате и вие.“

 1. Щастливите хора привличат други подобни на тях.

Може би най-големият проблем в невъзможността да намерите любовта е, че не се чувствате добре със себе си. Харесайте себе си и живота си – наистина работете върху това, посъветва Шварц. Трябва да си човекът, когото искаш да срещнеш.

„Ако не сте щастлив, позитивен, уверен в себе си човек, вие намалявате шансовете си да попаднете в правилното пространство за правилния тип човек“, каза тя.

Отидете на терапевт, за да видите защо сте депресирани; вземете треньор, ако не сте тренирали и посетете диетолог, за да започнете да се храните правилно. Ако сте срамежливи – осъзнайте, че бихте могли да го подтиснете за да подобрите шансовете си.

„Идеята е, че трябва да тренирате за всичко и трябва да тренирате и за любов“, каза Шварц. „Можете да работите върху себе си. Вие не сте завършен продукт, освен ако не сте мъртъв.

 1. Отделете време да бъдете сами.

Важно е след развод или каквато и да е раздяла след дълга връзка да отделите малко време, за да останете сами, каза Никол Барас Фойер, треньор по разводи от Start Over Smart в Уестпорт, Кънектикът.

„Ще бъдете в по-добра форма, за да срещнете „правилния“ човек, ако имате време да се излекувате, да прекарате време сами, за да разберете кой сте отново, да помислите какво се е объркало“, каза Фойер. „За да не повтаряте едни и същи грешки отново и отново.“

 1. Незабавното сексуално привличане често избледнява.

Най-добрата любов е тази, която гори бавно. Най-устойчивите връзки са тези на които им отнема известно време, за да се развият, каза Ганди. Тя вярва, че привличането е важно, но не е нужно да го усещате веднага, тъй като тази незабавна искра се дължи по-скоро на похотта, а по-малко за нещата от истинските взаимоотношения.

Емоцията може да се промени и задълбочи с течение на времето, така че дайте на хората справедлив шанс, добави Фойер.

 1. Пазете се от теорията за „противоположностите се привличат“.

Противоположностите се привличат в началото, но вероятно ще се сблъскат поради големите си различия като измине известно време.

Хората с еднакви мисли всъщност създават по-лесни и здрави дългосрочни връзки, каза д-р Гейл Салц, психиатър от Ню Йорк. Колкото повече се виждате очи в очи, толкова по-малко има за спорове и компромиси.

 1. Станете „психотичен оптимист“.

„Това означава, че вярваш на всяка цена, че ще намериш тази любов; любовта е предназначена за вас и тя ще дойде при вас, така че просто трябва да се срещате по дяволите, докато не я намерите“, каза Ганди.

Трябва да прегърнете процеса на запознанство, така че възприемането на мислене на „психотичен оптимист“ ще го направи по-забавно, след като сте убедени, че истинската любов наистина е там за вас. Ганди препоръчва да се срещате с трима до петима души едновременно, докато не намерите един, с когото да бъдете ексклузивни. Срещата означава „небрежно опознаване“, а не спане с някого. Тя съветва да не правите секс, докато не сте в обвързана, изключителна връзка.

 1. Разберете собствените си нужди.

„Можеш да се забъркваш с всеки, ако си внимателен и правиш безопасен секс“, отбеляза Тесина. „Но преди да доведете някого в живота си или да споделите пари или жизнено пространство, не забравяйте, че той носи багаж.“

Имате ли нужда от много място? Желаете много обич? Трябва да знаете какво се случва през цялото време?

„Какъвто и да е вашият стил, той е ОК, но трябва да го знаете и да можете да го предадете на бъдещия си съпруг. Можете да се обучавате един друг, ако и двамата знаете от какво имате нужда“, каза Тесина.

 1. Знайте разликата между заблудата и изграждането на истинска връзка.

„Можеш да се забъркваш с всеки, ако си внимателен и правиш безопасен секс“, отбеляза Тесина. „Но преди да доведете някого в живота си или да споделите пари или жизнено пространство, не забравяйте, че той носи багаж.“

Човекът, с когото излизате винаги се държи най-добре в началото, казва тя. По-късно поведението му става по-небрежно или дори по-лошо, а не по-добро, така че разберете какво е скрито зад фасадата на човека, преди да отидете твърде далеч.

 1. Спрете да копнеете за някой, който е недостъпен.

Накарайте се да проумеете, че да гоните някой, който не се интересува или не е до вас е вредно, и продължете напред.

„Трябва да мислите за това като за голяма тъмна черна яма, от която трябва да излезете, или ще бъдете погребани в нея“, посъветва Шварц.