12 фрази, които манипулативните хора използват, за да подкопаят увереността ви

Манипулацията е сложна игра, която често се играе от хора, които са ви достатъчно близки, за да знаят вашите слабости. 

Те могат да използват думи, за да подкопаят увереността ви, да ви накарат да се съмнявате или дори да се съгласите с тях, без да го осъзнавате. Притеснително е, нали? 

Проблемът е, че ако не разпознаете намерението им, може да откриете, че се съмнявате в собствената си личност. 

В тази статия ще разкрием дванадесет фрази, които манипулативните хора често използват. Нека проучим и запомним тези предупредителни знаци.

1) „Ти си твърде чувствителен за всичко.“

Ах, класическото чувство за вина . Колко пъти са ви казвали това и сте започвали да се съмнявате в собствените си чувства? 

Като казва, че реагирате прекалено, манипулаторът се опитва да дискредитира емоциите ви . 

Те искат да си помислите, че може би вие сте сгрешили. Но не забравяйте, че вашите чувства са ваши собствени и е добре да застанете зад тях и да ги отстоявате.

2) „Никога не съм казвал това. Сигурно си въобразяваш разни неща.“

Тук подхода стават малко подъл. Ако някога чуете тази фраза, може да искате да направите крачка назад, да помислите добре и да прецените ситуацията. 

Когато манипулаторите използват тази реплика, те се опитват да “пренапишат историята” и да ви объркат. Това ви кара да се съмнявате в паметта и преценката си. 

Бил съм там и усещането не е приятно. Записвайте важните разговори, ако е необходимо, но не позволявайте на думите на някой друг да ви накарат да се съмнявате в реалността си.

3) „Казвам ти това само за твое добро.“

Сега това може да звучи искрено, но не бързайте да повярвате. Това е любима реплика на манипулаторите, за да скрият своята критика или опити за контрол над вас зад маската на загриженост. 

Кара те да се чувстваш сякаш са на твоя страна, нали? Но това, което всъщност правят, е да използват доверието ви , за да направляват решенията ви. 

Това е фино и може да ви накара да се съмнявате в собствената си преценка. 

Доверете се на себе си и потърсете съвет от хора, които наистина са ви приятели и ви мислят доброто.

4) „Ако беше по-умен, щеше да разбереш какво ти казвам.“

Ох, това удря силно, нали?

Това е откровена атака срещу вашата интелигентност. Манипулаторите използват тази и подобни фрази, за да ви накарат да се чувствате непълноценни, съмнявайки се във вашите способности и знания. 

Спомням си веднъж, по време на дискусия, някой ми хвърли тази реплика. Създадено е да ме накара да се чувствам малък и наистина – за момент подейства. 

Но познайте какво? Разпознах манипулацията, отстоях позицията си и вие също можете да го направите. Никога не позволявайте на никого да определя вашата интелигентност или способности.

5) „Всеки мисли, че грешиш, но аз съм на твоя страна.“

Тази хитра тактика е предназначена да ви изолира, докато се преструвате на ваш съюзник. 

Като ви казва, че „всички“ не са съгласни с вас, манипулаторът подкопава доверието ви във вашите идеи и преценки. 

Те се позиционират като единствените, които ви подкрепят, което ви кара да се чувствате задължени и по-податливи на тяхното влияние. 

Бъдете внимателни с този; често е маска за скрити планове.

6) „Винаги объркваш нещата, но все още ме е грижа за теб.“

Тази фраза е двоен удар. Първо, те ви критикуват, като казват, че „винаги“ бъркате, а след това смекчават това с декларация за обич или грижа. 

Това е майсторски начин да съборят самочувствието ви и след това да се преструват, че го изграждат отново , като същевременно ви държат под техен контрол. 

Не забравяйте, че истинската грижа не идва с постоянна критика. Внимавайте за тази коварна комбинация от думи. Това е един от любимите трикове на манипулатора .

7) „Никога не бихте могли да направите това без мен.“

Тази фраза е фин начин да ви накара да се почувствате зависими от манипулатора. Сякаш ти казват, че не си достатъчно способен да постигнеш нещо сам. 

От личен опит знам как може да ужили този. Когато работех по голям проект, някой близък до мен повтаряше, че никога няма да се справя без тяхна помощ. 

Това наистина разклати увереността ми, но осъзнах намерението им и успях да им докажа, че грешат. 

Вие сте по-силни и по-способни, отколкото манипулаторите искат да повярвате.

8) „Защо не можеш да приличаш повече на [името на човек]?“

Сравненията са мед и масло за манипулатора, особено когато ви сравняват неблагоприятно с някой друг . 

Правейки тези паралели, те ви карат да се чувствате неадекватни и посяват семена на съмнение относно вашите способности и стойност. 

Може да е брат или сестра, колега или приятел, с когото те сравняват. Въпросът е да ви накарат да се почувствате по-непълноценни и да ви лишат от увереността ви. 

Отхвърлете сравнението и се съсредоточете върху вашите уникални силни страни и ценности . Никой не може да определи кой трябва да бъдеш освен самия теб.

9) „Няма да разбереш; това е твърде сложно за теб.

Това е още една директна атака срещу вашата интелигентност, но тя отива още по-дълбоко. 

Казвайки ви, че нещо е твърде сложно за вас, манипулаторът намеква, че не просто грешите по конкретна тема, но и фундаментално ви липсва разбиране. 

Може да ви накара да се колебаете да изразите мнението си или да поемете нови предизвикателства. Не позволявайте на тази фраза да ви парализира. 

Оспорвайте предположението, поискайте обяснения, ако е необходимо, но никога не позволявайте на нечии думи да диктуват какво можете или не можете да разберете.

10) „Винаги приемаш нещата по грешен начин.“

Тази фраза е коварен начин да ви накара да поставите под въпрос вашето възприятие и разбиране. 

Като ви обвинява, че винаги тълкувате нещата погрешно, манипулаторът ви кара да се чувствате така, сякаш не можете да се доверите на преценката си. 

Това е техника, с която лично съм се сблъсквал в минала връзка. Всеки път, когато изразявах загриженост или несъгласие, ми казваха, че приемам нещата по грешен начин. 

Това ме караше да се съмнявам постоянно, но в крайна сметка разпознах манипулацията и отново се научих да се доверявам на интуицията си .

11) „Не знам защо изобщо се занимавам с теб.“

Тази остра забележка има за цел да ви накара да се почувствате безполезни и неоценени. Това поставя под въпрос вашата стойност за манипулатора, което ви кара да се чувствате сякаш трябва да се докажете. 

Може да започнете да чувствате, че постоянно не успявате да отговорите на техните очаквания, което води до спад на увереността ви. 

Ако някой ви каже това, бъдете сигурни, че това е просто манипулативна тактика и не позволявайте това да определя самочувствието ви.

12) „Никога няма да успееш в това; повярвай ми, аз знам по-добре.

Тук манипулаторът се позиционира като всезнаещ авторитет, омаловажавайки вашите амбиции и мечти. 

Това е брутална атака срещу вашата увереност, която ви кара да се чувствате наивни дори да обмисляте избрания от вас път. Основното послание е, че не сте способни да вземате мъдри решения за себе си. 

Отхвърлете тази идея. Вашите цели и мечти са ваши, за да ги преследвате и успехът не се нуждае от чуждо одобрение.

Разпознаване на първите признаци на манипулация

Манипулацията може да бъде фина, да се прокрадва в живота ни, без дори да забележим. Тези знаци са отправна точка, начин да прецените вашите взаимодействия и взаимоотношения:

Непозната вина или съмнение

Ако често се чувствате виновни или се съмнявате след разговори с конкретен човек, време е да попитате защо. Някой постоянно ли ви кара да се чувствате, че грешите?

Емоционални влакчета

Манипулаторите знаят как да си играят с емоциите . Ако вашите взаимодействия с някого ви оставят емоционално изтощени или се люшкате между върхове и спадове, обърнете внимание на отношенията си с този човек и преценете дали не ви манипулира в своя изгода.

Постоянни извинения

Винаги ли ти се извиняваш, дори когато знаеш, че не трябва? Манипулаторите могат да ви накарат да се чувствате така, сякаш всичко е по ваша вина.

Промени в поведението или вярванията

Ако откриете, че променяте поведението, вярванията или мненията си, за да угодите на някой друг, може би е време да прецените дали сте манипулирани.

Чувство на изолация от другите

Манипулаторите често се опитват да ви изолират от приятели или семейство. Ако някой постоянно подкопава отношенията ви с другите , внимавайте.

Непоследователност в думите и действията

Обърнете внимание, ако нечии думи не съвпадат с действията им. Манипулаторите често казват едно, а правят друго.

Чувството ви

Доверете се на инстинктите си. Ако нещо не се усеща, вероятно е така. Нашата интуиция често може да усети манипулация, дори и да не можем да я определим.

Търсене на външна перспектива

Понякога една нова гледна точка може да хвърли светлина върху ситуацията. Говорете с доверен приятел или член на семейството за вашите притеснения и вижте дали и те забелязват признаците.

Поставяне на граници и наблюдение на реакциите

Поставете ясни граници и наблюдавайте как реагира човекът. Манипулаторът често ще стане твърде развълнуван или рязко ще премине в отбрана, когато не може да ви контролира.

Консултирайте се със специалист, ако е необходимо

Ако сте дълбоко загрижени и се борите, не се колебайте да потърсите професионално ръководство. Терапевтите или съветниците могат да предоставят експертни прозрения, съобразени с вашата ситуация.

Разграничаване на манипулацията от градивната критика

Преминаването на границата между манипулацията и истинската, градивна критика може да бъде предизвикателство. 

Аз самият съм се изправял пред тази дилема и знам, че не винаги е лесно да се направи разлика между двете. 

Но ето какво научих: градивната критика идва от място на грижа и растеж; това е да ви помогнем да подобрите и да постигнете своя потенциал. 

Манипулацията, от друга страна, има за цел да контролира и подкопае доверието ви в полза на някой друг.

Доверете се на способността си да разпознавате разликата. Помислете върху намерението зад думите и как ви карат да се чувствате. Ако нещо се чувства нередно, има голяма вероятност да е така. 

Имате мъдростта и силата да разберете какво наистина е във ваш най-добър интерес. 

Вярвайте в себе си , бъдете силни и никога не позволявайте на никого да манипулира пътя ви. Вие контролирате нещата и вашата увереност е несломима.