13 промени, които да направим с живота си на 30

За да може да живеете щастлив и пълноценен живот, когато сте на 50.

30 години е възрастта, когато виждаме какво сме постигнали до този момент и си поставяме нови цели. Все още кипим от енергия, а времето и мечтите са пред нас.

В този момент обаче е важно да се вслушаме в по-възрастните и по-мъдрите, които има какво да кажат за пропуските, които може да допуснем точно в този период от живота ни и да ни помогнат да избегнем грешките. Те ни дават няколко насоки какви промени трябва да направим, за да имаме по-щастлив и пълноценен живот, когато сме на 50.

1. Лягайте и ставайте по едно и също време

Неведнъж сме ви съветвали да си лягате и да ставате по едно и също време и да не залагате на повечето сън през уикенда. Учените са категорични, че по този начин тялото по-лесно свиква с денонощния цикъл и ще избегнете риска да сте изморени дори след дълъг сън.

2. Водете си дневник

Овладейте навика да записвате мислите и наблюденията си и да описвате живота си в дневник. Това не само ще ви помогне да отпуснете парата, но и по този начин много по-лесно ще успявате да анализирате и да разберете много от случките, през които сте преминали. А в бъдеще ще можете да се връщате към най-любимите си моменти.

3. Започнете да спестявате

След 30-тия ви рожден ден е идеалния момент да започнете да заделяте по някой и друг лев. Точно сега се предполага, че вече сте постигнали някаква стабилност във финансово отношение и ще имате възможност да спестявате. Помислете за парите си за пенсиониране. Завършете курс за финансиране, за да разберете как работят различни видове застрахователни програми, как можете да увеличите доходите си и как да си създадете фонд, в който да запазите спестяванията си. Животът е пълен с обрати и винаги са нужни пари за черни дни.

4. Ходете на лекар всяка година

Малко хора се замислят за здравето си, когато са на 30. Но забързаният начин на живот, липсата на физическа активност, стресът в работата и лошите навици могат да повлияят на здравето ви доста сериозно. Дори да няма нещо, което да ви притеснява на момента, посещавайте лекаря си най-малко веднъж годишно, защото много заболявания могат да се развият без да проявявате някакви симптоми.

5. Фокусирайте се върху нещо, което правите наистина добре

След 30-годишна възраст вече трябва да сте нясно с това, което правите най-добре. Сега е моментът да си поставите професионални цели, да се фокусирате върху положителните си качества и да се осъвършенствате. Това ще изиска време, но пък ще ви помогне да постигнете повече в живота си.

6. Поддържайте добри връзки с близките си

Опитайте се да прекарвате повече време със семейството и близките си. Ако в миналото сте имали сериозни проблеми, трябва да се опитате да ги разрешите. С възрастта отношенията ни се променят и това зависи най-вече от нас. Родителите често не виждат децата си като възрастни, но ние трябва да им покажем с действията си, че се справяме перфектно и сами.

7. Научете се да се смеете на себе си

Да бъдеш способен да се смееш на себе си е много важна част от това да бъдеш щастлив и здрав. Има много трудни ситуации в живота и възможността да видите нещо смешно дори и в такива моменти прави живота по-лесен. Проучванията показват, че хората, които са способни да се смеят сами са по-щастливи.

8. Започнете да се храните правилно

Едва ли ще учудим някого, като отново и отново споделим, че е нужно да се храни здравословно. След 30-годишна възраст метаболизмът се забавя, което прави по-трудно поддържането на нормално тегло. За да запазите теглото си на здравословно ниво, трябва да останете активни и да се храните по малко.

9. Определете ценностите си

Много е важно да разберете кои са вашите приоритети и житейски ценности. Особено ако не сте щастливи от живота, който имате. Намерете време и помислете какво наистина искате да се промени и какво можете да направите сега, за да започнете да се движите в правилната посока. Не губете време.

10. Научете се да оценявате това, което имате

Способността да оценяваме това, което имаме, прави живота ни по-щастлив. Тъй като в повечето случаи щастието не се определя от това колко печелим или къде живеем, а от способността да забелязваме дори малките неща и да сме благодарни за тях. Психолозите дават за пример двойките, които се радват на малките неща и са благодарни за тях. Специалистите са категорични, че именно тези двойки остават заедно за по-дълго време.

11. Престанете да мислите, че всички трябва да ви харесват

След 40-годишна възраст много хора виждат нещата в съвсем различна светлина. Например, много хора преосмислят с кого трябва да комуникират и престават да чувстват необходимост да бъдат мили и добри с всеки. Вече избират приятелите си по-внимателно. Именно това ги прави по-свободни и щастливи и ги учи да оценяват истински тези, с които са близки.

12. Реализирайте своя мечта

Всеки има някаква мечта и може би дори нещо, към което се стреми. Това е времето, когато сте постигнали много и е време да се потрудите за тази мечта. Например, ако искате да си купите къща, да имате деца, да започнете да пътувате или дори да запишете собствен албум, това е най-доброто време да го направите!

13. Четете по 30 минути на ден

Отличителна черта на успешните хора е любовта им към четенето. Проучванията са установили, че колкото по-сериозни сте с книгите и колкото време отделяте да се впускате в други светове, толкова повече учите и по-лесно ще разбирате другите. По този начин ще развиете и любопитство, креативност и, разбира се, интелигентност.

Източник: http://www.missbloom.bg