Как работи животът – 5 кратки истории, в които може би ще познаете себе си

Животът не е лотария. И никога не е бил!
Ние привличаме – и сътворяваме – своите житейски преживявания чрез програмите на подсъзнанието си. Мислите са реални неща. Те променят ситуации.

Подсъзнателните модели са причината да се повтаря все една и съща история. Нищо от това не е случайност. Затова някои се забавляват, където и да отидат. Някои футболисти са винаги там, където е топката. Някои хора винаги падат на краката си. Защото моделът им на мислене гласи: „Нещата винаги се нареждат.“ Колата им се разваля насред нищото, но се появява непознат, който ги качва, откарва ги вкъщи и накрая им предлага работа!

Добрата новина е, че можеш да промениш своите мисловни модели, за да подобриш живота си, казва известният австралийски автор и лектор Андрю Матюс в най-новата си книга “Как работи животът”. И че дали ще намериш работата на мечтите си или ще откриеш любовта на живота си зависи от начина, по който се чувстваш:

Следващите 5 истории са за това:

1. Хубавите неща се случват само когато се чувстваш добре. Хубавите неща водят след себе си още хубави неща

Джейн беше на трийсет и необвързана. Всичките ѝ приятелки имаха гаджета или съпрузи. Джейн също искаше да си има някого. Задаваше си въпроса: „Какво не ми е наред?“ Беше обсебена от идеята да си намери мъж. Когато влизаше в супермаркета, качваше се на асансьор или на самолет, винаги се питаше: „Дали той ще е тук?“
Но никога не беше.
Всяка уговорена среща се проваляше. Един от мъжете хвана пневмония и отмени уговорката. Друг напусна страната, тъй като баба му от Италия получила инфаркт. Джейн реши да опита със запознанства по интернет, но не ѝ хареса. Накрая ѝ дойде до гуша и си каза: „Не ми трябва мъж. Ще се захвана с учене. Ще си взема и куче!“
Записа онлайн курс по китайски. Свърза се с някои стари приятелки. Тръгна на театър. Започна да се радва на живота. Взе си кученце.

Сами ще познаете какво стана после. В деня, в който се освободи от фикс идеята за партньор, заваля порой от мъже.
– Привлекателен съсед спаси палето от падане през парапета на стълбите и я изведе на кафе.
– Приятел от гимназията я издири във Фейсбук, въоръжен с обичайното „Тъкмо се разведох, а ти си единствената, която съм обичал“.
– Братът на хазяина ѝ се отби да смени една крушка и остана за закуска.

Вижте още:   Моника Белучи: За червеното червило, брака и мантрите за красота

А тя не търсеше. Дори не полагаше усилия. Не прекара нито минута в някой неугледен бар. Всичко се получаваше от само себе си.

2. Подсъзнателният ти ум приема инструкциите съвсем буквално. Когато посееш една мисъл, подсъзнанието ти я материализира.

Никол планираше ваканция в Бали.
– В месеците преди да замина за Бали непрекъснато си повтарях: „Единственото, което искам, е да лежа и да не правя нищо“.
– Как беше в Бали? – попитах я.
– В продължение на пет дни ме мъчеше мигрена, която премина в настинка. Прекарах цялата седмица в хотелската си стая, без да правя нищо.

Две години по-късно Никол отново замина за Бали. После ми разказа:
– Все още не проумявах, че сама бях създала болестта. Затова преди второто пътуване редовно си повтарях: „Когато отида в Бали, искам единствено да лежа и да не правя нищо“.
– И как беше в Бали?
– Още първия ден пипнах някакъв вирус; не можех да се храня и да поемам течности, не можех да чета, нито дори да седя. Прекарах пет дни в болница на системи и през цялото време не правех абсолютно нищо.

Никол още не бе приключила с Бали.
– За третата си ваканция – разказа ми тя – имах нова стратегия. Предварително визуализирах перфектната почивка. Виждах себе си и децата си здрави. Представях си с какво щастие се пускаме по водните пързалки, релаксираме край басейна, пазаруваме до насита и се наслаждаваме на чудесната храна. И най-накрая получихме идеалната ваканция.

3. Животът ни винаги е отражение на начина, по който се чувстваме.

Решаваш да ги поканиш приятелите си на страхотна вечеря в любимия си ресторант „Коко“. Обаждаш се да резервираш маса. Метр д’отелът отговаря:
– Съжалявам, но всичко е пълно.
– Какво значи всичко е пълно?
– Нямаме свободни маси.
– Но аз съм редовен клиент! Намерете ми маса!
– Съжалявам.
Затръшваш слушалката на телефона.
– По дяволите! Вечерта трябваше да мине перфектно.
Ядосан си.
Избираш друг ресторант. Храната се оказва мазна, скаридите са гадни, по целия път навръщане се препираш с жена си, а на сутринта се събуждаш с хранително натравяне.

Вижте още:   Какво е бедност?

ИЛИ…
Метр д’отелът казва:
– Всичко е пълно.
– Чудесно. И бездруго вече сме се хранили двайсет пъти в „Коко“. Трябва да опитаме нещо различно.
Обаждаш се на бившия си шеф, който знае всички най-добри ресторанти в града. Той ти препоръчва едно ново място, при това съвсем близо до дома ти.
Храната е несравнима. Завързвате разговор с двойката на съседната маса, които се оказват ваши съседи. Намирате нови приятели и на другата седмица всички заедно отивате в „Коко“.

Не е ли това тайната на живота? Случаят ще бъде против теб винаги, когато вярваш в това. Но има и друг начин да се живее: като вярваш, че Вселената непрекъснато крои планове да те направи щастлив.

4. Негативните мисли са като плъховете. Винаги прииждат на пълчища.

Първо се появява един, а после, още не си се опомнил, и вече навсякъде гъмжи от тях.
На работа приемаш обаждане от груб клиент. Първата ти мисъл е: „Мразя грубияните“.
Появява се втората негативна мисъл: „В тази работа съм заобиколена от грубияни!“
А после и следващата: „В тази работа съм заобиколена от грубияни и ми плащат зле.“
И още една: „В тази работа съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле и не ме оценяват.“
И още: „В тази работа съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле, не ме оценяват и, сега като се замисля, съпругът ми също не ме оценява.“

Плъховете вече са навсякъде: „В тази работа съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле и не ме оценяват, не ме оценява и съпругът ми, а довечера трябва да му сготвя. Защо не може да се вдигне от задните си части? Казваше ми майка ми, че допускам сериозна грешка. А сега имам и главоболие. Може да е тумор!“

Нужен ти е план за изтребване и сега ще ти разкрия най-добрата стратегия, която ми е известна, за да се отървеш от плъховете. В мига, в който се появи първата негативна мисъл, задай си въпроса: „Какво хубаво има в това?“ Какво хубаво мога да извлека от конфронтацията с грубияни?
„Изграждам характера и търпението си.“
„Развивам умения за общуване, които ще ми бъдат от полза за следващата ми работа.“
„Грубияните на работното място ми помагат да ценя съпруга си.“

Вижте още:   Бърз психо тест разкрива какви сте

5. Фокусирай се върху това, което искаш, а не върху липсата му

Фред казва: „Непрекъснато мисля за пари и въпреки това съм на червено“.
В действителност онова, за което Фред мисли непрекъснато, е ЛИПСАТА на пари. Да мислиш за ОТСЪСТВИЕТО на изобилие, е пълната противоположност на това да мислиш за изобилието. Без да го осъзнава, Фред е превключил на задна предавка.
Ще попиташ: „Какво значение има?“ Огромно! Много по-голямо, отколкото хората си представят.

Колко често сте чували следната история?
В рамките на дванайсет месеца Бил кандидатства за двайсет работни места без никакъв успех. Но щом го одобряват, получава още три предложения за работа. Защо е така? Защото в продължение на цяла година той е бил фокусиран върху липсата. В мига, в който го взимат на работа обаче, енергията му се променя от „Никой не ме иска“ на „Хората ме търсят“. А когато се чувстваш търсен, хората те искат. Бинго!

Или друг пример. Една двойка от десет години прави опити да си роди бебе. Накрая решават да си осиновят – и изведнъж жената забременява! Десет години живеят с усещането за липсата на бебе. Но веднъж изпитали радостта и чувството да бъдат родители, и бебето вече е факт!

От книгата “Как работи животът”, Андрю Матюс

 “Как работи животът” можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds