2 признака, че се нуждаем от дигитален детокс

2 признака, че се нуждаем от дигитален детокс | Диана

В ерата на технологиите се случва така, че животът на много голяма част от хората се върти около различни технологии и платформи. Така например, тези, при които работата им е свързана с компютър, извършват много дейности едновременно – често посещават социалните мрежи, слушат музика, работят и т. н.

Процесът, свързан с „поглъщането“ на информацията до обработването ѝ и прилагане на конкретното знание и умение на практика, изисква дисциплина и тишина, а не отвличане на вниманието.

Така понякога може да се стигне до необходимост от „дигитален детокс“. Кои са признаците, които подсказват за това?

Никога не дочитаме дадена статия от начало до край

Извършването на няколко дейности едновременно обикновено се свързва с онлайн навици, които определено въздействие върху когнитивната функция. В данните на проучване, проведено през 2009 г., се посочва, че способността да се отсява информацията може да се повлияе негативно от прекомерното „ментално жонглиране“.

Експерти допълват още, че едновременното извършване на различни дейности може да потисне и способността да се свързваме с околните.

Зрението се замъглява, след гледане в екрана

Това може да се случи след няколко часа, прекарани пред монитора и дисплея на телефона и не е добър знак. Макар подобни дейности да са важна част от живота и работата на много хора, има риск за здравето на очите.

Основният проблем е, че смартфоните и други подобни дигитални устройства, които не са предназначени за четене, изискват напрягане на очите, за да се задържи фокуса.

В случай на симптоми като зачервяване, сърбеж или сухота в очите, замъглено зрение, умора, болка в гърба, във врата или главоболие, това са сигурни знаци, че има нужда да се помисли за намаляване на употребата на устройството.

Източник: Puls.BG