3 признака, че сте ексцентрични и 3 причини, поради които това е страхотно

Лична гледна точка: Кой иска да бъде просто част от тълпата?

  • Ексцентричните хора са склонни да бъдат оригинални мислители със силно чувство за себе си и по-малко социална тревожност.
  • Ексцентричните хора се открояват, защото са по-автентични и по-малко заинтересовани от съобразяване със социалните норми. 
  • Признаците, че сте ексцентричен, включват пренебрегване на очакванията, противопоставяне на натиска на връстниците и привличане на хейтъри.

Наскоро се натъкнах на стара приятелка на улицата близо до кабинета ми за групова психотерапия в Манхатън. Тя ме погледна, повдигна вежди и каза:

— Господи, Шон. Виж се! Толкова си ексцентричен!“

Обзе ме несигурност. Това комплимент ли беше? Обида? Какво точно означава “ексцентричен”?

Пътят към ексцентричността

Стремежът ми към яснота ме поведе по изкривена лента от объркващи и понякога пренебрежителни определения. Според Оксфордския речник, ексцентрик е:

Човек с нетрадиционни и малко странни възгледи или поведение.

Нетрадиционно, добре. Но странни възгледи или поведение? Това не звучи добре.

Продължавайки търсенето си, потърсих определението за „странно“. Намерих го много по-утешително:

Отклоняване от това, което е обикновено, обичайно или очаквано.

Отклонявайки се от обикновеното — това ми е приятно. И ето защо.

Кой иска да бъде конвенционален?

Ще изпъкнете и ще бъдете забелязани, ако сте автентични, защото е по-малко вероятно да се съобразите със социалните норми и очаквания. Освен това сте освободени от страховете и тревогите, които съпътстват притесненията относно възприятията на другите за вас.

Докато някои хора изглеждат родени с ексцентрични вибрации, други израстват в това с възрастта. (Вижте „ 3 признака, че имате нужда от промяна в начина на живот .“)

Както моят ментор, д-р Луис Ормонт, легендарният „баща на американската групова терапия“, веднъж каза, „Да остаряваш добре означава да станеш повече себе си и по-малко загрижен за мнението на другите .“

С други думи, остаряването носи по-голяма емоционална и психологическа свобода. По-малко вероятно е да съдите другите и е по-вероятно да подхождате към живота с откритостта , любопитството и енергията на младостта.

Три признака, че сте ексцентричен

Независимо дали знаете, че сте ексцентричен или го обмисляте, докато четете тази статия, ето някои признаци, че сте на път към ексцентричността:

  1. Не се интересувате да следвате тълпата: най-новата мода, музикални тенденции или норми за забавление не ви интересуват. Вие следвате страстите си, безразличен към натиска на връстниците .
  2. Не се страхувате да се откроите: да бъдеш себе си е забавно, защото не те интересува какво мислят другите. Вие вървите през света неограничен и независим.
  3. Привличате хейтъри: Тъжно, но факт. Някои хора презират ексцентриците. Дълбоко в себе си те може да се чувстват застрашени от някой, който оспорва техните възгледи и пренебрегва социалните норми. Вместо да търсят в сърцата си истинската причина за омразата си, те предпочитат да се насочат към вас и да ви обвинят.

Ексцентричен и го обичам

Докато вашето истинско аз става по-силно и вие следвате своя собствен уникален път в живота, ето три важни предимства да бъдете ексцентрични:

  1. По-малко социално безпокойство : Колкото по-малко сте загрижени за социалните норми, толкова по-малко се тревожите да бъдете съдени или отхвърлени.
  2. По-високи нива на комфорт: Вие сте спокойни в кожата си, не се притеснявате от възприятията или критиките на другите.
  3. Оригинален мислител: Историята е пълна с ексцентрични хора, които са били изключителни лидери, изобретатели и художници. Всъщност това е почти задължително, когато си позволиш да бъдеш себе си и дадеш свобода на ума и фантазията си.