3 причини да отхвърлят CV-то ви

3 причини да отхвърлят CV-то ви | Диана

Някои слабости в CV-тата са толкова масово разпространени, че само ако ги избегнете ще се наредите сред малцинството, отличаващо се от тълпата.

Достатъчно е писано за грешките, които се забелязват от пръв поглед, затова в тази статия ще разгледаме трите най-често срещани слабости в CV-то, които не се набиват на очи, но могат сериозно да навредят на кандидатурата ви.

Ако вашето CV съдържа тези три неща, гарантирам ви, че идеално ще се слеете с тълпата. Ако искате обаче да се откроите, да направите впечатление и да ви поканят на интервю, най-добре е да редактирате CV-то си и да отстраните тези слабости.

1. Автобиографията ви е в 3-то лице

Голяма част от хората пишат CV-тата си в 3-то лице и използват сегашно историческо време. Този похват създава чувство на отдалеченост и не е много подходящ за CV. По този начин често се говори за личности, които вече не са между живите. CV-то ви не е статия в Уикипедия или житие на някой светец – то е вашата лична презентация пред потенциалния работодател.

Ако трябва устно да се представите пред някого и заговорите за себе си в 3-то лице, неминуемо ще възникнат съмнения относно психическото ви здраве. Защо тогава да говорите така в толкова важен документ като CV-то?

Самата дума автобиография предполага, че вие разказвате за себе си, а не някой писател, на когото сте възложили мемоарите си. Затова говорете в 1-во лице, единствено число и използвайте подходящи времена.

За предишните си позиции говорете в минало време: „изготвях справки”, „анализирах данни” и т.н. За сегашната си работа, разбира се говорете в сегашно време.

2. CV-то ви описва като всестранно развита личност

Мнозина смятат, че ще обогатят CV-то си като изброят всички дейности, които някога са извършвали и дори нарочно подчертават тяхното разнообразие. Горчивата истина обаче е, че такива CV-та най-често завършват в коша. Обрисувайки себе си по този начин, всъщност създавате комичния образ на „специалист по всичко”.

Причината е, че четящият съди за вас само по това, което сами сте написали за себе си. Ако наистина имате разнообразен професионален опит, трябва да намерите начин да го представите така, че да не изглеждате нито като човек, който се лута без цел в кариерата си, нито като майстор-пенкилер.

Съвсем спокойно изхвърлете от CV-то си бригадите и работата, с която сте се издържали по време на следването, ако те не са в сферата, в която кандидатствате. Можете да пропуснете и длъжности за по няколко месеца в миналото ви, особено ако не се вписват в професията, за която се кандидатирате.

Това не значи да криете нещо, а просто да опишете само важното и релевантното. CV-то не етрудова книжка или формуляр, в който сте длъжни да попълните всичко под заплаха от санкции. То е вашият разказ за професионалната ви история.

Ако сте инженер, CV-то ви трябва да разказва за вашия опит като инженер. Фактът, че някога сте работили няколко месеца като продавач няма място в такова CV, освен ако не сте решили да сменяте професията си именно на продавач.

3. В CV-то си изброявате само отговорностите

Това е много масово допускана и силно подценявана грешка. На първо място, това че сте отговаряли за нещо изобщо не означава, че сте се справяли добре с него.

На второ място, в огромна част от останалите 499 CV-та, кандидатстващи за същата позиция, са изброени същите отговорности. На трето място, повечето задължения и отговорности се подразбират от позицията ви.

Ако не искате вашето кандидатстване да се превръща в лотария, ще трябва в CV-то си да включите нещо повече от това за какво сте отговаряли. Ще трябва да включите своите постижения. Например, вместо баналното „привличах клиенти”, може да напишете „привлякох 50 нови клиента” – това вече показва какво сте постигнали.

И така, при силно изострената конкуренция в днешно време и при наличието на стотици кандидати за една длъжност, открояващото се CV е от особено значение. Баналността вече е лукс, който не можете да си позволите. Затова, не допускайте тези три грешки във вашето CV. Така ще увеличите шанса си за бързо намиране на работа.