4 начина, по които зависимият партньор отравя връзките си

Ниското самочувствие – основен белег на зависимия човек.

Връзката между двама обичащи се партньори е вид форма на взаимозависимост. Живеете заедно, взимате решения заедно, грижите се за дете заедно (ако имате деца), прекарвате свободното си време заедно. Така е в здравословната връзка, в която съществува хармонична взаимозависимост.

В нездравословния вариант на тази взаимозависимост единият партньор е зависим от другия. В почти всички случаи този партньор не съзнава положението и поведението си. Постепенно той отравя връзката и отношенията си с партньора, без да си дава сметка за собствената си вина, хвърляйки цялата отговорност по пасивно-агресивен начин върху половинката си.

Ако не си давате сметка какво може да е поведението ви във вашата връзка и дали в него няма скрита нездрава зависимост от партньора ви, вижте признаците за това.

Обидни думи и действия, подигравки

Можете да се държите обидно и унижаващо без да го правите директно и грубо. Подмятания, сарказъм, подигравателно отношение към хобитата и интересите на партньора ви са само част от примерите за обидно поведение, което цели да повдигне самочувствието ви във връзката и да снижи това на партньора ви.

Взимате без да давате нищо

Във връзката винаги трябва да има взаимност. Нормално е да давате и взимате от интимното си партньорство. На баланса се крепят всички взаимоотношения. Когато той е повреден или има нездрав вид, партньорството започва да се изражда, а любовта постепенно изчезва.

Човек, който има особена нужда и потребност да взима от другите, за да се чувства обичан по този начин, отравя връзките си не само с интимни партньори, но и с приятели и близки.

Угаждате прекалено на партньора си, слугувате му

Друго проявление на зависимото поведение е сервилниченето. При него зависимият партньор потъпква всячески самочувствието си и обезценява личността си, смятайки, че по този начин ще накара половинката си да го обича още по-силно. Резултатът е тъкмо обратният.

Когато сте прекалено добри с някого, било то с любим човек, родител, приятел или дете, той автоматично започва да се възползва от това в различна степен, като най-силно спада уважението му към вас, наред с другите чувства, които се губят по пътя.

Позволявате на страховете да ви направляват

Зависимите хора позволяват на страховете си да превземат живота и връзките им. Те се боят най-вече от изоставяне и имат дори глупостта да изговарят страховете си пред половинките си, търсейки успокоение. С течение на времето това поведение подтиква именно към разпад.

Източник: https://www.az-jenata.bg/