5 невероятни причини да хапваме повече череши

Сочни, изкусителни, вкусни и пълни с витамини – черешите безспорно са любимият ни летен плод! Една чаша череши или около 21 череши съдържат по-малко от 100 калории и ни осигуряват 15% от дневния ни прием витамин С и още много незаменими витамини и минерали.

Черешите съдържат още витамини В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин и … вкус, който просто обожаваме!

Имате ли нужда от още причини да ги хапвате щедро докато още са в сезона – предлагаме ви няколко невероятни такива, които обещават здраве, младост и виталност!

Черешите ни предпазват от диабет

Те съдържат много плодова захар, но също така имат нисък гликемичен индекс, което означава, че балансират нивата на кръвна захар и инсулин. По този начин черешите ни предпазват от появата на диабет 2.

Черешите намаляват лошия холестерол

Според изследвания, редовната консумация на черешов сок намалява значително нивата на т.н. „лош“ холестерол, което на свой ред предпазва сърцето и намалява риска от сърдечен удар.

Черешите ни помагат да спим по-сладко

Черешите са един много добър източник на мелатонин или хормонът, който ни помага да заспиваме лесно и да спим дълбоко и качествено.

Черешите намаляват мускулната треска

Черешите са идеалната храна за спортисти и хора, които току-що са започнали да се занимават със спорт. Те намаляват значително мускулната треска и умората в мускулите след тренировка. Освен това, черешите подпомагат възстановяването на мускулите, енергията и настроението!

Черешите са пълни с антиоксиданти

Антиоксидантите забавят стареенето, намаляват вредните ефекти на оксидативния стрес и слънчевите бани, действат противовъзпалително и ни предпазват от Алцхаймер, сърдечни проблеми и наднормено тегло.

Черешите безспорно заслужават своето място на трапезата ни. Те са известни и с това, че пречистват кръвта, повишават настроението ни и ни карат да се чувстваме енергични и подмладени!

Насладете се на вкуса им и ги хапвайте обилно, докато са в сезона, за да се възползвате максимално от невероятните им полезни ефекти!

Източник: https://frida.bg