5 правила на 85-годишна японска майка за дълъг и щастлив живот: „Оплакването води само до повече оплаквания“

В Япония има популярна концепция, наречена икигай“, която се превежда като “причината да ставате от леглото всяка сутрин”.

Откакто майка ми беше диагностицирана с рак през 2018 г., нейният икигай беше да запази здравето си и да се събуди, чувствайки се малко по-щастлива и по-благодарна от предишния ден.

Като диетолог винаги съм се вдъхновявал от целенасочената диета на майка ми и положителната визия за живота. Днес, на 85 години, тя окончателно пребори рака.

Ето нейните пет правила за дълъг, щастлив живот, изпълнен с радост и цел:

1. Яжте храни, които намаляват възпалението.

Когато майка ми преминаваше през лечението на рак, тя наблягаше на традиционните японски храни в диетата си. Това означаваше много опции за борба с възпалението и за повишаване на имунната система в нейната кухня:

  • Годжи бери и канела като подсладители
  • Водорасли, джинджифил, кудзу и зелени чайове като матча
  • Морски дарове с високо съдържание на омега-3 като сьомга и скумрия
  • Мисо (ферментирали соеви зърна), нуказуке (зеленчуци, ферментирали в оризови трици) и умебоши (японски кисели сливи)

Тя елиминира повечето преработени и пакетирани храни, включително месо и животински мазнини, мазни и пържени храни, сладки закуски, млечни продукти и алкохол.

Тя все още поддържа тази внимателна диета днес.

2. Намерете причини да се смеете.

Майка ми винаги казва: „Оплакванията водят само до повече оплаквания, но благодарността и смехът водят до щастие.“

Мичико Томиока

Проучванията показват ползите от смехотерапията по време на лечение на рак, като подобряване на психичното здраве и имунната функция.

Дори нещо толкова просто като гледане на комедийно шоу или четене на забавен анимационен филм повдигна настроението на майка ми и ѝ помогна да премине през трудни моменти.

3. Имате надеждна общност.

По време на нейния период на рехабилитация, това да участваш като член на нейната общност беше от решаващо значение за лечебния процес на майка ми.

Тя винаги е била независимият тип, който обича да прави нещата сам. Но с напредване на възрастта тя научи колко е важно да моли за помощ, дори и да е нещо толкова просто като рязане на диня.

Най-малките взаимодействия могат да бъдат в основата на трайна връзка.

4. Планирайте неща, които да очаквате с нетърпение, и включете вашите близки.

Това може да бъде всичко – от ходене до магазин за хранителни стоки до посещение на богослужения до посещение на концерт с приятели и семейство.

Тази година майка ми е най-развълнувана да посети внука си, след като завърши през декември.

Когато имате нещо, което да очаквате с нетърпение или да работите, тогава имате икигай и цел да ви държи щастливи и мотивирани всеки ден.

5. Свържете се с нещо по-голямо от себе си.

Майка ми намира много утеха и радост в своя духовен живот и традиции. Денят й започва със запалване на тамян и пеене на будистки писания.

Три пъти месечно тя отива в местното си шинтоистко светилище за ритуално поклонение, което се поддържа от храма повече от 1300 години.

Тя се моли за здравето и безопасността на семейството си, вижда се със свещениците и обядва с приятели и членове на общността. Тази връзка с нещо, което е по-голямо от самата нея, е невероятно лечебна и тя никога не я приема за даденост.

Мичико Томиока , MBA, RDN е сертифициран диетолог и експерт по дълголетие. Родена и израснала в Нара, Япония, нейният подход се фокусира върху растителна диета. Работила е в хранителни роли в центрове за възстановяване на субстанции, чартърни училища и хранителни банки. Последвайте я в Instagram  @michian_rd .