5 емоционални и физически ползи от докосването

Човешките същества се различават преди всичко от другите животни чрез докосването, което един човек получава от другия. Всеки път, когато докосването не означава нищо интимно или сексуално между две човешки същества и просто се дава от човек на човек в различните ситуации, то може да бъде дори лековито. От поздравителна прегръдка или ръкостискане, до утешителна прегръдка или страстна целувка, човекът е установил по-сложни и многообразни поведения, професионални, социални и емоционални комюникета в ежедневието, изразяващи се чрез допир или телесни контакти.

Но в тази ултра-глобализирана и професионална епоха, еротичното докосване достигна до върха си, като по този начин привлече нежното и несексуално човешко докосване в тъмна дупка. Няма съмнение, че технологичното и цифровото подобрение е направило целия ви живот и работа по-лесни, но човешкото докосване е едно от фундаменталните и първични жестове, за да сте здрави и щастливи.

Така че в тази статия ви представям няколко предимства на човешкото докосване, които може би ще ви провокират да си спомните за тези толкова важни жестове:

Намалява насилието:

Научните изследвания и проучвания ясно заявяват, че насилието в дадено лице основно се дължи на липсата на допир в детството. Липсата на адекватна връзка между майка и дете го води по пътя на ненавист и жестокост като възрастен. Докосването може да имплантира чувството за любов, съпричастност и човечество в детето.

Допълва доверието между отделните хора:

Според учените, психолозите и психиатрите простото докосване може да предизвика усещане за доверие между двама души. Хормонологията и човешката психиатрия казват, че докосването може да активира неокортекса и също така да подобри потока на окситоцин, който е известен като любовен хормон, подобрява мозъчната функция и помага на човек да се придържа към психическата си стабилност.

Укрепване на връзката между членовете на екипа в професионално направление:

Според изследване на невроикономиката, се стига до заключението, че “докосване по рамото”, топло ръкостискане или “прегръщане” ни помага да освободим окситоцин, който развива чувство за принадлежнст сред членовете на екипа за по-добра динамичност на работа.

Намалява нивото на заболяванията и укрепва имунната система:

Според резултатите от проучване, проведено от учените, се наблюдава, че жените, които често се прегръщат от партньорите си, имат правилно кръвно налягане и сърдечен ритъм. Също така се отбелязва, че прегръдката укрепва имунната система на жената. Смята се, че усилва производството на бели кръвни клетки в организма поради слабото налягане, получено в Тимусната жлеза, по време на прегръдка. Бялата кръвна клетка определя правилното балансиране на тялото и ви прави по-имунизирани.

Приятното докосване намалява стреса и зарежда настроението:

Изследователите са забелязали, че колкото повече получавате се докосвате, толкова повече намалявате стресът и хормона кортизол. Кортизолът увеличава степента на тревожност в тялото ви. По този начин докосването променя лошото ви настроение в добро.

Превод: Диана Гинова – Психолог-психотерапевт