5 НАЧИНА ДА СПРЕМ ДА АБСОРБИРАМЕ НЕГАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ НА ОКОЛНИТЕ

Емпатията е способността на човек да разпознава и разбира емоциите на хората около себе си. Но често да си емпат означава и да поглъщаш значителна част от страданието и болката в своята собствена околна среда, което в даден момент се превръща в проблем – както за емоционалното състояние на човек, така и за неговото функциониране като цяло. Сещате ли се за романа на Стивън Кинг “Зеленият път” или за филма по него с Майкъл Кларк Дънкан в една от главните роли? Героят му Джон Кофи, който притежава необикновената способност да “отнема” болката на страдащия и да го лекува със силата на собствената си вяра, казва: “Уморен съм от хората, които се държат толкова грозно един с друг. Уморен съм от болката, която чувам и усещам по света всеки ден. Твърде много е. Чувствам го като парченца стъкло в главата си…”

Всички ние понякога се чувстваме точно така… Разбира се, няма по-висша форма на човечност от състраданието и емпатията, но е крайно необходимо да се научим как да не “поглъщаме” токсичната енергия, която често е в изобилие около нас.

Предлагаме ви 5 начина, които ще ви помогнат да държите лошата енергия надалеч:

Запомнете: Невъзможно е да угодите на всички

Когато някой не ни харесва и се оплаква постоянно от нас, често реакцията ни е да се опитаме да променим отношението и мнението му. Но това е грешка. Не го превръщайте в Мисията на живота си – това само ще усложни нещата. Усилието да му се харесате и докажете само и единствено ще засили зависимостта ви от мнението на този човек за вас. Приемете факта, че няма как да бъдем харесвани и ценени от всички и си припомняйте често, че самоуважението и вярата в собствените възможности е нашата основна защита от отрицателната енергия на околните.

От друга страна, примирете се, че не можете да промените всички, не можете да ги “издялате” по свой вкус, нито пък е възможно да ги направите по-добри или да разрешите проблемите им. Поставете преграда и не ги превръщайте в своя мисия.

Избирайте внимателно хората, които приемате в живота си

Тялото, умът ни и средата, която ни заобикаля, е нашият храм. Подбирате ли внимателно хората, които допускате в него, или вратите ви са винаги широко отворени?

В Бразилия има специална дума за такива хора – “folgado”, която в директен превод означава мързелив, но всъщност се използва за “храненик, който виси на врата ти”. Смисълът е следният: ако днес дадем на някого парче хляб, утре той ще ни поиска цял, ако поканим някого да остане за почивните дни, той ще поиска да остане цяла седмица, даже и две. Разбира се, тук не става въпрос за това колко добри сме и колко силно е желанието ни да помогнем, става въпрос за това, че трябва да сме особено внимателни, когато някой прекалява с добротата ни. Ако вие не поставите “тънката червена линия”, този тип хора ще продължат да злоупотребяват с щедростта и добротата ви, поставяйки ви капан, който би ви попречил да помогнете на някой, който истински се нуждае от вас. Просто се научете да казвате “НЕ”, без да изпитвате угризения от това.

Наложете си да не обръщате внимание

Има хора, които заради ефекта си върху нас, напълно логично могат да бъдат описани като “енергийни вампири”. Според психолога Сергей Ключников в съвременния свят те са четири основни психологически типа, като общото между тях е, че са точно като паразитите – за да оцелеят, имат нужда от гостоприемник. Когато обръщаме твърде много внимание на някого, ние всъщност му даваме от собствената си енергия. Това, върху което се фокусираме, става по-голямо, което е нормално, ако даденият човек се опитва да ни въвлече в интрига и постоянно “подхранва” убеждението ни за такава, в един момент ние сякаш заживяваме в създадената от него реалност. Случвало ли ви се е дни наред да се измъчвате заради клюка или интрига, която определено не заслужава вниманието ви, но имате усещането, че буквално ви разболява? Точно такова е въздействието на енергийните вампири. Разбира се има и такива, които само наминават – изливат лошотията си и продължават към своята следваща спирка.

Поставяйте своята “тънка червена линия” и в отношенията си с приятели, които сякаш искаш да ви “заразят” с негативизма и лошия си опит. Прост пример: “Влюбен съм!” – “О, забрави го (я), ще страдаш, няма любов”…

Отново припомняме, за да можеш да “изключиш” околните, е нужно самоуважение и вяра в себе си. За да отблъснете токсичната енергия, имате пълно право да кажете на някой да спре, колкото и грубо да звучи.

Kак да се предпазим от чуждата негативна енергия | Диана image 5

Превърнете природата във ваш приятел

Разхождайте се по-често, релаксирайте, дишайте – дишането е един от най-добрите начини да пречистим тялото и ума си от токсична енергия.

Поемете 100 процента отговорност за своите емоции и чувства

Как се чувстваме е единствено и само наша отговорност. Винаги помнете, че възприятието, което ние самите имаме за себе си, е далеч по-силно и стойностно от това, което другите имат за нас. Ние не сме жертви и никой няма власт над нас. Помислете за това как собствените ви мисли и емоции се отразяват на ситуацията, която толкова ви притеснява. Твърде възможно е отговорът да се крие във вашето ниво на търпимост, раздразнителността или състраданието ви. Ако не сме бдителни, на практика ще се получи така, все едно ние сами потвърждаваме, че сме жертви по отношение на света, който ни заобикаля. Но когато започнем да се държим отговорни за начина, по който реагираме на нещо, ние се свързваме със себе си на по-дълбоко ниво. Поставяйте се в ситуации, повишаващи собствената ви енергия – кара ли ви някой да се чувствате добре, а как вие самите му въздействате? Всички ние имаме способността да разпознаваме емоциите, както собствените си, така и тези, които провокираме в другите. Да се научим да се предпазваме от токсичната енергия на околните е дълъг процес, който започва с обич към себе си.

Не забравяйте, че заслужавате щастие и спокойствие, че имате право да казвате “НЕ”, че вие самите сте автори на собственото си енергийно състояние.

Източник: Фрамар