5 НЕОЧАКВАНИ ОПАСНОСТИ, КОИТО НИ ДЕБНАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО

5 НЕОЧАКВАНИ ОПАСНОСТИ, КОИТО НИ ДЕБНАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО | Диана

Градина, Смокиня, сините вълни… Хиляди почиващи всяко лято се стичат в Созопол. Безспорно, едно от най-привлекателните Черноморски градчета – с красива стара част, чаровни улички, сладко от зелени смокини и малката Текила. Тази разкошна черноморска перла обаче крие сериозна ентеровирусна опасност за приютилите се в нея ваканционни хора. Известен вече факт е, че от години Созопол няма пречиствателна станция и всичко, което хората оставят след себе си всеки ден, поема по краткия път към морето в залива на Централния плаж.

Затова – ако не искате да приемете главната роля на героя от рекламата със слоган „Не гледай лятото през прозореца – излез от тоалетната”, запалете колата до околните плажове  или вземете туристическото влакче към тях. Но в никакъв случай, дори за нощно къпане, не припарвайте до Централния плаж на старата част на Созопол.

  1. Морските таралежи в Гърция

Онези българи, които не са отишли в Созопол, вероятно релаксират по гръцките плажове. Къмпинзи с добри условия, чиста вода, гръцко кафе, скариди, слънце – Гърция безспорно има с какво да привлече желаещите да почиват пълноценно. Във водите на гръцкото море, обаче, дебне друго чудовище. Не, не става дума за мозазавъра, който ни събра очите в Джурасик свят, а за малкия морски таралеж, който кротичко дреме върху подводните камъни. Едно настъпване на тази не дотам симпатична твар, води до подуване, силна болка и посещение на болница. Та ако отивате към Гърция, вземете си плавници или „папучки” за ходене във вода.

  1. Таратор в съмнителни кръчми

Нищо по-хубаво от студен таратор на 40-градусова жега. Не и ако е приготвен с вода, в която има повече животни, отколкото в зоологическа градина. Бактериите във водата по хубавите морски кръчми често са толкова много, че могат да докарат стомашно-чревно разстройство на слон. Какво остава за тези, които колкото и много да тежим, все пак сме по-малко килограми от един слон?

  1. Крадците с работно място „луксозни хотели по Черноморието”

В последните няколко години, доста чужденци нададоха вой от родни обирджии, които прескачат балконите на хотелите и си присвояват каквото им хареса. Ето защо освен ако не искате да се приберете от морето на стоп, примолвайки се на близки и далечни познати да ви спонсорират за вода и сладолед, дръжте ценните си неща на сигурно място. За тази цел редица хотели предлагат и използването на сейф.

  1. Ужилване от оса/пчела/стършел/конска муха

Лятото е сезонът на насекомите. Всички Божи създания, които бръмчат, хвърчат и жилят, действат активно именно през този най-любим за всички сезон. Разбира се, ако бъде ужилен от нещо хвъркато, човек може да се отърве само с натъркване с чесън и лек обрив. Но ако сте от честите „късметлии”, които получават алергични реакции от ухапвания, спокойно може да се сдобиете с грамадни, сърбящи плюски или дори да прекарате деня в най-близката болница. Затова винаги поглеждайте в чашата с джин с тоник преди да отпиете и за всеки случай, включете в преносимата си аптечка урбазон.

Цвети Иванова, www.chronicle.bg