50 неща, които отнемат от щастието ни

От време на време може би се питате “Защо съм толкова нещастен (или нещастна)?”

Нещастието идва в много нюанси на сивото. Понякога на хората просто им липсва радост. Техният емоционален мрак техен собствен избор ли е? Или житейските обстоятелства са извън техния контрол?

Въпреки че депресията и други психологически заболявания със сигурност са клинични случаи и трябва да се свеждат до минимум, има и фактори, които допринасят за чувството на униние, на които можете да повлияете.

Защо съм толкова нещастен?
Ето 50 причини, поради които може да сте недоволни, придружени от предложения как да отворите “умствените си щори”, за да оставите слънчевата светлина да влезе отново.

 1. Притеснявате се.
  „Аз съм стар човек и съм чувал за много проблеми, но повечето от тях никога не са се случвали.“ – Марк Твен

Безпокойството създава вътрешен смут. Това е като люлеещ се стол, който се движи трескаво, но не върви наникъде. Притеснението не създава действие, то ви замразява, така че не можете да мислите ясно и да правите промени, за да гарантирате, че отрицателният резултат никога няма да се случи.

Вашата енергия ще бъде по-добре използвана, за да промените нещата, които можете да контролирате и да оставите останалото да си отиде. Боби Макферин изпя тази философия достатъчно просто, „Не се притеснявай! Бъди щастлив!” Липсата на безпокойство със сигурност може да създаде щастие!

 1. Придържате се към възприеманата идея за контрол.
  „Когато вярата ви се укрепи, вие ще откриете, че вече няма нужда да имате чувство за контрол, че нещата ще протичат, както искате и вие ​​ще сте синхрон с тях за ваша голяма радост и полза.“ – Еманюел Тени

Понякога хората изглежда вярват, че са излезли направо от комикс за супергерой. Те вярват, че могат да контролират всичко много добре и нещата просто ще се получат точно както са планирали. Това е огромно бреме за носене!

Със сигурност ще ви трябва силата на супермен, за да поемете това тегло. Реалността обаче е, че ние нямаме способността да контролираме нищо друго освен себе си. След като се примирите с това, установявате, че напрежението е изчезнало и можете да започнете да се наслаждавате на пейзажа от пътуването, вместо да планирате невъзможното.

Спрете да позволявате на външни сили да диктуват живота ви

Животът е време в движение. Ако искате да поемете контрола над живота си, трябва да накарате времето си да е отишло за неща, които си струват.

Увеличете фокуса и енергията си и спрете да отлагате, за да оптимизирате времето си.

Просто изберете инструмента, от който се нуждаете!

 1. Таите злоба.
  “Гневът е киселина, която може да навреди повече на съда, в който се съхранява, отколкото на всичко, върху което се излива.” – Марк Твен

Задържането на злоба има приблизително същата логика като пиенето на отрова и чакането другият човек да умре. Вие си вредите, като носите цялата тази негативна енергия.

Оставете горчивината да си отиде… за ваша собствена полза. Човекът, който ви е критикувал, вероятно си прекарва чудесно, без да се замисляте, докато вие губите живота си, изпращайки му смъртоносни лъчи с ума си.

 1. Вярвате, че всеки трябва да играе по вашите правила.
  „Ако очаквате светът да бъде справедлив с вас, защото вие сте справедливи, вие се заблуждавате. Това е все едно да очакваш лъвът да не те изяде, защото ти не си го изял.”

Световна новина: светът не живее според вашият кодекс с правила. Колкото по-бързо приемете това, толкова по-щастливи ще бъдете.

Никой друг не знае какъв е начина, по който трябва да се правят нещата според вас, как трябва да се отнасят с вас или как да живеят живота си според вашите стандарти и вярвания.

Хората често се ядосват, защото някой нарушава техните дълбоко вкоренени идеали. И все пак, опитвайки се да изпълните невъзможна задача – да накарате всички да живеят според вашата идея за съвършенство – неминуемо ще създаде много разочарование.

Просто приемайте хората такива, каквито са, и оценявайте пъстрия спектър от идеи и гледни точки, вместо да се чувствате раздразнени от тях.

 1. Сравнявате се с другите.
  “Да кажеш, че някой е грозен, не те прави по-красив.”

Повечето хора играят играта на вътрешно сравнение . Обикновено те разглеждат внимателно само една малка област от живота на този човек и виждат къде съвпадат.

Например, мога да се сравня с шампиона на Ironman и олимпиец Мат Фицджералд и да реша, че той е по-добър триатлонист от мен. (Впрочем дори не сме в същата стратосфера.)

Това обаче е само една малка област от живота. Кой знае? Може би мога да яздя коне или да пея по-добре от него? Разглеждането само на малка част от цял ​​човек и класирането на тази част срещу себе си е безсмислено занимание.

Вие сте много повече от тази част от живота си, която държите под микроскоп в момента. Този навик само ще създаде недоволство в живота ви.

Ако просто не можете да спрете да измервате нещата, вместо това направете едно вътрешно сравнение. По-добър човек ли си от вчера?

 1. Избрахте да бъдете щастливи само когато всичките ви мечти се сбъднат.
  „Щастието не се определя от това, което се случва около вас, а по-скоро от това, което се случва вътре във вас. Повечето хора разчитат на другите, за да постигнат щастие, но истината е, че то винаги идва отвътре.”

Кой е по-щастливият човек, този, който решава: „Ще бъда щастлив, когато спечеля 100 милиона долара“, или този, който вярва, „Ще бъда щастлив със страхотна вечеря и време със семейството си?“

Да имаш високи цели е страхотно. Но когато обвържете щастието си с бъдещи успехи, които могат или не могат да се случат, никога не намирате радост в живота, който живеете днес.

Намерете неща, които ви вълнуват днес и оставете утре да ви изненада.

 1. Вие сте личност, която винаги смята, че чашата е полупразна.
  „Вие ставате това, върху което се фокусирате и харесвате хората, с които прекарвате времето си.“

Ако сте песимист, ще забележите всичко лошо в живота си. Вашето възприятие става ваша реалност.

Вместо това изберете да се съсредоточите върху най-доброто в хората, по-ярките моменти и красотата и благословиите около вас.

Колкото повече се фокусирате върху слънчевата светлина, толкова по-малко сенките ще нахлуят в перспективата ви.

 1. Вие сте самотни.
  Най-ужасната бедност е самотата и чувството, че не си обичан.” – Майка Тереза

Ние сме естествено социални същества и поддържането на взаимоотношения съставлява голяма част от живота. Ако се окажете сами и депресирани в събота вечер, направете усилие да го промените.

Намирането на приятелства със сигурност ще подобри ентусиазма ви за това, което се случва всеки ден. Как намираш добри приятели? Търсете социални условия с хора, които споделят сходни интереси и вярвания, за да изградите обща основа и да започнете страхотна връзка.

Усмихвайте се, протегнете ръка и се интересувайте искрено от другите. Ще се изненадате колко далеч ще ви стигне това в изграждането на връзки за цял живот.

 1. Вие цените материализма над всичко останало в живота.
  „Много хора са толкова бедни, защото единственото нещо, което имат, са парите.“

Въпреки че парите със сигурност са голяма печалба в този живот, те не носят щастие.

Помислете как бихте се чувствали, ако утре беше последният ви ден на тази земя. Наистина ли искате да правите повече пари или фокусът ви ще се насочи към свързване с хора или придобиване на определени преживявания?

Ако живеете според ценностите си, ще намерите повече удовлетворение, отколкото материализмът би могъл да донесе. И тази мотивационна машина ще ви помогне да разберете ценностите, които са наистина важни за вас.

 1. Не намирате време за правилните неща.
  “Когато спреш да преследваш грешните неща, даваш шанс на правилните неща да те хванат.”

Всички губим фокуса си понякога. Въпреки това поддържането на действията ви в съответствие с вашите ценности е полезно за поддържане на положителна перспектива.

Едно добро упражнение е да изброите вашите ценности и да ги подредите според важността им за вас. След това вижте колко от ежедневните ви дейности всъщност отговарят на вашите ценности. Има ли прекъсване на връзката? Ако е така, какво можете да направите, за да го промените?

Но все пак най-доброто нещо, което трябва да направите, е да разберете как да приоритизирате живота си и да правите това, което е най-важно за вас. Ето как:

Най-доброто ръководство за приоритизиране на работата и живота ви

 1. Обграждате се с нещастни хора.
  „Когато трябва да започнете да правите компромиси със себе си и морала си заради хората около вас, вероятно е време да промените хората около вас.“

Вие сте сборът от петте души, с които прекарвате най-много време. Ако вашите приятели са постоянен източник на негативизъм в живота ви, може би е време да намерите повече позитивни хора.

 1. Не сте открили целта си.
  „Да се ​​опитваш да бъдеш някой друг е загуба на човека, който си.“

Толкова много хора са се абонирали за лъжата, че целта на живота им е да изкарат до уикенда. Нищо чудно, че има толкова много нещастни перфоратори на часовници по света!

Намерете своята страст и цел и ги преследвайте, въпреки факта, че това може да преобърне светското навън и да ви ужаси.

Да откриеш своята роля в историята е едно от най-добрите парчета в приключението на живота!

 1. Вие сте повече актьор, отколкото писател.
  „Да бъдеш себе си в свят, който непрекъснато се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение.“ – Ралф Уолдо Емерсън

Вие правите на света огромна лоша услуга, когато се опитвате да бъдете някой, който не сте. Бъдете автентични.

Да играеш роля, която не е било предназначено да изиграеш, за да отговориш на външните очаквания, е просто да искаш сърдечна болка.

Дори когато се опитвате да изтласкате дупката в стомаха си, част от вас винаги ще знае, че компрометирате емоционално себе си и щастието си да четете редове, които не сте написали, и още по-лошо, не вярвате в тях.

 1. Вие сте заседнали в миналото си.
  „Не можете да започнете следващата глава от живота си, ако продължавате да препрочитате последната си.“

Много хора стават продукт на своето минало. Това е причината за съжаление, тъга и постоянни ретроспекции.

Въпреки че всички можем да се поучим от миналото си, оставането там не е практично за живеене в настоящето. Миналото не може да бъде променено или преживяно отново. Постоянното ни връщане към него не създава емоционално здрава перспектива.

 1. Продължавате да мислите за бъдещето си и не можете да се насладите на днешния ден.
  “Това, което правиш днес определя кой ще бъдеш утре.”

Някои хора се съсредоточават толкова много върху звездите, че пропускат цялото пътуване, преживяванията и уроците, научени при достигането до там.

Намерете толкова радост в приключението, колкото и в постигането на крайната цел. Ако не го направите, ще бъдете разочаровани, докато бъдещата ви визия не стане реалност. Тъй като това може да се случи или да не се случи, защо да се ограничавате, когато можете да намерите също толкова щастие в търсенето, колкото и в дестинацията?

Научете как да започнете да живеете в момента и да спрете да се тревожите .

 1. Водите нездравословен начин на живот
  „Начинът, по който мислите, начинът, по който се държите, начинът, по който се храните, може да повлияе на живота ви с 30 до 50 години.“ – Дийпак Чопра

Начинът, по който се отнасяте към фитнеса, здравословното хранене, намаляването на стреса и съня влияят на това колко щастливи се чувствате. Емоциите са свързани с много физически свойства на вашето тяло.

Връзката между ума и тялото е много реална и често само добавянето на упражнения, слънчева светлина, допълнителен сън или по-здравословна диета могат незабавно да подобрят настроението ви.

 1. Ти си перфекционист.
  “За да продължи да живее, човек трябва да се опита да избяга от смъртта, свързана с перфекционизма.” – Хана Аренд

Има три основни вида перфекционизъм :

Самоперфекционизъм – когато очаквате съвършенство от себе си
Социален перфекционизъм – когато вярвате, че другите очакват от вас да бъдете перфектни
Друг перфекционизъм – където очаквате другите да бъдат перфектни.
И трите примера могат да бъдат убийци на щастие.

Да бъдеш перфектен е нереалистична цел, която да поставиш на себе си или на другите. Постоянното недостигане на непостижимото непрекъснато ще ви държи сини.

 1. Страхувате се от провал.
  „Успехът не е окончателен, провалът не е фатален: важен е смелостта да продължиш.“ – Уинстън Чърчил

Някои хора толкова се страхуват да не направят грешка , че никога не опитват. Само си представете как щеше да се получи това, когато се учехте да ходите! Сигурно все още ще пълзиш.

За съжаление понякога губим смелостта си като възрастни и се страхуваме да опитаме каквото и да било, защото може да не проработи.

Ако възприемете този начин на мислене, никога няма да достигнете потенциала си. Това може да създаде огромно неудовлетворение в живота ви.

 1. Несигурни сте.
  „Задачата, която трябва да си поставим, не е да се чувстваме сигурни, а да можем да толерираме несигурността.“ Ерих Фром

Растежът се случва извън нашите зони на комфорт . Ако сте твърде несигурни, за да се измъкнете от познатото, никога няма да познаете радостта да победите страховете си и да намерите крилете си.

В края на краищата една птица трябва в крайна сметка да скочи, за да открие, че може да лети. Не можеш да останеш в гнездото завинаги и да си щастлив, гледайки как другите се издигат.

 1. Затънали сте в дългове.
  „Човек с дългове досега е роб.“ – Ралф Уолдо Емерсън

Твърде големият дълг може да причини стрес, развалени взаимоотношения и финансови затруднения.

Разработването на план за излизане от дълга и от болката от плащания често може да донесе спокойствие.

 1. Вие търсите утвърждаване.
  „Научете се първо да обичате себе си, вместо да обичате идеята, че другите хора ви обичат.“

Ако продължавате да търсите другите, за да определите собствената си стойност, винаги ще бъдете разочаровани. Ето защо трябва да спрете да търсите валидиране и да започнете да процъфтявате .

Никой освен вас не трябва да има властта да определя вашето щастие или стойност.

 1. Пренебрегвате личните отношения.
  „Не избирайте този, който е красив за света; изберете този, който прави света ви красив.

Повечето изповеди на смъртно легло не прекарват повече време прикован към офиса или печелене на пари.

Повечето хора съжаляват за връзките, които са били пренебрегнати в преследване на неща, които внезапно са загубили значението си.

Не забравяйте, че не пренебрегвайте приятелите и семейството си. Любовта им е по-ценна от всичко друго в крайна сметка.

 1. Отлагате.
  „Знай истинската стойност на времето; грабнете, сграбчете и се насладете на всеки момент от него. Без безделие, без мързел, без отлагане: никога не отлагайте за утре това, което можете да направите днес. — Лорд Честърфийлд

Отлагането е безкрайна спирала към чувство на неудовлетвореност. Колкото повече го правите, толкова по-тежък е товарът ви. Все едно да се опитвате да пробягате маратон, докато събирате камъни по пътя. В крайна сметка стресът става твърде тежък.

Трябва да завършите проекти и да пуснете тези камъни, за да останете леки и способни да маневрирате през деня си, без да влачите 20 други проекта, които сте отложили, след себе си.

Ето пълно ръководство, което да ви помогне да победите прокрастинацията: Какво е отлагане (и пълното ръководство за спиране на отлагането)

 1. Не се учиш.
  „Всеки, който спре да учи, е стар, независимо дали е на двадесет или на осемдесет. Всеки, който продължава да учи, остава млад. Най-великото нещо в живота е да поддържаш ума си млад.” – Хенри Форд

Научаването на нови неща носи радост в откриването на растежа. Ако сте спрели да учите, прегърнете ново хоби или открийте нов интерес. Ще откриете, че вълнението от ученето ви носи допълнителна пролет.

 1. Имате нереализирани мечти.
  “Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме смелостта да ги преследваме.” – Уолт Дисни

Призраците на мъртвите сънища могат да ни преследват. За щастие винаги можете да вдъхнете нов живот на визията си, като намерите смелостта да следвате нови и вълнуващи възможности.

Никога не е късно да направите нещата, които желаете. В края на деня ще съжалявате само за неща, които не сте направили. Ето как да го направите: Как да започнете отначало и да рестартирате живота си, когато изглежда твърде късно

 1. Скучни сте.
  „Животът на творческия човек се ръководи, насочва и контролира от скуката. Избягването на скуката е една от най-важните ни цели. – Сюзън Зонтаг

Много хора преминават през живота без предизвикателства и това може да доведе до скука. В края на краищата, технологичните удобства, правилата за безопасност и лекотата на съвременния живот често могат да отнемат приключението от живота.

Някои хора се забиват в коловоз и стават скучни без грубите неща, които да изострят малко нещата.

Има много начини да откриете дивата природа в живота си. Просто трябва да си поставите за цел да правите неща, които ви плашат достатъчно и ви събуждат за невероятните житейски приключения, достъпни за вас.

 1. Прекалено сте заети.
  „Не казвайте, че нямате достатъчно време. Имате точно същия брой часове на ден, които са дадени на Хелън Келър, Пастьор, Микеланджело, Майка Тереза, Леонардо да Винчи, Томас Джеферсън, Алберт Айнщайн и т.н.

Ако прекарвате времето си в заетост, вместо да се фокусирате върху нещата, които ви карат да се чувствате живи, ще откриете, че щастието е неуловимо преследване.

Вместо просто да сте заети, научете се да пренасочвате времето си така, че да сте ефективни, без да губите време за неща, които няма да допринесат за най-добрия живот.

В крайна сметка можете да намерите много неща, които отнемат времето ви, но не ви отвеждат никъде.

Отделете малко време и прочетете това , защото може да сте твърде заети да не правите нищо в живота си.

 1. Не спите достатъчно.
  “Обичам съня. Животът ми има тенденцията да се разпада, когато съм буден, разбираш ли?“ – Ърнест Хемингуей

Хората, които страдат от безсъние, имат 10-кратен шанс да развият депресия в сравнение с тези, които спят добре. [1]Проблемите със съня също са свързани с много други здравословни проблеми .

Така че, ако не спите добре, време е да отстраните този проблем.

 1. Не прекарвате достатъчно време сами.
  “Самотата е мястото за пречистване.” – Мартин Бубер

Понякога не отделяме време да се отделим от шума на живота, за да подмладим умовете си и да се съсредоточим навътре.

Добре е да отделите време да останете сами по начин, който ви отпуска; независимо дали това е да пиете кафе на пейка в парка под дърво или да предприемете едноседмично пътуване с раница през планините на Аляска.

Както и да прекарвате моментите си на самота, не забравяйте да отделите време, за да се отдръпнете от цялата лудост на живота и да се фокусирате отново. Вашето умствено моджо ще ви благодари!

 1. Не отделяте време за поставяне на цели.
  „Поставянето на цели е първата стъпка към превръщането на невидимото във видимо.“ – Тони Робинс

Безцелният живот е източник на разочарование и неудовлетвореност в живота.

Вместо просто да оставяте нещата да ви се случват и да се опитвате да не изоставате, създайте свое собствено бъдеще, като си поставите цели и ги следвате. Една от най-големите радости в живота е да видиш постигането на цел.

 1. Зависими сте
  „Най-големите подаръци, които можете да дадете на децата си, са корените на отговорността и крилете на независимостта.“ Денис Уейтли

Въпреки че може да е по-лесно да зависиш от другите, да станеш независим е един от отличителните белези на зрелостта. Тези, които се вкопчват в другите без план да се освободят, често се борят със самочувствието.

Трудно е да намериш крилете си, когато си натоварен от дневния ред на други хора.

 1. Не мислите, че заслужавате щастие.
  “Всички ние заслужаваме щастие или никой от нас не заслужава.” – Мери Гордън

Някои хора имат изкривената идея, че не заслужават щастие. Те може да имат вина за миналото си и да чувстват, че трябва да бъдат наказани, или просто да не чувстват, че са достойни за такава емоция.

Щастието е нещо, което всеки трябва да изпита. Ако не чувствате, че сте достойни за това, време е за пренастройка на гледната точка. Дайте си разрешение да намерите своето щастливо място.

 1. Не довършвате започнатото
  „Алчността е бездънна яма, която изтощава човека в безкрайно усилие да задоволи нуждата, без изобщо да достигне удовлетворение.“ – Ерих Фром

Ако сте човек, който винаги е на една крачка от удовлетворението, това може да навреди на шансовете ви за щастие.

Ако всичко е извън обсега, никога няма да изпитате забавлението, което можете да изпитате във всеки даден момент.

Ако винаги има нещо, от което се нуждаете, за да запълните живота си, кога ще свърши това? Повечето хора, които мислят по този начин, не осъзнават, че никога няма да могат да задоволят алчното чудовище вътре. Те наистина вярват, че самите те лъжат, че ако имат само това последно нещо, щастието ще ги намери.

Тези, които се научат да прегръщат радостта от момента, вместо да я отлагат за далечно бъдеще, което никога няма да се случи, ще открият, че обичат живота много повече от онези, които винаги се опитват да запълнят бездънната яма.

 1. Пренебрегвате възможностите.
  „Възможността се пропуска от повечето хора, защото е облечена в гащеризон и изглежда като работа.“ – Томас Джеферсън

Понякога, когато се появи възможност да почукат на вратата, хората просто решават да продължат да пускат телевизора и да не отварят вратата. Или възможността изглежда твърде много като работа или ги изтласква от зоната им на комфорт, която те избират да я предадат.

Ако обаче това се превърне в навик, ще се почувствате разочаровани, когато видите моменти, през които сте преминали, когато е трябвало да се хванете с всеки нокът.

Трудно е да си щастлив, когато не можеш да задържиш хубавите неща, които идват по пътя ти. Поемете риска и скочете; може да се изненадате колко много променя живота ви към по-добро.

 1. Вие сте самодоволни.
  „Не позволявайте на вашия специален характер и ценности, тайната, която вие знаете и никой друг не знае, истината – не позволявайте това да бъде погълнато от голямото дъвчещо самодоволство.“ – Езоп

Много е лесно да станете самодоволни. И все пак можете да напуснете това чудовище всеки път, когато искате да започнете да плувате към по-добро бъдеще, вместо да се носите, където водите ви отведат.

В борбата се открива радост, която никога няма да изпитате в пасивно съществуване.

 1. Мразите работата си.
  „Каквото и да е работата на живота ви, правете я добре. Човек трябва да върши работата си толкова добре, че живите, мъртвите и неродените да не могат да я вършат по-добре. – Мартин Лутър Кинг младши

Прекарвате по-голямата част от живота си в работа. Така че, ако сте на работа, която мразите , наистина е трудно да запазите щастлива перспектива.

Най-добрият начин да промените живота си е да започнете да работите за своята страст, а не само за заплата.

 1. Вие преследвате грешните неща.
  “Когато спреш да преследваш грешните неща, даваш шанс на правилните неща да те хванат.”

Понякога се объркваме какво наистина е важно за нас.

Гмурнете се дълбоко вътре, за да откриете какво цените най-много. Тогава не пропилявайте живота си в преследване на нещата, които наистина нямат значение.

 1. Вие нямате духовен живот.
  „В умственото спокойствие на духовния живот открих, че отговорите на защо в живота ни могат да дойдат при вас.“ – Кларънс Клемънс

Много изследвания показват връзка между духовността и повишеното щастие. Да бъдеш част от група хора с подобно мислене, които се фокусират върху това да помагат на другите и безусловно да обичат хората, със сигурност ще ти помогне да намериш удовлетворение в живота.

Освен това много хора намират молитвата и медитацията за много успокояващи и полезни за емоционалното им състояние. Всички тези фактори, както и много други, допринасят за цялостната по-добра умствена перспектива на хората, включени в духовната сфера.

 1. Нямате истински приятели.
  „Да създадеш сто приятели не е чудо. Чудото е да намериш един-единствен приятел, който да стои до теб, дори когато стотици са срещу теб.

Въпреки че светът ви може да е пълен с познати, ако нямате няколко близки приятели, които ще останат до вас, независимо колко силна е бурята, ще се окажете в тъжно състояние.

Животът е свързване с хора и ако не сте сигурни колко силни са вашите, може би е време да намерите приятели, които винаги ще бъдат там.

Ще се чувствате по-уверени в бъдещето си, като знаете, че винаги ще имате подкрепа.

 1. Страхувате се от себе си.
  „Сигурен съм, че не се страхувам от успеха и се научих да не се страхувам от провала. Единственото нещо, от което се страхувам сега, е да не бъда някой, когото не харесвам много. – Анна Куиндлен

Колкото и странно да звучи, много хора се страхуват да бъдат себе си и не се доверяват на собствените си инстинкти. Въпреки че никой не е перфектен, ако не можете да се доверите на себе си, на кого друг можете да се доверите?

Да се ​​научите да вярвате в собствените си решения и курс на живот ще създаде много по-удовлетворяващо пътуване, отколкото постоянно да се съмнявате в себе си.

 1. Грижите се твърде много за това какво мислят другите.
  „Твърде много хора купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които нямат, за да впечатлят хора, които не познават.“

След като хората най-накрая приемат реалността, че не можете да угодите на всички, животът става много по-лесен.

Всъщност целта да се опитате да угодите на всички просто ще ви подлуди. Няма причина да съществуваш с мотиви и мисли на други хора, които ти шепнат в ухото.

Освободете се от цикъла на угаждане на хората и се научете да живеете собствения си живот.

 1. Не се отпускате.
  „Да имаш вяра означава да се довериш на водата. Когато плувате, не се хващайте за водата, защото ако го направите, ще потънете и ще се удавите. Вместо това се отпускаш и се носиш. – Алън Уотс

Всяка работа и никаква игра ще прогонят цялото щастие далеч. Всички имаме нужда от малко време. Ако не получавате достатъчно, вероятно се борите с известно разочарование и стрес, които не трябва да ви задържат.

Научете се да поставяте по-висок приоритет на научаването да се освобождавате от стреса. Вашето психическо и физическо здраве ще се подобри драстично, ако се научите да отделяте време за почивка и подмладяване.

 1. Не поемате рискове.
  „Само тези, които рискуват да отидат твърде далеч, могат да разберат колко далеч може да стигне човек.“ TS Елиът

Много хора не притискат живота си до границите. Ако се чувствате малко безпредизвикани и непроменени, може би е време да преразгледате някои рискове и да се придвижите малко по-далеч.

Може да откриете, че изследвате неизследвана територия, докато приятелите ви се отпускат в креслото на познатото. Вълнението от преодоляването на предишните ви граници създава примамливо съществуване.

 1. Вие сте нетърпеливи.
  „Никога не режете дърво през зимата. Никога не вземайте отрицателно решение в краткия срок. Никога не вземайте най-важните си решения, когато сте в най-лошото си настроение. Изчакайте. Бъди търпелив. Бурята ще отмине. Пролетта ще дойде.” Робърт Шулер

Винаги съм се борил с търпението. Толкова е трудно да чакаш, но понякога това е всичко, което можеш да направиш.

Когато се научите да подхождате към моменти, в които обстоятелствата ви принуждават да забавите темпото, опитайте се да запазите положителен поглед върху ситуацията.

В крайна сметка времето ще мине така или иначе; можете да изберете да бъдете спокойни и да отделите време, за да вземете най-доброто решение, или можете да направите прибързан завой, който да ви отведе по много по-лош път.

 1. Не се учите от грешките си.
  „Не можеш да промениш това, с което отказваш да се изправиш.“

Забелязвали ли сте някога как някои хора изглежда никога не учат? Въпреки че винаги стигат до ужасни резултати, те продължават със същия модел на самоунищожение.

Въпреки че е лесно да видим, че това се случва на другите, много по-трудно е да го разпознаем в себе си. Ако нещо се обърка, колкото и изкушаващо да е просто да блокирате паметта, много по-добре е да помислите как се е получил отрицателният резултат и как можете да избегнете повторението му в бъдеще.

Грешките ни служат на цел, колкото и болезнено да е, трябва да се поучим от тях.

 1. ​​Нямате домашен любимец.
  “Кучето е единственото нещо на земята, което те обича повече, отколкото ти сам себе си.” – Джош Билингс

Терапията за домашни любимци е толкова ефективна, че се използва от болници, старчески домове и агенции за помощ при бедствия като FEMA. Проучванията показват, че галенето на животни освобождава окситоцин, хормон на доброто чувство, както при кучето, така и при човека.

Логично е, че наличието на собствен домашен любимец терапевт с вирната опашка и кучешки очи ще ви накара да се усмихнете и ще озари деня ви.

 1. Приравнявате комфорта с щастието.
  „Западната култура има нещата малко назад в момента. Смятаме, че ако разполагахме с всички удобства, щяхме да сме щастливи. Отъждествяваме комфорта с щастието. А сега сме толкова удобни, че сме нещастни. В живота ни няма борба. Без чувство за приключение. Качваме се в кола, качваме се в асансьор, всичко става лесно. Това, което открих е, че никога не съм по-жив, отколкото когато се напъвам и изпитвам болка, и се боря за високи постижения и в тази борба мисля, че има магия.“ – Дийн Карназес

Само защото се чувствате комфортно в живота и работата си, не означава, че непременно сте щастливи.

Научете се да правите разлика между двете чувства. Може да откриете, че въпреки че имате спокоен живот, се справяте с депресия.

Ако е така, намерете това, което ви прави щастливи, и го преследвайте дори с цената на вашия комфорт.

 1. Не се обичате достатъчно.
  „Ако си щастлив, можеш да дариш щастие. Ако не обичате себе си и ако сте недоволни от себе си, не можете да дадете нищо друго освен това.” Жизел Бюндхен

Невъзможно е да намерите щастие, ако не обичате себе си достатъчно, за да го преследвате. Въпреки че може да е трудно да излезете от боксовия ринг, време е да спрете да се самоубеждавате и да се научите да обичате човека в огледалото.

Опитайте тези 30 начина да практикувате любов към себе си и да бъдете добри към себе си .

 1. Играете картата на жертвата.
  „Трудно е да си щастлив, когато светът заговорничи срещу теб. Хората, които влизат в ролята на жертва, никога не са щастливи. Това е така, защото те нямат никакъв контрол. Те вярват, че нещастието им е причинено от външен фактор и то може да бъде отнето само от външния фактор. Те живеят в жалката земя на „само ако“.“

Ако живеете живота си като жертва, вие също вярвате в лъжата, че нямате сила да го промените. Това не е начин да прегърнеш смислено съществуване. (Ето как да спрете да играете жертва .)

Вместо това променете погрешните си системи от вярвания и си дайте сили да поемете отговорност за действията си и съответните реакции, които срещате.

Никога не давайте силата си на някой друг.

 1. Не си позволявате да бъдете щастливи.
  „Знаете ли защо е трудно да си щастлив? Защото отказваме да се откажем от нещата, които ни правят тъжни.“

И така, за какво се държиш, което те натъжава? Редно е да си зададете въпроса.

Понякога ние съзнателно избираме нещастието, защото не можем да го пуснем. Или несъзнателно сме го избрали, защото не сме хвърлили добър поглед върху живота си и не сме открили какво трябва да изрежем.

Изборът да бъдете щастливи в крайна сметка е във вашите ръце. Щастието не трябва да е неуловимо. Понякога всичко, което трябва да направите, е да отворите вратата към вълнуващите възможности пред вас.

Последни мисли
Правите ли някое от тези 50 неща несъзнателно? Някои от тези неща може да са се превърнали в наши навици, от които е трудно да се откажем. Напомнете си, че животът наистина е твърде кратък, за да позволите на някое от тези неща да ви попречи да живеете щастлив живот.

От сега нататък изберете едно нещо, което да промените. Започнете с малко и променяйте навиците си един по един. Бавно ще промените начина си на мислене и ще изживеете различен живот — по-щастлив живот!