6 признака, че мечтите ни ще се сбъднат

Разбира се, че съдбата не се кове само от нашите собствени стъпки и избори, но психолози събраха основните признаци, по които може да съдите, че сте човек, когото го очакват успехи и чиито мечти е много вероятно да се сбъднат.

Имате положителна настройка към хората и към света

Не става въпрос за някакво положително мислене, към което призовават половината книги за самопомощ. Става въпрос за вътрешната увереност, че светът е прекрасно място, а хората – дружелюбни и отворени за доброто. Тази увереност ще ви позволи да виждате добрите шансове, които са навсякъде около вас. Ако сте мнителни и настроени песимистично, очите ви са затворени за хубавите възможности, а понякога те са толкова летливи, че минават покрай нас само за малък миг. Очаквайте чудеса и чудеса ще ви се случат.

Духовното е по-важно за вас от материалното

Не че не обичате да имате нова чанта или хубав телефон, но те със сигурност не са сред приоритетите ви. Далеч повече бихте се зарадвали на някое пътуване, макар и за един уикенд само, на топъл и дълбок разговор със стар приятел, на книга, която събужда сърцето ви от неговото мълчание.

Щастието, което се основава на материални блага, е краткотрайно. В него човек не израства нито като интелект, нито като личност. Напротив – то е наркотично и след поредната материална облага започвате да искате все повече и все повече. Обратното предизвиква щастието, което се основава на духовните ценности – все по-щастливи ставате от все по-дребнички неща.

Спирате да имате очаквания

Очакванията обикновено е равно на разочарования. Да ви липсват очаквания е почти невъзможно, но колкото по-малко мислите за резултата от някаква дейност или за това какво ще ви се случи утре, толкова по-голяма е вероятността съдбата да ви изненада приятно. Очакванията посяват у вас страхове, а никой страх не води до сбъдване на грандиозна мечта.

Имате търпение

Търпението е висша добродетел и обикновено се награждава с благополучие. Търпението е мъдрост и е пряко свързано с липсата на очаквания. Търпението ви поставя в положение на човек, здраво закрепен за земята, който не може да падне лесно вследствие дребнавите удари на живота. Търпението ви прави по-мислещи, по-спокойни и по-добри кандидати за галеници на съдбата.

Непрестанно се самоанализирате

Не всеки човек има таланта да бъде душеприказчик и психолог на околните, но всеки може да вижда вътре в себе си. За да има ефект от самоанализата, трябва на първо място да си давате ясна оценка за собствените недостатъци. Ежедневната работа „над себе си“, над страховете си, над недостатъците си, над парализата да прескачате определени граници, е най-сигурният път към успеха. Независимо за какво става въпрос – връзка, работа или друга цел.

На Запад хората неслучайно ходят на психолог дори без да имат сериозни проблеми. Възможността да виждаш отстрани грешките и страховете си ти дава силата да ги превъзмогваш. У нас все още се счита, че посещението при такива специалисти е равносилно на това да си „куку“. С времето тенденцията ще се обърне, но докато нямате време или възможност да посещавате специалист, опитайте да правите този анализ сами. Ежедневно. Особено след трудни моменти и препятствия. И се учете от грешките си. Ако е необходимо, записвайте ги в малко тефтерче, за да ги помните по-добре.

Ежедневно правите малки стъпки към мечтата

Ако мечтаете за по-добра работа, ежедневно заучавате нови думи от чужд език, или четете статии, свързани с мечтаната професия, или се виждате с хора, които могат да ви бъдат учители в нея. Ако мечтаете за любов, не чакате просто да ви падне от небето. Грижите се за себе си – за тялото и духа си. Четете, спортувате, пътувате, срещате се с хора, държите сърцето си отворено за хората и за щастието… Рано или късно сляпата неделя ще споходи и вас, вярвайте!