7 лесни начина за детокс на организма

Днес хората постоянно са атакувани от различните химикали и отрови, съдържащи се в храната, въздуха и водата. Системите в организма ни допълнително се натоварват и функционират затруднено от неправилния и нездравословен  избор на храни, неправилното им комбиниране и приготвяне. В резултат от това често могат да се наблюдават симптомите: спад на енергия, главоболие, липса на концентрация, чести настинки и алергии, болки в гърба, чупливи нокти, косопад и др.

Едно от най-добрите средства, чрез които всеки от нас може да поддържа добро здраве в заобикалящата ни все по-силно замърсена и токсична среда е детоксът на организма. Той е свързан основно с елиминирането на токсини и остатъчни продукти, пречистването на червата, черния дроб, бъбреците, лимфната система, белия дроб, кръвта и кожата. Това са органите и човешките системи, които поддържат така важният алкално-киселинен баланс  в организма, абсорбират нужните за тялото хранителни вещества и участват в детоксикацията на химикали и токсини от тялото. Чрез детокс на тези системи, вие ще възвърнете вашата енергия и жизненост, ще повиште имунитета си, ще сте по-концентрирани и ще подобрите цялостното здраве на организма ви.

Има различни начини за детокс, които включват хранителни добавки, билки, клизми, пречистващо хранене. Екипът на Лечебен Център Vita Rama Ви представя 7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене.

1.    Детокс растително хранене: 21 дена
Нека ежедневното Ви меню бъде изключително и само от растителни храни, като 80% от тях са сурови.
То трябва да  включва: сокове, шейкове, смутита, плодове, зеленчуци, кълнове, салати, зеленчуци на пара, безглутенови зърнени харни, бобови храни, достатъчно количество вода.
Консумирайте минимални количества сол и мазнини, като изключите напълно всички видове зехтин, шарлан и други олиа.

Примерно меню за Детокс растително хранене
Сутрин: сокове и плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове.
Вечеря: салата + кълнове + задушени зеленчуци + зърнени безглутенови.

2.    Детокс сурово растително хранене: 7 – 21 дена
Нека ежедневното Ви меню бъде изцяло от сурови храни. То трябва да включва: сокове, шейкове, смутита, плодове, зеленчуци, кълнове, салати, семена и ядки (до 30 грама дневно), както и достатъчно количество вода. Консумирайте минимални количества сол и мазнини, като изключите напълно всички видове зехтин, шарлан и други олиа.

Примерно меню за Детокс сурово растително хранене:
Сутрин: сокове и плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове.
Вечеря: салата + кълнове + семена или ядки (количество до 30 грама).

3.    Детокс сокове, плодове и зеленолистни зеленчуци: 7 – 21 дена
Нека ежедневното Ви меню бъде изцяло от сурови плодове и зеленчуци: сокове, шейкове, смутита, плодове, зеленолистни зеленчуци и достатъчно количество вода. Не трябва да консумирате сол и мазнини.

Примерно меню за Детокс сокове, плодове и зеленолистни зеленчуци:
Сутрин: сокове (плодове и зеленолистни зеленчуци), плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове (от плодове и зеленолистни зеленчуци).
Вечеря: Зеленолистна салата + полукисели или кисели плодове.

4.    Детокс плодове: 7 – 21 дена
Нека ежедневното Ви меню да включва разнообразие от плодове и плодови шейкове, смутита – сутрин, обяд и вечер. Консумирайте плодовете моно – само 1 вид плод на прием. Всички плодове трябва да са много добре узрели и сладки.

Примерно меню за Детокс плодове:
Сутрин: плодове.
Обяд: плодове или плодови шейкове, смутита.
Вечеря: плодове или плодови шейкове, смутита.

5.    Моно плодов детокс: 7 – 14 дена
Нека ежедневното Ви меню да включва само 1 вид плод. След 20-ти май е най-подходящото време за моно плодов детокс на череши, които трябва да дъвчете много старателно. Има два подхода за количеството плодове на ден, които могат да бъдат консумирани: или неограничени количества – до засищане, или до 2 кг. плод на ден.

Примерно меню за Моно плодов детокс:
Сутрин: 1 вид плод.
Обяд: 1 вид плод.
Вечеря: 1 вид плод.

6.    Детокс сокове: 7 – 10 дена
Нека ежедневното Ви меню включва сокове от плодове и зеленолистни зеленчуци.

Примерно меню за Детокс сокове:
Сутрин: сокове от плодове и зеленолистни зеленчуци. Пример: ябълки и зеленолистни.
Обяд: сокове само от плодове или плодове и зеленолистни зеленчуци. Пример: сок от портокали или сок от портокали и зеленолистни.
Вечеря: шейк от плод и зеленолистни зеленчуци. Пример: ягоди и зеленолистни.

7.    Воден детокс
Този вид детокс трябва да се практикува само под лекарско наблюдение и/или под наблюдение на специалисти по лечебно гладуване и хранене.  

Детоксикацията от този вид е напълно приложима и в домашни условия, ако се прилага за кратко време – от 1 до 3 дни. Така ще се елиминират значителни количества токсини от организма. Този вид на детокс е най-силното детоксикиращо средство за пречистване на всички ненужни токсини и химикали в тялото.
Количество вода на ден: до 2 литра топла вода, ние препоръчваме изворна. Бъдете много внимателни!

Примерно меню за Воден детокс:
Сутрин: вода.
Обяд: вода.
Вечеря: вода.

Важно: Изборът на детоксикиращ режим трябва да бъде консултиран със специалист, който ще взема под внимание вашето индивидуално здравословно състояние и ще ви препоръча или изготви ефективен и нестресиращ организма хранителен детоксикиращ режим.

Източник: https://vitarama.bg