7 признака на езика на тялото, които показват, че някой се чувства неудобно около вас

Някога участвали ли сте в разговор и сте чувствали, че нещо просто… не е наред? Всички сме били там. 

Стоейки по средата на оживено парти или непринуден разговор за кафе, когато у нас се прокрадва мъждукащо подозрение: човекът, с когото говоря, чувства ли се неспокоен? 

Колкото и да ни се иска да мислим, че нашите разговори са ангажиращи, понякога не са. 

Но вместо да разчитаме на догадки, най-добрите ни улики често идват от невербални сигнали. Езикът на тялото говори много, понякога по-силно от думите. 

Нека разгледаме седем признака, че някой може да се чувства неудобно във ваше присъствие.

1) Те избягват контакт с очите

Представете си, че говорите с някого, докато той непрекъснато сканира стаята, погледът му прелита през рамото ви или се стрелва към обувките му. Звучи ли ви познато? 

Когато някой избягва зрителен контакт с вас, това е един от най-инстинктивните и универсални признаци, че се чувства неудобно.

Миналата седмица прекарах време с колега, когото не бях виждал от известно време. Докато разговарях за последните събития, забелязах, че той рядко среща очите ми, избирайки вместо това да се съсредоточи върху оживеното кафене около нас. 

Въпреки че липсата на зрителен контакт понякога може да произтича от срамежливост или дълбоко мислене, това често сигнализира за безпокойство или дискомфорт. 

Това е невербален начин за създаване на дистанция, нещо като буфер, от текущото взаимодействие.

Разпознаването на тази реплика ви дава възможност да промените темата, да зададете отворени въпроси или просто да им дадете малко място.

В моя случай се оказва, че е кандидатствал за същия концерт като мен и се е чувствал твърде неудобно за това, за да ми каже.

2) Те нервничат много

Ах, изкуството да се въртиш. Това е онзи несъзнателен навик, в който много от нас изпадат, когато сме тревожни, неспокойни или просто извън зоната си на комфорт. 

От потупване с пръсти до преместване на тежестта от крак на крак, тези малки, на пръв поглед незначителни движения могат да предложат богата представа за нечие емоционално състояние.

Защото това е начинът на тялото ви да освободи натрупаната енергия или напрежение . Може да е просто навик, но по-често, особено в нов или непознат сценарий, това сигнализира за дискомфорт или нервност. 

Лично аз бях напълно ужасена от неподвижността по време на срещи. Бях толкова нервна сред мъжете и колкото и да се опитвах да контролирам лицето и гласа си, тялото ми ги издаваше. 

Ако забележите, че някой се върти, опитайте се да заемете по-спокойна поза. Те може несъзнателно да ви отразяват, за да се отпуснете малко повече. 

3) Дават кратки или едносрични отговори

Всички сме участвали в разговори, в които с нетърпение споделяме история или задаваме въпрос, само за да бъдем посрещнати с кратко „Да“, „Не“ или „Добре“. Това е като да се удряте в тухлена стена в опитите си за диалог, нали? 

Веднъж се опитах да ангажирам приятелка в разговор след дълга пауза. Развълнувано разпитвах за скорошните ѝ пътувания, очаквайки разкази за приключения и нови открития. Вместо това получих кратки отговори като „Беше добре“ и „Видях много“. 

Липсата на уточнение ме изненада и ме накара да се запитам дали линията ми на разпит е някак отблъскваща или натрапчива.

Очевидно е, че трябва да вземем предвид естествения стил на общуване на всеки човек. Някои хора просто не са бъбриви като цяло или може да имат нещо друго наум.

Но поредица от кратки, “режещи” отговори може да бъде явен червен флаг, че другият човек се чувства неудобно или неангажиран. Опитайте да смените темата и вижте дали ще се отпуснат малко повече. 

Или се обърнете към него с простото „Всичко наред ли е?“ Показването на истинска загриженост и разбиране може да проправи пътя за по-отворена комуникация.

4) Извръщат краката или тялото си от вас

Ориентацията на тялото може да бъде тих компас, показващ къде някой би предпочел да бъде. 

Когато сте дълбоко в разговор с някого , се очаква телата ви да са подравнени, обърнати едно към друго. Въпреки това, ако откриете, че краката или тялото им се отклоняват едва доловимо от вас, това може да е нещо повече от произволна стойка.

Разбрах това върху себе си миналия уикенд. Седях в парка и четях книга, когато един млад мъж изведнъж се приближи до мен и се опита да подхване разговор.

Наистина не бях в настроение да говоря и не се интересувах да се срещам с никого, тъй като съм в щастлива връзка. 

В един момент се почувствах малко грубо, защото осъзнах, че тялото ми се е върнало към моята книга дори преди да съм свършил с отговорите на въпросите му. За щастие той разбра намека и скоро след това продължи по пътя си. 

Моята история е чудесен пример за това как това не винаги е лично – нямах нищо против този млад мъж конкретно. Понякога човекът може да е зает с друга дейност като мен или бърза да свърши нещо.

И все пак, когато забележите този вид телесна дивергенция, това е знак да прецените потока на разговора и да помислите за приключването му.

5) Докосват лицето или врата си

Забелязвате ли този човек да докосва лицето или врата си? Това може да е друг разкриващ жест, че им е неудобно около вас, особено когато изглежда извън контекста или прекалено често.

По време на дискусия в книжен клуб преди няколко години зададох противоречив въпрос относно намеренията на един герой. Една жена от членовете на клуба, която обикновено бе гласовита с мнението си, замълча необичайно. 

Докато други споделяха мнението си, забелязах пръстите ѝ да докосват леко врата ѝ и ръката ѝ да покрива от време на време устата си. Не беше трудно да се заключи, че тя може да се е борила с мислите си или да се е чувствала неспокойна, изразявайки непопулярно мнение.

Психолозите вярват, че тези самоуспокояващи поведения, като докосване на лицето или врата, са начини, по които тялото ни се опитва да се успокои в потенциално стресови ситуации.

Ако наблюдавате някой често да извършва тези действия по време на разговор, това може да е индикация, че той се бори с нещо вътрешно. 

Предлагането им на увереност или просто пространство без осъждане може да направи всичко различно, като им позволи да се отворят или да намерят зоната си на комфорт отново.

6) Те не отразяват езика на тялото ви

Огледалото е завладяващ аспект на човешкото взаимодействие. 

Когато двама души са в синхрон или чувстват връзка , те подсъзнателно имитират езика на тялото на другия. Може да бъде толкова просто, колкото да се наведете напред в интерес или да кръстосате крака в една и съща посока. 

Този невербален танц демонстрира взаимно разбиране и комфорт. Така че, когато някой не отразява ясно вашите действия, това може да означава прекъсване на връзката или дискомфорт.

Липсата на дублиране не винаги означава, че има проблем. Някои хора по природа са по-малко изразителни или може да са потънали в мисли. 

Въпреки това, в контекста на взаимодействие един на един, липсата на отразяване може да подсказва, че човекът не се чувства свързан или спокоен. 

В такива ситуации отделете малко време, за да помислите дали не правите нещо със собственото си тяло, което може да го накара да се чувства неудобно.

Въвеждането на по-лека тема или споделен интерес може да преодолее пропастта и да ги привлече обратно към по-хармоничен обмен.

7) Създават повече физическа дистанция

Физическото разстояние може да говори много, дори когато думите не достигат. Независимо дали някой направи малка крачка назад или едва доловимо отмести стола си, тези действия може да показват нужда от повече лично пространство поради дискомфорт.

Пак се сещам за личен пример. Неотдавна бях на парти и някой, когото току-що бях срещнал там, изглеждаше прекалено заинтересован от мен.

Тъй като исках да си тръгвам, той настоя първо да седнем да поговорим. Тъй като приятелите ми все още не бяха готови да тръгнат, аз колебливо се съгласих. Стигнахме до група малки дивани и аз изчаках, докато той първо седна, а след това се настаних на друг диван.

Той беше изненадан и потупа мястото до себе си на дивана си, без да обръща внимание на факта, че нарочно седнах по-далеч.

От решаващо значение е да уважите тази невербална молба за пространство. Отделете малко време, за да помислите дали не стоите твърде близо до тях за тяхното удобство или може би правите нещо, с което те не са напълно съгласни.  

Не забравяйте, че зоните на комфорт варират в различните култури, личности и индивидуални преживявания. 

Разпознаването и зачитането на тези граници е не само знак за съпричастност , но също така помага за насърчаване на доверието във всяка връзка .

Навигиране в неудобна ситуация

Предполагам, че сте стигнали до тази статия, защото може да сте имали скорошно взаимодействие, което ви е накарало да се чудите дали човекът се чувства неудобно около вас.

Така че се надявам, че тези седем признака на езика на тялото са ви хвърлили малко светлина върху ситуацията.

Освен това се надявам моите собствени примери да са ви показали, че не е нужно да приемате това твърде лично.

Както виждате, аз съм бил и от двете страни на ситуацията и това се случва на най-добрите от нас. Всички сме различни и не можем да знаем всички ценности, граници и чувствителност на всеки около нас, особено ако все още не ги познаваме добре.

Просто направете всичко възможно, за да направите ситуацията удобна, говорете с тях за това, ако е подходящо, и не забравяйте, че е добре да не получите всичко перфектно веднага. 

Хареса ли ви статията ми? Харесайте ме във Facebook, за да видите повече статии като тази във вашата емисия.