8 често подценявани качества на успешните хора

Всеки има визия за успех, която по своята същност е уникална.

Често тази визия е оцветена от познати черти, които свързваме с хората с високи постижения.

Ние мислим за качества като амбиция, интелигентност и харизма. Със сигурност това мощно трио ви кара да постигнете незабавен успех, без въпроси…

Но какво ще стане, ако има черти, които остават незабелязани, но са еднакво, ако не и по-важни?

Какво ще кажете за някои качества, които притежават успешните хора, които не винаги са в светлината на прожекторите и са по-малко обявени, но играят решаваща роля в пътуването им към успеха?

Следните осем качества са склонни да минават незабелязани под радара, но все пак са ключови характеристики, споделяни от много хора, които универсално смятаме за успешни.

И ако все още не сте се свързали с една или повече, може да откриете в тези скрити черти ключа към отключването на вашия собствен потенциал за успех.

1) Постоянно любопитство и желание да научите повече

Често засенчена от увереност или чар е истинската любов към ученето като тих атрибут, който вплита своята магия във фона на живота на успешните хора.

Това не включва просто формално образование или придобиване на дипломи, а ненаситно любопитство, което ги кара непрекъснато да разширяват знанията и разбирането си за света.

Въпреки че някои може да възприемат тази черта като изперкала или неспокойна (въпреки че бихте помислили, че сме отминали ерата на гимназията), успешните личности всъщност признават стойността на това да учат през целия живот.

Те четат жадно, слушат внимателно и никога не се свенят да задават въпроси.

И разбират, че колкото повече научават, толкова повече осъзнават колко малко всъщност знаят. Което не ги отблъсква, но ако нещо ги тласка по-нататък.

Те процъфтяват в събирането на информация, разширяването на начина на мислене и разбирането на нови неща.

Тази любов към ученето им позволява да се адаптират в един бързо променящ се свят, да приемат новите технологии и да предвиждат бъдещите тенденции.

Може да не сте в състояние да сте една крачка напред, но като натискате ума си да чете и учи, със сигурност ще бъдете близо до наваксването.

2) Никога не позволявайте на провала да ги спре

Успехът и провалът често се разглеждат като противоположните краища на един спектър.

Провалът все още наранява успешните хора , но разликата е в това, че много хора с високи постижения го смятат повече за стъпало, отколкото за препъникамък. 

Тези, които са постигнали забележителен успех, са склонни да разбират, че провалът не е отражение на тяхната стойност, а вместо това е неразделна част от пътуването им към успеха.

Вместо да позволят на неуспехите да ги обезсърчат и да тънат в самосъжаление, те виждат това като възможности за растеж и учене.

Една врата се затваря, друга се отваря тип мантра.

Способността да се възстановяват след неуспехите и смирението да признават грешките си е черта, която споделят много успешни хора. Те анализират къде са сбъркали, учат се от това и използват това знание, за да подобрят бъдещите си начинания.

Крачка назад, две напред…

Докато обществото може да стигматизира провала, успешните хора го празнуват като шанс да включат любовта към ученето, описана по-горе, и да намерят нов път.

Те приемат провала, не защото им харесва да падат, а защото знаят, че всяко падане ги приближава една крачка по-близо до крайната им цел.

3) Сила на постоянство

Друго качество, често пренебрегвано в разказа за успеха, е постоянството.

Това не е най-бляскавата или вълнуваща черта, но може би е една от най-важните.

Спомням си, когато за първи път започнах своето пътуване като писател. Думите не течаха лесно, идеите изглеждаха оскъдни и всяко писмо за отказ се чувстваше като лична атака. Месеци на писателски блок надвиснаха над мен като тъмни буреносни облаци и имаше моменти, когато сериозно обмислях да се откажа.

(Все още има, но това също е част от постоянството).

Това, което ме поддържаше и продължава да продължава, е постоянството.

Поех ангажимент да пиша всеки ден, независимо колко невдъхновен или уморен се чувствах. 

Било то стихотворение, запис в дневник, няколко надраскани думи в стар списък с хранителни стоки – писах и писах.

Чрез чиста упоритост постепенно започнах да виждам резултати. Писането ми се подобри, идеите ми станаха по-последователни и най-накрая започнах да получавам писма за приемане вместо откази.

Сега, въпреки че едва ли съм най-успешният писател в света, мога да ви кажа, че тези, които са постигнали успех, разбират, че постигането на всичко за една нощ е мит.

Те знаят, че пътят към целите им включва последователни усилия и непоколебима отдаденост.

Нещо като влакче в увеселителен парк, ще се натъкнете на много препятствия и неуспехи, които ще ви изстрелят назад – но вашата работа е да упорствате, дори когато положението стане трудно. 

4) Ненадминати способности за слушане

В свят, в който всеки иска да бъде чут, способността да слушате искрено е рядко и подценявано качество.

Често свързваме успешните хора със страхотни ораторски умения и тази вродена способност да привличат вниманието на публиката и да я убеждават във всичко.

Но всъщност техните умения за слушане често играят по-важна роля за техния успех.

Слушането надхвърля просто чуването на думи или кимането с глава (докато мислите какво има за вечеря).

Става дума за разбиране, съчувствие и каране на хората да се чувстват ценени.

Когато слушате, научавате повече за нуждите, тревогите и стремежите на хората.

Това знание може да бъде безценно за изграждането на силни взаимоотношения, независимо дали става дума за клиенти, членове на екипа или партньори.

Слушането е умение и може да се развие с търпение и практика. Това също е една от чертите, които ще ви отведат най-напред по собствения ви път към успеха.

5) Гъвкавост и адаптивност

Животът непрекъснато се променя и колкото и добре да планираме, винаги има неочаквани обрати и обрати.

Постигането на успех изисква да сте бързи на краката си и да можете да променяте плана си, за да съответства на новите идеи, новите пазарни тенденции и новите данни.

Успешните хора разбират, че твърдостта може да доведе до провал и затова рядко остават на пътя си (като оставим настрана старите пари…)

Хората с високи постижения са отворени към нови идеи , готови са да променят плановете си и са достатъчно гъвкави, за да се справят с неочаквани предизвикателства.

Те посрещат тези неуспехи със спокойствие и хладнокръвие и имат отлична емоционална регулация , която им позволява да се възстановят и да преформулират нов план.

6) Смирение

Истински успешните хора рядко ще бъдат хванати да се хвалят или хвалят с това.

Смирението, често бъркано със слабост или липса на увереност, всъщност е невероятно мощна, но тиха черта.

Тези, които са работили за постиженията си, признават, че независимо колко високо се изкачват по стълбата на успеха, винаги има още какво да научат и какво да усъвършенстват.

Те също нямат желание да седят върху купчина злато и да го търкат в лицата на други хора, защото това би било само загуба на ценно време и подигравка с техния упорит труд.

Благодатта да останеш смирен дори при победа , съчетана с мъдростта да знаеш, че никога не е най-умният човек в стаята, прави най-силното и най-недооцененото качество на тези хора с високи постижения.

7) Търпение, безкрайно търпение

В свят, обсебен от незабавно удовлетворение, търпението е добродетел, която често остава настрана.

Успешните хора обаче разбират, че истинският успех изисква време.

Те знаят, че Рим не е построен за един ден, както и че няма някакво ценно постижение.

Те практикуват забавено удовлетворение и държат погледа си върху дългосрочната награда, вместо да осребряват и да оставят импулсите си да ги изкушат да харчат ненужно или да се откажат преждевременно.

8) Щедрост 

И накрая, едно от най-недооценените качества на успешните хора е изобилната щедрост .

Знам, изглеждаше изненадан.

Успехът за мнозина създава образ на дебела котка, седнала на върха на купчина богатства, със сигурност не желаеща да сподели част от съкровището си.

Но не става въпрос само за даряване на пари; става дума за даване на време, знания или дори слушане.

Като споделят това, което имат с другите, успешните хора създават положително въздействие и изграждат значими взаимоотношения.

Ето защо успешните хора са на тяхното ниво. Те самите вероятно са били подкрепени от много добри съвети и щедрост и знаят ползите от връщането, когато е възможно.

Хареса ли ви статията ми? Харесайте ме във Facebook, за да видите повече статии като тази във вашата емисия.