8 от грешките, които пречат на кариерното ни развитие

8 от грешките, които пречат на кариерното ни развитие | Диана

Преди години можехте да се обзаложите, че ако не закъснявате за работа, ако работите упорито и имате желание да се учите, ви очаква дълга и плодовита кариера.

Всички това сега вече е на заден план. Ходенето на работа, държенето на главата наведена и „просто вършенето на работата” ви гарантира, че няма да ви уволнят… засега.

Без значение в коя сфера работите, трябва да мислите за себе си като бизнес единица. Трябва да съумявате да управлявате бизнеса си внимателно. Ако правите някои от долупосочените грешки, време е да промените начина си на отношение към работата.

Не позволявайте на грешките на работното място да съсипят кариерата ви!

1. Обвързване на кариерата към компанията, в която работите

Ако дълго време работите на едно място, може да изпитате трудност при формулирането на отговора на въпроса къде лежи границата между вашата кариера и компанията. Представете си, че отивате рано сутрин към работата си и откривате, че на мястото на офиса има само поляна. Ще успеете ли да насочите бързо и лесно всичките си таланти и постижения към друга работна позиция? Или вашите умения и познания се отнасят само към тази компания – ако това е вярно – имате сериозен проблем.

Време е да започнете да разширявате хоризонтите си и да работите върху добавянето на повече стойност на уменията и опита си.

2. Оставате на линия, дори когато не сте на работа

Доста съблазнително е, когато можете да отговаряте на клиенти по всяко време в денонощието. Понякога крайните срокове и спешните случаи изискват такова поведение, но когато го правите през цялото време, вие подривате професионализма си.

Когато сте постоянно на линия, изпращате съобщение, че това е позволена и допустима практика. Този навик показва, че нямате установени здравословни граници, че позволявате на работата ви да вземе връх над всичко. Така учите хората около себе си, че не цените собственото си време.

3. Когато сте роб на електронната си поща

В допълнение към „оставането на линия”, важно е да умеете да контролирате проверяването на електронната си поща. Няма нищо толкова спешно и критично, което да изисква да отваряте пощата си на всеки час. Вземете си почивка от проверяването на имейлите, фокусирайте се върху проекта си и когато го приключите, можете да се заемете с пощата.

Никога не проверявайте имейлите си по време на офис среща.

4. Пишете вместо да говорите

Изпращането на имейли и текстови съобщения е лесно. Но това е един от най-лошите начини за комуникация. Ако ви е грижа за изграждането на отношения (а трябва!), отдръпнете се от клавиатурата и заложете на автентичните човешки разговори. Разходете се до колегата си в офиса или пък вдигнете телефона. Ако трябва, оставете гласово съобщение. Така показвате, че отношението за вас е от значение.

5. Очакването шефът ви да е отговорен за вашето развитие

Ако имате страхотен шеф, той става активна част от вашето професионално израстване – и не само, когато дойде за ревизията в края на годината. Ако сте от щастливците, които имат за шефове и хора ментори, трябва да поемете отговорността върху собственото ви развитие.

Искате повишение през следващите 12 месеца? Разберете какво се изисква да направите, за да го получите.

6. Не следите постиженията си

Задължително следете постиженията си. Дали става дума за портфолио или пък числа в проекти, в които сте участвали, или пък изказвания от страна на клиенти, отделете време да си ги запишете и да ги съхранявате. Ще ви потрябват, когато дойде време за преговаряне на работните ви условия и възнаграждение.

7. Пропускате възможности

Вие сте заети. Претоварени. Имате да вършите повече неща, отколкото са часовете в едно денонощие. В същото време в личния ви живот също имате приоритети. При такива условия напълно възможно е да пропускате възможности да доброволствате или да поемете интересни и важни проекти.

Кой разполага с време за такива неща? Лидерите! Те винаги намират време. Няма значение дали става дума за проект в работата или пък в клуба, в който членувате. Търсете начини да разширявате познанията, опита и уменията си. Търсете срещи с нови хора.

8. Неглижирате отношенията с другите хора

Може да сте много добри в работата си, но ако никой не ви харесва или по-лошо – не ви познава, кариерата ви ще бъде в застой.

Да имате талант е много важно, но не е и всичко. Ако искате да си осигурите проспериращо кариерно развитие, работете върху отношенията с хората. Това ще ви помогне при намирането на работа, при изпълнението на поетите задачи и при справянето с ежедневните проблеми и задачи.