9 неща, които да правим всеки ден преди 9 часа

Сутринта е страшно важна. Това е основата, от която е изграден деня. Как сте избрали да прекарате сутринта си може да предскаже, какъв вид ще има целият ви ден.

Когато се събудя рано и още е тъмнo, съзнанието ми постепенно се събира Започвам деня с тренировка докато светлината прониква през прозорците и семейството ми още спи. Това е едно приятно начало за мен.

След това изпивам чаша вода и медитирам за десет минути. Тогава си правя кафе или чай и чета една глава от някоя хубава книга. И накрая, имам един час да се подготвя, преди началото на работния ден.

След като се събуди семейството ми, спирам с всичко и се присъединявам към тях за кратко, за да изпълним някой кратки сутрешни ритуали.

Това е една груба скица на моята сутрин, която ме прави щастлив.

Тя невинаги е била по този начин. Преди да осъзная колко важна е сутринта за продуктивността на денят ми се събуждах в бързане за работа и с тревогите за поръчки и срещи. Живота ми беше ужасен и не знаех как да променя нещата. Слава Богу аз успях.

Промених моята сутрин, така че тя да работи за мен, а не срещу мен само с няколко прости ритуала. Аз споделих моята сутрешна нагласа с моите колеги и приятели през годините и много то тях се върнаха след месец или два по-късно и ми казаха: „Благодаря ти!” Може би тя ще помогне и на вас толкова добре.

            1.Станете рано.

Ако всяка сутрин всичко е хаос и всички бързат, решението е просто, станете малко по-рано от хаоса. Това, разбира се, започва от предната нощ като отидете в леглото, малко по рано.

Настройвайте се постепенно, като се събуждате с 10 минути по-рано всяка седмица през следващите 6-9 седмици, така почти няма да забележите промяната. Това допълнително време ще ви помогне да избегнете стреса, от бързината, размотаването и другите ненужни главоболия.

2.Медитирайте.

Започвайте всеки ден с любов и благодарност. Когато възникнат мислите във вас каква невероятна привилегия е да си жив, за да бъдете тук , за да видите, да слушате, да мислите, да обичате и да има нещо, което да очаквате, щастието и радостта са гарантирани.

Щастието не е това, което ни кара да сме благодарни, но благодарността, тя ни прави щастливи. Изградете навика да забелязвате добротата, която е вече във вас през първите моменти от сутринта и ще видите добротата, накъдето и да погледнете през целия ден.

3.Разтягайте се.

Просто, но толкова често забравяно… разтягането на тялото сутрин има следните основни предимства:

-Създава увеличен обхват на движение в ставите и тялото

-Повишена мускулна гъвкавост и координация

-Повишена циркулация на кръвта в различни жизненоважни органи

-Повишени умствени и физически нива на енергия

Ако сте несигурни за това как да се разтягате правилно можете да намерите стотици уроци в YouTube. Изберете този, който мислите, че е най-добър за вас и ще видите как за една или две минути сутрин ще почувствате промяната.

4.Пийте една-две чаши вода, преди да сложите в устата си каквото и да е било друго.

Друга очевидна практика, която е научно доказана…

Тялото ви е повече от 60% вода, и когато сме спали цяла нощ без питейна вода се получава дехидриране и отчаяно се нуждаем от хидратация. Избягвайте да пиете кафе, чай или други напитки, преди да сте изпили поне една чаша с вода. По този начин тялото се събужда естествено и ще се почувствате по-енергични и живи.

5.Правете нещата прости.

Една от моите лични грешки преди няколко години беше, че се опитвах да вместя твърде много неща в моята сутрин. Когато за първи път започнах да се събуждам рано исках да тренирам, да медитирам, да свърша домакинската работа, да чета, пиша, да закусвам, да отговарям на имейли от работа, да изпълнявам поръчки и т.н., и се оказа, че не можех да правя всички тези неща. Със ставането от леглото се опитвах да свърша колкото се може повече задачи от деня като да задрасквах толкова много ангажименти имах чувството, че задрасквам и себе си. Затова направих моята сутрин точно планирана, както и останалата част от деня.

Това, което ми помогна беше да правя няколко ключови неща през сутринта, но не прекалено много . Предпочетох да имам пространство и гъвкавост, което беше много по-полезно и приятно. Така че чаша с вода, стречинг, медитацията, четенето и тренировката са единствените неща в моята програма рано сутрин.

6.Правете едно-две неща, които са важни за вас.

Не запълвайте сутринта си с много на брой важни неща, които искате да направите още със ставането от леглото. В моя кратък списък съм включил четене и писане две от моите най-големи страсти. Други полезни неща могат да бъдат медитация, йога, молитва, живопис или просто четене на вестник.

С други думи не само, вие съставяте дълъг списък, който мислите, че трябва да направите, но наистина не искате да правите. Дайте времето си рано сутрин за самите себе си като подарък.

7.Прочетете, гледайте или слушайте нещо, което подхранва ума ви.

Някой от най-щастливите и успешни хора, четат всяка сутрин вдъхновяващи книги, статии или цитати, докато други слушат радио или музика, която ги зарежда, за да започнат деня си. Ключът е във фокусирането върху малки дози вдъхновяващо съдържание, за да избистрите вашата гледна точка и знания. Започвайте деня с положителна нагласа, положителни идеи за насока на деня. Това е от решаващо значение, защото вашите мисли ръководят вашата реалност.

Отдавайте вниманието си към нещо положително всяка сутрин, когато се събудите, което ви вдъхновява да направите нещо положително, преди да се върнете в леглото през нощта.

8.Мечтайте, дишайте и оценявайте пространството между действията си.

Моментите рано сутрин не са само нещата, които правите; важно е също и пространството между нещата. Това означава, че самото пространство е нещо, което също трябва да бъде оценено.

Така че, ако медитирате и четете, сутринта не е ценна само заради тези две действия, пространството между тях също може да бъде невероятно. Времето прекарано в медитация или намиране на книга, или обръщането на страници, или докато си наливаме чаша кафе, или просто да застанем за момент и погледаме Изгрева…тези малки пространства са също толкова важни, като всичко друго.

Създайте си подходящо темпо, така че да не бързате от едно нещо към друго. Вместо това забелязвайте и оценявайте пространствата между тях.

9.Преминете грациозно към най-важното.

Като човешки същества ние сме ориентирани към целта. Ние отбелязваме напредък. Когато изпълним една от целите си, ние се усмихваме. Ето защо най-щастливите хора са и някой от най-успешните.

Тъй като сутринта колкото и да е приятна, идва време за деня, а ключът към успешния ден е в правилната нагласа. Фокусирайте вниманието си в правилните неща, а не в спешните неща. Защото в един момент всички ще се чудим, „защо е толкова невъзможно да се направи всичко това?” И отговорът е невероятно прост: ние правим твърде много от грешните неща.

Няколко изследвания са показали, че хората никога не са толкова продуктивни, когато работят повече часове. Вместо това, ще станем по-продуктивни, когато следваме внимателно плановете, които проследяват ключовите приоритети и важни събития. Така че, ако искате да бъдете по-успешни, по-малко притеснени и много щастливи в края на всеки ден правете нещата ефективни, а не просто защото трябва да се направят.

Когато си в състояние да направиш нещо добре, направи го по правилния начин. Мисля, че това е един от най-често срещаните проблеми за управление на времето; твърде често гурутата на производителността се фокусират върху това как да направим нещата бързо, но по-голямата част от нещата, които хората правят бързо не са толкова ефективни за всички.

Последни думи

Голямото утро не е нещо, което се случва магически – то се създава съзнателно.

Не е задължително да прилагате всички тези идеи, но аз ви предизвиквам да опитате една или две и да усетите как вашата сутрин ще се подобри.

Харесва ли ви как започвате вашата сутрин? Какво е това, което ви помага да стартирате с нагласа деня си? Споделете вашите идеи за вдъхновяващо и продуктивно начало на деня като оставите коментар по-долу.

Източник: http://evolife.bg