9 признака на психологическа манипулация чрез думи

Не ви отговарят. Използват сарказъм. Твърдят, че е невъзможно да се говори с вас. Говорят с вас като с дете. Заплашват ви с ултиматуми. Признаците на психологическа манипулация в комуникацията и езика са толкова разнообразни, колкото и изтощителни. Това е форма на умствена експлоатация и емоционална злоупотреба, която трябва да се научим да разпознаваме.

Личо Джели е един от най-зловещите хора в историята на Италия. Този агент на така наречената Масонсксата Ложа Пропаганда е неофашист, специализиран в манипулирането на масите. Джели някога казва, че за да контролираш някого, просто трябва да знаеш как да общуваш. Той показва, че езикът е оръжие и би могъл да бъде използван по извратен начин за доминиране.
“Мисълта корумпира езика и езикът също може да корумпира човешките взаимоотношения” — Джордж Оруел

Знаем това много добре. В областта на политиката, в рекламата и необятната вселена на масмедиите има почти постоянна употреба на манипулации, за да ни съблазняват, да влияят върху нашите решения и в крайна сметка да ни контролират. Сега, когато влизаме в личното царство, всичко става малко по-сложно.

Говорим за комуникацията с нашето семейство, партньор, приятели … Сигналите за психологическа и емоционална манипулация очевидно са навсякъде около нас, но често са камуфлажни. Няма нужда да споменаваме, че можем несъзнателно да попаднем и в капана самите ние да го правим с другите. Ето защо е важно да знаем как да откриваме сигналите и да реагираме на тях.

Трябва да разберем, че не само е важно да внимаваме за това, което казваме, но и как го казваме.
Признаци на психологическа манипулация в комуникацията
Когато говорим за психологическа манипулация чрез думи, това, което се случва на първо място, е дисбаланс във въпросното отношение. Използването на езика е за лична полза – не само, за да се контролира другия, но и с намерението да му се навреди. Голите ни емоции са това, което произвежда тази скрита агресия вътре в нас.

Олдъс Хъксли казва, че думите могат да са като рентгенови лъчи. Използвани по макевиалистски те могат да проникнат във всичко: самоуважението на другите, достойнството и дори идентичността им. Затова нека се научим да виждаме сигналите и да разбираме малко повече тази разрушителна динамика на лично ниво.
Ето 9 признака, за които да внимавате:
1. Манипулиране на фактите

Всеки експерт по психологическа манипулация в комуникацията е страхотен стратег, който си играе с истината. Той винаги ще я извърта в собствена полза, намалявайки своя дял от отговорността и ще прехвърля цялата вина на вас. Освен това, той ще преувеличава и задържа важна информация и по този начин ще гарантира, че балансът винаги се наклонява към неговата версия на “истината”.
2. Той ще твърди, че е невъзможно да се говори с вас

Този подход е прост, директен и ефективен. Ако някой ви каже, че “не може да се говори с вас”, то той избягва точно това, което искате да направите: да говорите за проблема. Обикновено манипулаторът ще ви каже, че сте прекалено емоционални, че правите от мухата слон и че той просто не може да води разговор с вас. Той ще ви обвинява в онова, от което сам страда: лоши комуникационни умения.
3. Интелектуален тормоз

Психологическият и емоционалният манипулатор често използва и друга много разпространена комуникационна стратегия. Тук говорим за интелектуален тормоз. Той ще ви обстрелва с различни аргументи, факти и сложни разсъждения, за да ви изчерпа емоционално и убеди в правотата си.
4. Ултиматуми и кратък срок за вземане на решение

“Ако не приемеш това, което ти казвам, всичко приключва. Ще ти дам време до утре, за да помислиш над думите ми.” Този тип комуникация несъмнено е много болезнена и изтощителна. Отсрещният ви поставя между чук и наковалня, създава тревога и предизвиква голямо емоционално страдание.

Нужно е да разберете, че ако някой ви уважава и наистина ви обича, той никога няма да използва заплахи тип “всичко или нищо”. Това е друга много често срещана манипулационна стратегия.
5. Непрекъснато повтаря името ви по време на разговора

Когато някой повтаря името ви почти непрекъснато и преувеличено в един разговор, той използва интелигентен механизъм за оказване на контрол. Правейки това, той принуждава вниманието ви.
6. Ирония и черен хумор

Използването на ирония и черен хумор, които целят да унижат и подиграят, е друг от най-честите признаци на психологическа манипулация в комуникацията. Агресорът или манипулаторът се опитва да ви омаловажи и да наложи предполагаемото си психологическо превъзходство.
7. Използване на мълчание или избягване

“Не искам да говоря за това. Сега не е подходящ момент. Защо го правим сега?” Този тип комуникация е много често срещан между партньори, особено ако някой от тях няма комуникативни умения и чувство за отговорност.
8. Претенцията: “Не разбирам какво имаш предвид”

Това е класическа тактика. Той се преструва, че не разбира какво искате да кажете или направите — играе си с ума ви. По този начин манипулаторът се опитва да внуши, че усложнявате нещата твърде много и че разговорът просто няма смисъл. Това е класическа стратегия на пасивно-агресивния манипулатор, чрез която той избягва да поеме собствената си отговорност и се стреми да накара отсрещния да страда.
9. Той ще ви остави да говорите първи

Един от най-фините признаци на психологическа манипулация е мястото, където един човек винаги кара другите да говорят първи. С тази стратегия той постига няколко неща. Първо да си спечели време, за да подготви аргументите си, и второ да открие слабите места на отсрещния. Също така обичайно е, след като ви изслуша, емоционалният манипулатор да избегне да изрази собствените си идеи или мнение. Той просто задава въпроси и вместо да се опита да постигне споразумение, се стреми да подчертае вашите недостатъци. Манипулаторът насочва разговора по такъв начин, че да ви накара да изглеждате неловки и слаби.

Макар да е вярно, че има много други стратегии на психологическа и емоционална манипулация в човешката комуникация, тези несъмнено са най-често срещаните. Те са форми на сплашване, което не само ограничава възможността за установяване на ефективен диалог, но също така служи за подчиняване на другия и го направи неспособен на всички нива: лично, емоционално и психическо. Трябва да се научим да разпознаваме тези разрушителни стратегии.

Ако сте се докосвали до такъв ви манипулация в живота си, споделете опита си с нас в коментарите. Вашият опит може да помогнете на другите да се предпазят!

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: https://psychology.framar.bg