9 съвета за пътешественици, дадени от Паулу Коелю

9 съвета за пътешественици, дадени от Паулу Коелю | Диана

Известният бразилски писател Паулу Коелю, чиито книги са сред най-продаваните в света, дава няколко съвета за незабравима почивка. Те са публикувани в сп. Time, което ги препечатва от блога му.

Много рано в живота си разбрах, че за мен пътешестването е най-добрата форма на обучение. Все още съм пътешественик по душа, затова реших да споделя няколко урока, които научих, с надеждата, че те може да се окажат полезни и за други пътешественици като мен”, отбелязва Коелю.

Вижте полезните съвети:

1. Избягвайте музеите

Този съвет може да изглежда абсурдно, но нека поразсъждаваме малко над него: ако се намирате в непознат град, няма ли да ви бъде по-интересна срещата с неговото настояще, а не с миналото му? Хората се чувстват задължени да ходят по музеи, защото като деца са научени, че пътешестването означава търсене на този вид култура. Разбира се, музеите са важни, но те изискват време и обективност – трябва да знаете какво точно искате да видите там, иначе ще излезете оттам с усещането, че сте видели някои изключително фундаментални неща, но не помните какви точно са били.

2. Пошляйте се из баровете

Баровете, а не музеите, са местата, където се разкрива животът на града. Под барове нямам предвид нощни клубове, а местата, в които хората ходят, за да пият по нещо, да обсъдят времето и да побъбрят. Купете си вестник и се насладете на движението на хората в бара. Ако някой ви заговори, дори и да е за нещо глупаво, отговорете му: не можете да прецените красотата на пътя, само гледайки през вратата.

3. Бъдете отворени

Най-добрия гид е местният жител, който знае всичко за града и се гордее с него, но не работи за агенция. Просто излезте на улицата, изберете човека, с когото искате да поговорите, и го помолете за информация (Къде се намира църквата? Пощата?) Ако това не доведе до нищо, опитайте се да заговорите някой друг. Гарантирам ви, че до края на деня вие ще си намерите чудесна компания.

4. Пътувайте сам или със своята половинка

Да, да пътуваш сам е по-трудно, защото няма кой да се грижи за вас, но само по този начин ще можете истински да оставите родината зад себе си. Пътешестването с група е начин да си в чужбина, говорейки на родния си език и правейки това, което лидера на групата казва, обръщайки повече внимание на бърборенето в групата, отколкото на местата, които посещавате.

5. Не сравнявайте

Не сравнявайте нищо – нито цените, нито стандартите за хигиена, нито качество на живота, нито превозните средства… НИЩО! Вие не пътешествате, за да докажете, че живеете по-добре от другите хора. Вашата цел е да разберете как живеят другите, да разберете какво можете да научите от тях, да разберете как се справят те с реалностите и с изключителните неща в живота.

6. Разберете, че всеки ви разбира

Дори и да не говорите езика, не се страхувайте: бил съм на много места, където не съм могъл да общувам с думи, и винаги съм намирал подкрепа, насока, полезен съвет и дори гаджета. Някои хора смятат, че ако пътуват сами, може да излязат на улицата и да се загубят. Просто се уверете, че носите в себе си визитката на хотела, така в най-лошия случай такси ще ви закара до там.

7. Не купувайте прекалено много неща

Харчете пари само за неща, които няма да има нужда да носите – билети за хубава театрална постановка, ресторанти, екскурзии. Днес, с тази глобална икономика и Интернет, можете да си купите всичко, без да е нужно да плащате за превишено тегло на багажа.

8. Не се опитвайте да видите света за един месец

Много по-добре е да прекарате в един град 4-5 дни, отколкото да посетите 5 града за седмица. Градът прилича на капризна жена: отнема време да бъде съблазнена, за да ти се разкрие напълно.

9. Пътуването е приключение

Хенри Милър обичаше да казва, че е много по-важно да откриете църква, за която никой не е чувал, отколкото да отидете до Рим и да се чувствате длъжни да посетите Сикстинската капела сред хиляди туристи, викащи на ухото ви. Разбира се, посетете и Сикстинската капела, но се пошляйте също из уличките, изучете ги, почувствайте свободата да търсите нещо, което дори и вие не знаете какво е, но което, когато го намерите, може да сте сигурни, че ще промени живота ви.