Бабите и дядовците са ключът към щастливото детство

Бабите и дядовците са ключът към щастливото детство | Диана

За любовта на бабите и дядовците към техните внуци често се казва, че е най-вълшебната любов от всички – тя е безгранична и безусловна.

Проучване от Brigham Young University в САЩ, в което се разглежда ролята на бабите и дядовците  в развитието на децата, потвърди това, което всеки знае, баба или дядо са ключът към щастието на внуците!

“Искахме да видим как бабата и дядото са от значение за всички деца, така че ние им зададохме редица въпроси, свързани с емоционалната близост с баба и дядо”, заяви водещият автор Джереми Йоргасон, асистент-професор в Училището за семейния живот.

Проучването е направено въз основа на въпроси към 408 петокласници за отношенията им с техните баби и дядовци, включително дали те получават съвети за важни решения и дали се чувстват спокойни да обсъждат проблемите си с тях.

Получените резултати – емоционалната връзката между баби, дядовци, и техните внуци може значително да повлияе на академичното, психологическото и социално развитие на децата. Когато баба и дядо са въвлечени в живота на внуците си, те са не само по-социални, но и по-ангажирани в училище. Изследователите също така отбелязват, че така младите са по-склонни да развият про-социални умения, които са от съществено значение за социалното им развитие, като да показват грижа, състрадание и доброта към хора, които не са част от близките им.

“Бабите и дядовците са материята над и извън родители”, казва Йоргасон, добавяйки, “Те са важен ресурс.” Редовния контакт с възрастни роднини извън този с други деца означава, че те е по-вероятно да бъдат в състояние да мислят извън себе си.

Силната връзка е намерена независимо от доходите или дали децата се отглеждат от самотен родител или не. В действителност, при бабите и дядовците, които не живеят с техните внуци, е намерена най-силната връзка.

Връзката с баба и дядо става собено важна в началото на юношеството, когато конфликтите в тази майка-дете се увеличават. Внуците могат да намерят сигурни съюзници в техните баби и дядовци, заявява Йоргасон и продължава, Те са като Националната гвардия, ако има проблем, баба и дядо идват да ви помогнат.”

Всичко на всичко, изводът от изследването е, че “децата имат по-високо ниво на самоувереност при баба и дядо и им дават повече обич. Такава емоционална близост има дългосрочни положителни въздействия върху живота на всяко дете, включително и възпитаването му в даване и получаване на грижи от други лица. “

Изводът, от прочетеното до тук? Близката връзка баба-внуче прави едни по-добри хора. Двете баби и дядовци могат и наистина да направят живота на внучето си различен.

Източник: ofertomat