Бързай да (се) променяш!

Обречени сме да понасяме движението в живота си, шампанското и милионите пълни чаши за настъпващата година, а земята започва нова обиколка около слънцето, без да пита дали сме съгласни и дали сме закопчали предпазните колани. Като пътници без билет, летим с бясна скорост вече в новата година, всеки сграбчил по един куфар, от тези най-тежките, пълен с обещания и надежди, и продължаваме да пътешестваме по старата орбита с нов старт.

Изпращането на старата година е като да изпращаш някого на летището, винаги ти е тъжно и има един check-in за багажа, който ще отпътува към месец януари. Има едно обратно броене, което винаги ни се струва безумно кратко. В онази петдесет и девета секунда в която сякаш всичко спира, само за миг, стоим с притаен дъх и в еуфорията „прелистваме” умовете си за една единствена мечта-надежда, която да ни води като пътеводна светлина. Има и едно „Наздраве!”, а след него се изреждат поводи и пожелания, и всяка година сякаш имаме все по-голяма нужда от този преход между изпращане и посрещане. Имаме нужда въображаемо да оставим „опърпаните дрехи” и  разочарованията, за да тръгнем по пътя с новите куфари, същите онези които тежат безумно. Надяваме се да продължим със старата песен, но на нов глас; да направим кавър и един, два ремикса, които да звучат по-добре.

Аз предпочитам да отдавам по-малко внимание на тръгващата си година и винаги решавам в по-голяма степен да посрещам следващата. А и е по-лесно да посрещаш, дори и на летището, когато ще можеш да прегърнеш някой близък или някоя нова възможност. Особено ми е приятно да знам, че идват новите 365 дни, които са ни делегирали правомощия да ги управляваме с много мъдрост и любов. Аз имам нужда и от няколко обещания, които давам на себе си, не защото е модерно, а защото това е първата стъпка от многото напред към успеха. Моето „Наздраве!” всеки път е за „напред” по пътя, който тръгва от прага на възможностите ми и надхвърля и най-смелите мечти. Моето „Наздраве!” е за повече дела, за повече пътешествия и още повече нови години.

Не изпускайте възможностите, защото както казва философът Хераклит, никога „не можеш да влезеш два пъти в една и съща вода на река, всичко тече, всичко се променя”. Всичко тече, всичко се променя, панта рей и за теб, пътнико в новата година! Направи я твоя, изгради я и се радвай на живота, защото времето лети, а за големите успехи е нужно по повече от всичко. Бързай, защото може да се окаже, че току-що си посрещнал най-хубавата година от всички досега!

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Прес