Базисните правила на добре облечения мъж

Базисните правила на добре облечения мъж | Диана image 1

Няма нищо по-секси от добре облечен мъж, вижте Бекъм и да не спорим. Въпросът е обаче какво точно значи „добре облечен“.

Никой не може да даде един единствен, точен и всевалиден отговор на този въпрос. Ако можеше, вероятно мъжете в крайна сметка щяха да изглеждат доста скучно. Може би така, както са приблизително са изглеждали преди стотина година модерните, богати европейски господа  – елегантно и еднообразно – но без особена изява на личен стил.

Днес модата, динамичният начин на живот, глобалният свят и преплитането на културите и традициите внасят много повече цвят и въображение  и в мъжкия гардероб.

Свободата понякога влиза в пряка разправа с класическите правила и – къде успешно, къде не толкова – успява да им повлияе. Така например през петдесетте години на минали век никой не си е представял, че долната му фланелка (част от бельото за мъжа по онова време, т.нар. у на с „юнашка фланела“) ще може да се носи един ден със сако, при това дори в бизнес дрес-код.

За джинсите, които днес съвсем легално си се разхождат от стил в стил в компанията на спортни якета, плетени жилетки или официални сака, да не говорим.

Анцугът и той, милият, започна да се радва на някои успехи извън спортните площадки, като освен в ежедневието и в парти нощите, се опитва да пробие и в градски casual стил и дори да се намърда в компанията на някое по-разкрепостено и артистично сако.

Въпреки всички тези извоювани свободи на съвременната мъжка мода, има някои недопустими неща за добрия гардероб на господата.

И те са недопустими не, защото са забранени, а защото просто не се вписват в съвременното усещане за красиво, елегантно или артистично. Поне към този момент.

618x796

Риза с къс ръкав + вратовръзка

Въпросът с късия ръкав на ризата е толкова важен за мъжете, колкото този за сутиена при жените. Да я носим ли тази риза изобщо и ако я носим, защо пък да не е както си искаме?

Разбира се, че ризата с къс ръкав си има своето място в мъжкия гардероб. То обаче определено не е сред официалните облекла, особено пък в комбинация с вратовръзка. Право на подобно съчетание имат само мъжете, които носят униформи – полицаи, авиатори, морски офицери. За тях, когато не са облечени по служба, както и за всички останали, важи доброто старо английско правило, че ризата с къс ръкав (и производните й) е за летните разходки, лежерните спортове (голф, езда, тенис), морските брегове и плажове.

Все пак, ако държите да изглеждате добре, а и  в същото време да не ви е топло, просто сложете един т-шърт под сакото и забравете за връзката.

618x798

Сако не по мярка

Едно добре скроено и ушито сако може да се носи в ужасно много и приятни за окото  комбинации. Ако обаче ръкавите ви стигат до началото на пръстите на ръцете (не дай си боже и до по-надолу!), рамената стърчат извън контура на тялото ви като козирки на автобусни спирки, а талията се вее на педя разстояние от силуета, ще приличате на беден роднина наследил костюм от наскоро починалия си богат вуйчо. Както казваше баба, „покойният е бил по-едър“…

Същата е картинката и с прекалено тясното сако – опъната като тетива на лък предна част с извити като скоби ревери, ръкави над китките, вдигнат на кръста гръб и цъфнала като обърнато V „опашка“ над задните части.

В случай, че ви харесва да изглеждате като заженил се момък, който се опитва след казармата да влезе в абитуриентския си костюм, окей. Иначе най-добре следвайте простите правила – ръкавите на сакото трябва да стигат при свободно отпуснати ръце до нивото на основата на палеца, рамената и ръкавът трябва да са в една свободна спускаща се надолу линия, цепката на гърба не трябва да стои отворена. Дължината на сакото зависи от кройката и модела, но все пак не трябва да е над средата на ципа на панталона (вижте Бекъм). Ако е твърде много под него и това не е пардесю, има грешка.

Въпросът със закопчаването

В носенето на сако си има правила. Особено важно е това за най-долното копче, когато сакото е едноредово и копчетата са повече от едно. И правилото е, че то никога не бива да се закопчава! Що се отнася до двуредовите сака (много елегантни, но доста трудни за носете, тъй като определено не пасват на всеки силует), то пък те винаги се носят плътно закопчани.

Фракът (ако току-виж някъде ви се наложи да го облечете) се носи разкопчан, а пък смокингът – разкопчан, ако го носите с колан-пояс, и закопчан според правилото на едноредовото сако, ако го носите без колан. Само да напомня, че за фрак и смокинг панталоните са специални и те нямат халки за колани, тъй като просто не се носят с колани.

И още нещо – когато се запознавате с някого, ставате на крака, за да поздравите официално или да демонстрирате уважение, както и когато каните дама на танц например, сакото задължително се закопчава (пак без най-долното копче).

Вратовръзки, папийонки, шалове и бижута

Вратовръзката е страхотен аксесоар, защото чрез нея може а се разчупи и най-скучния делови костюм.

Най-важното е да не е нито къса, нито дълга, с крив възел, усукана, загащена или смачкана. По правило ъгълът на по-дебелата й част трябва да стига до средата на катарамата на колана, тънката част следва да е по-къса от предната и добре скрита зад нея, а какъв да е възелът зависи от личния ви вкус.

Не носете вратовръзки на ластик, с готови възли! И такива папийонки не носете!

Този много артистичен аксесоар навлезе почти във всички мъжки стилове и се превърна в истински колекционерски обект. Както и да го съчетавате обаче, няма как да стои добре на спортен екип например. Виж, на къси панталони съм го виждала да пасва изненадващо добре, в комбинацията на мокасини на босо, ленено сако и панамена шапка. Въпрос да добро съчетаване и вкус.

Ако има аксесоар, който може да преобърне към добро или лошо всеки аутфит, то това е шалът. Непрежно завит около врата над риза и сако, придава доза приятен артистизъм. В комбинация с жилетка и пуловер, когато е зимен, или пък с тишърт, когато е лек, памучен, ленен или копринен, стои като бижу. Само не го носете като руска леля, положен на рамената! Във вид на фишу той може да замени вратовръзката, но трябва да стои около врата, заобиколен от яката на ризата.

618x783

Прекаляването с мъжките бижута стои доста евтино. Забравете ги тия мутренски моди с ланци, гривни, пръстени с размери на охлюви мутанти на безименните пръсти или кутретата. Ако ще носите бижу, нека да е часовникът и евентуално брачната халка. Или просто се носете татуировките.

В днешно време дори иглата за вратовръзка леко селее, затова я скатайте някъде за по-добри модни времена. Бутониерите също са чудесен начин да изразите себе си, при това вече в доста широк аспект от вариации с дрескода. Избягвайте обаче бляскавите неща, многото елементи и странните послания, които само вие си разбирате. Като директора на един клон на сериозна българка банка, който се появи на бизнес среща с бутониери във вид на револверчета…

Дай да ти видя обувките, за да ти кажа какъв си

Каквото и както и да облечете, колкото и добре да изглеждате, ако обувките ви са скъсани, мръсни, с усмихнати върхове или твърде смачкан фасон, ще изглеждате просто като статист в кинопродукция – на ужким и за малко нагизден.

Мъжките обувки днес имат огромна свобода – спомнете си само кой носеше навремето костюм и маратонки! Правилно, светските туристи!

Е, днес така се докарват големите градски гъзари, при това си им стои. Истината е, че босият мъжки крак не изглежда добре в официален дрескод, така че костюм и сандали все още си е отличителен белег за принадлежност към една по-просташка обществена прослойка. Що се отнася до така любимите джапанки, те са като ризата с къс ръкав – чудесни за плажа, ленените панталони, коктейл бара, но не и за офиса, особено, ако работите в банка, застрахователна компания или изобщо в корпорация, която управлява парите на хората.

Днес най-важното в мъжкия гардероб не са правилата, защото, когато са нарушени с вкус, отношение и на място, те могат да са много приятни за окото.

Да не забравяме все пак няколко базисни неща: мода, стил и елегантност не са синоними. Бизнес правилата в обличането пък е нещо съвсем различно. Точно затова и висшата мъжка мода, както и дамската такава, не е създадена да се носи в ежедневието, а да дава тенденции, да вдъхновява, да експериментира. За да не преминете границата на добрия вкус, ако не сте специалист в аутфита или не притежавате наистина забележителен вкус, следвайте в основни линии споделените тук правила.

И да, приберете го тоя анцуг в спортния сак, заедно с потника и джапанките, моля! Ортопедичните сандали оставете за свободното време и туристическите обиколки. А чантата диагоналка направо я изхвърлете, заедно с кроксовете (огромен хит преди десетина години) и въжените обувки.

Източник: Cronicle.BG