Благодарността облекчава и напълно спира тежката карма

Благодарността облекчава и напълно спира тежката карма | Диана image 2

Благодарността – това е една от основните характеристики на нашето съзнание, но най-интересното е, че благодарността спира кармата.

Ние сме ученици на този свят

Ние можем да се окажем в самия център на рая, без да напускаме уюта на собствения си апартамент, но ако в нашите желания присъстват завист, алчност, гордост и похот – светът може лесно да се превърне в наш личен ад.

Светът реагира на нашите желания като човек, той очаква от нас приятелство, безкористност и любов. Ние създаваме атмосфера около себе си, затова мъдрецът винаги започва с промяната на собствената си природа, осъзнавайки, че проблемът е в самото ни сърце, а не в околната среда, не е в съседите, не е в колегите, не е в съпрузите.

Защо се случва това?

Защото този свят е изграден на принципа на обучение. Ние сме ученици на този свят, които трябва да развиват у себе си качествата на ученика. Всичко наоколо – това е нашият учител. То специално е изпратено от съдбата да ни преподава уроци, които трябва да ни научат да разпознаваме доброто и лошото.

Истинският ученик е в състояние да се учи от всичко, което му носи неговата съдба. Той може да се научи дори от камъка. Камъкът се пече на 50- градусова горещина в продължение на няколко месеца, а след това цяла зима е изложен на ужасен студ, като в резултат на такова претоварване – БOOM – и се пръска на две половини, но остава на същото място. А ние при първата неприятност сме готови да избягаме от семейството си, да напуснем работата си, да се преместим в друга държава…

Враждебността към света е най-опасното нещо, тъй като така предизвикваме враждебността на света към себе си. Така започва най-неприятната част от нашето обучение. По същият начин студентът избира билет за изпита, той не му харесва, тъй като не знае правилния отговор и започва да обижда учителя и да го обвинява в пристрастие.

Как да видим у себе си признаците на враждебност към света?

По това дали изпитваме завист.
Завистта е несъгласие с факта, че нашите желания се изпълняват у други хора. Обикновено хората си мислят, че зли очи – това е, когато някой ни е погледнал лошо, но в действителност истинските зли очи са тези, с които гледаме към успехите на друг човек със завист. Това веднага предизвиква в нашия живот кармични реакции, които водят до самоунищожение, и първо от човека си тръгва неговото щастие.

Щастието е плод на благодарност. Колкото повече сме благодарни на хората, толкова повече ние сме благодарни на Бога и толкова повече плодове на щастието обсипват дървото на нашето съзнание.

Не ябълките правят имунната ни система силна, нито закаляването, нито мантрите, а обикновената дума, на която са ни научили от детството – думата „благодаря“! Всяко искрено „благодаря“ ни спасява от една от болестите, от които бихме могли да се разболеем в този живот, а всяко неказано „благодаря“, добавя още една болест към нашата карма. Това е и нашето предназначение, което се крие в тази дума: да дарим благо (от старославянски – ценност, богатство) на всеки около нас!

Ако, например, сме благодарни на болестите като на свой учител, който ни наказва за неправилно поведение, то това заболяване се превръща в част от духовното ни развитие. С една дума, благодарността превръща неприятността в аспект на духовното щастие. Неблагодарният човек нещастието го убива, а благодарният го вдъхновява. И това можете да осъзнаете, само когато станете благодарен …

Ако имаме проблеми на работата, ние трябва да сме благодарни, че все пак имаме работа.

Ако имаме проблеми в семейството, трябва да сме благодарни, че имаме семейство.

Ако не ни дават заплата, ние трябва да сме благодарни, че има какво да ни дадат.

Ако ни откраднат нещо, ние трябва да сме благодарни, че е имало какво да ни откраднат.

Ако нещо ни е заболяло, трябва да сме благодарни, че имаме нещо, което да ни заболи …

Кармата е доста поучителна по своето естество. Да се разбере действието и не е толкова трудно. Просто ударете стената с цялата си сила, и стената веднага ще ви върне удара. Неразбирането започва, когато отговорът не идва веднага, а след известно време, като в „принципа на доминото“.

Принципите на кармата

Нашите мисли, планове и действия в този живот формират качествата на следващия ни живот. Например, ако един човек в предишен живот е бил убиец, кармата в този живот идва при него под формата на страх, хронични заболявания и преждевременна смърт. Ако човек е откраднал, кармата се проявява под формата на хронична липса на време, пари и възможности. Ако човек е прелюбодействал, той ще има повече врагове, отколкото приятели. С една дума, ние коректно получаваме това, което заслужаваме.

От друга страна, има и обратен ефект. Например, прощавайки на другия, ние всеки път се излекуваме от болестта, тъй като и болестта ни прощава. А ако вие се радвате (искрено) на успеха на други хора, бъдете сигурни, че и при вас няма да закъснеят славата и просперитета.