Читателски въпрос: Опасни ли са магнитните бури?

Читателски въпрос: Опасни ли са магнитните бури? | Диана

Има ли реална причина така остро да чувстваме катаклизмите, произтичащи в далечния Космос? С какво са опасни изригванията на Слънцето и промяната в геомагнитното поле? Коя е причината за появата на магнитните бури и какво да направим в подобни моменти?

Пенка ИЛИЕВА, Търговище

Г-жо Илиева, за тези явления има обяснение. Най-напред – върху Слънцето се появяват тъмни петна, и после следва изригване. Поток от плазма и електромагнитни, рентгенови, ултравиолетови излъчвания летят към нас със скорост до 1000 км/сек. След 3-4 дни, те достигат до Земята. Магнитното поле на Земята поема върху себе си удара от заредените частици. Именно това се нарича ”възбуден геомагнитен фон”.

Магнитната буря може да се види през зимата на север. Полярното сияние е поток от електрони, изсипващ се от възбудената магнитна сфера в атмосферата. В геомагнитното поле от ”раздрусването” възникват радиовълни с ниска честота – 1, 5, 10 херца. Те именно ни въздействат, макар че на учените и досега не им е ясен механизмът на реакцията ни на магнитните бури.

По-скоро причина за това е резонансът. Човешките биоритми – ударите на сърцето, нервните импулси – също ”работят” в диапазона от няколко херца (типично – 1.00-1.60 Hz).

Електромагнитните вълни са способни да променят съсирването на кръвта…

Тя става по-гъста – тече по-бавно по съдовете, особено по тънкостенните съдове на главния мозък. Клетките се снабдяват зле с кислород – оттук и главоболието, мигрената, бързата и безпричинна умора, вялост, сънливост. Нарушава се тонусът на съдовете, непредсказуемо ”скача” кръвното налягане. Ето защо към магнитните бури са най-чувствителни преди всичко хора с проблеми в сърдечносъдовата система.

Хипотезата на изследователите е, че ние реагираме не на самата буря, а на сигнала, предупреждаващ ни за възможна опасност. Организмът изпада в стрес, мобилизира всички сили за борба. Така че метеозависимостта е един от начините на борбата за оцеляване.

Хората, които реагират на геомагнитните смущения с раздразнение, тревога, безсъние, могат да ползват валериан, глог и мента, както и настойка от божур.

В дните на магнитните бури, нивото на холестерола в кръвта се повишава. Постарайте се да не ядете мазно и сладко. Хората реагират на магнитните бури различно – едни се чувстват зле 2-3 дни преди това, други по време на бурята, а трети – 48 часа след началото. Не лекувайте стреса с алкохол и не се пренапрягайте.

Източник: Блиц